Helaas moest ik gisteren mijn kruik binnen halen omdat behoorlijke vorst voorspeld was. Precies op tijd denk ik nu. Vannacht heeft het bij ons iets gevroren en staat er zelfs een beetje ijs op de vijver. Veel is het niet, en alleen bij het ondiepere gedeelte.
Dat ijs zal vandaag wel weer smelten.
Maar omdat het de verwachting is dat het de rest van de week ook 's nachts vriest, is het dus prima dat de kruik weg gehaald is.
Verder heb ik de bruisstenen vlak onder het wateroppervlakte gehangen. Hierdoor zorgt het voor voldoende waterbeweging om er voor te zorgen dat het daar niet bevriest. Hierdoor heb ik aan het begin van de vijver in elk geval altijd open water, een wak. Dit is van belang om er voor te zorgen dat er geen ophoping ontstaat van Co2.
Ook het fonteintje blijft overdag gewoon aan. Ook hierdoor blijft er altijd een wak in de vijver. Maar dan in het midden. Toch doe ik dit niet om er voor te zorgen dat er anders een ophoping ontstaat van Co2 maar om er voor te zorgen dat er voldoende zuurstof in het vijverwater aanwezig blijft. Immers, kleine druppels en een behoorlijke stroming zorgt voor goede uitwisseling van gassen, en dus van opname van zuurstof. En dit is alleen maar goed voor de vissen.
Verder doe ik nu niets aan de vijver. Ik laat het zo. Dat is beter voor de vissen en de planten.
Zo ligt die er nu bij: