In de vijver en aquarium zijn bacteriën heel belangrijk. Voor de activiteit van deze bacteriën is de temperatuur ondermeer van belang. Voor het aquarium is dit geen probleem. Daar is de temperatuur eigenlijk meestal heel constant.

Maar in de vijver wordt de temperatuur beïnvloed door het seizoen.

Daarom is de activiteit van de bacteriën in de vijver (inclusief het filter) ook seizoensgebonden. In de winter staat de activiteit van de bacteriën bijna stil en in de zomer zijn ze heel actief. Dit is goed te zien in de onderstaande tabel:

Temperatuur Activiteit

49° C            Sterven af

25 ~ 30° C    100%

18° C             50%

7° C               25%

4° C               0%

0° C               Sterven af

Gelukkig is het ook zo dat de vissen ongeveer dezelfde trend aan houden. Daarom is het ook van belang om in de winter niet te voeren. 

Nu, in het voorjaar, worden de bacteriën weer actief en gaan ze weer aan het werk. Dus heel langzaam zal de bacteriekolonie weer groeien en zal het water steeds beter gereinigd worden. 

Ik heb net even gekeken, bij ons is de temperatuur van het water ongeveer 6° C. De bacteriën doen dus nog bijna niets... al hoewel, het gaat natuurlijk geleidelijk, dus zal de activiteit zo rond 15~20% liggen. 

Voeren doe ik nog niet, dus kunnen deze bacteriën eerst de rommel van de winter oplossen. 

Maar hoe meet je nu de temperatuur van het vijverwater. Daar kun je natuurlijk speciale vijverthermometers voor kopen. Dit zijn vaak drijvende thermometers. Die plaats je dan gewoon in de vijver.

Dat vind ik niet makkelijk. Ze drijven alle kanten op en zijn op de momenten dat je wil meten maar lastig uit de vijver te vissen. 

Ik had nog een oude thermometer voor in het aquarium. Deze heb ik in de kruik geplaatst. Daar kan ik makkelijk bij en is meten dus een makkie.

De kruik zoals ie er normaal bij ligt.

De kruik geopend. Je ziet de thermometer liggen. 

Hier een close-up van de thermometer. Je kunt zien dat de temperatuur tussen de 6 en 7° C ligt.

Ik heb de thermometer niet alleen voor het gemak in de kruik gelegd. Maar ook omdat deze als filter functioneert. En in het filter is de activiteit van de bacteriën natuurlijk het belangrijkst. Dus daar de temperatuur meten is ook het meest logisch.

Comments powered by CComment

Deze post delen op social media
powered by social2s
Accepteert u cookies die op uw computer geplaatst worden?

Deze website plaatst cookies om goed te functioneren.