Bij het houden van vissen is het water van het grootst belang. Immers daar leven die dieren in.

Maar als ik alle fora geloven moet, moet je

a een chemicus zijn en

 

b je verschrikkelijk druk bezig zijn met waterwissels, metingen en controles.

Nou horen a en b natuurlijk bij elkaar. Die chemicus kan alleen zijn werk doen als hij druk is met de metingen van de waterwaardes en alle controles die daarbij horen. Verder moet hij al die afkortingen kennen waarvan ik er, eerlijk gezegd, bijna geen ken. En daar moet dan op gestuurd worden.

Ik vind het namelijk onzin. Waterwaardes controleren kan een keer leuk en zelfs nuttig zijn, maar op sturen... Nou, ik heb nog geen plant of vis met stuurtjes gezien... Neh, vanalles in het water kiepen omdat één van de waardes te laag of te hoog zijn. Dan verander je jouw aquarium of vijver in een chemische bak. En dat kan volgens mij nooit gezond voor de planten en vissen.

Water verversen, ik doe dat alleen met het aquarium, getrouw wekelijk 50 ~ 60 liter. Maar zoals veel koi houders doen, ook nog eens 5 ~ 10 % van het vijverwater te vervangen is voor mij teveel van het goede. Is ook helemaal niet nodig. Vergeet niet, in de vijver zit veel meer water, en als het goed is ook een heel andere filtratie. 

De vijver is in tegenstelling tot het aquarium veel meer een open systeem. In de vijver komt al regelmatig vers water in de vorm van neerslag. En omdat ook een vijver maar een maximale hoeveelheid water kan bevatten, zal deze dan ook eventueel overstromen. Hierdoor wordt dus ook water ververst. 

Wat doe ik dan wel als ik iets mis zie gaan? Meestal weinig. In het aquarium kijk ik of er nog voldoende koolzuurgas stroomt en of de uitstroom van het filter nog voldoende is. Verder haal ik soms wat algen weg. En dan natuurlijk plantjes snoeien. Dit omdat het anders wel heeeeel vol wordt in de bak. En dan weet ik gelijk dat deze plantjes goed groeien, en dus afvalstoffen opnemen, want als ze niet groeien, hoeven ze ook niet gesnoeit te worden. 

En in de vijver... eigenlijk bijna hetzelfde verhaal, even kijken naar de uitstroom van het filter, hier erg goed te zien, even kijken of er nog (genoeg) water uit de kruik komt en of dit ook helder is. Daar ook af en toe kijken of de planten wel groeien. Nou tot nu toe doen ze dat... Dus dat is prima in orde.

Verder is mijn neus ook een goed meetinstrument. Zowel aquarium- als vijverwater hoort niet te stinken. Is dat wel het geval, dan heb je een probleem. Maar dan ben je eigenlijk ben je dan al te laat en heb je andere signalen genegeerd.

Want de beste manier om te meten en te controleren is het kijken naar jouw watertjes. Wat gebeurd er allemaal. Zijn de vissen actief? Doen ze normaal, geen vreemde dingen? Zie je opeens meer algengroei of zweefvuil? Dat soort dingen... 

Verder gebruik ik in de vijver Mearl. Dat is een kalkhoudend product. Hiermee wordt de hardheid van het water op peil gebracht en gehouden. Dit is van belang voor de plantengroei. En waarom toevoegen? Nou heel simpel, ondermeer door de toevoer van regenwater, wat erg zacht is, het vijverwater wordt steeds zachter. Dus dit moet op een zo natuurlijk mogelijke manier gecorrigeerd worden. In de natuur gebeurd dit doordat allerlei gesteente kalk afgeven. In de vijver gebeurd dit niet, dus moet het met een kalkhoudend product.

Maar meet ik dan wel de waterhardheid van de vijver. Nee... nog steeds niet nodig. Gewoon omdat Mearl langzaam oplost en alleen dan als het water dit nodig heeft. De rest zinkt af op de bodem. Daar wordt het opgelost als het nodig is. Dus... je kunt het niet overdoseren. 

En dan lees ik op de diverse fora ook nog eens dat men, vooral bij vijvers, gigantische filters gebruikt. Alleen maar omdat het vijverwater kraakhelder moet zijn. Want anders kunnen ze de bodem van hun vijver niet zien. Nou... is dat nodig dan is mijn vraag? En is dat natuurlijk? 

Volgens mij niet. Ten eerste bevat dat kraakheldere water naar mijn idee weinig leven meer. Al die kleine partikels die het troebele water bevat, is voeding voor veel organismen zoals kleine insecten en hele jonge vissen. En die insecten, die zijn vaak weer voeding voor... juist, jouw vissen. 

Verder zorgt wat troebel water ervoor dat de vissen zich veel veiliger voelen. In de diepte zijn ze immers niet meer zichtbaar voor de kat, reiger en andere viseters. 

Alleen heeft iets troebel water een klein nadeel, zonlicht komt dus ook niet meer tot de bodem. En dus zullen onderwaterplanten, meestal zuurstofplanten, het daar moeilijk hebben. Dus die zullen moeilijk groeien.

Dat is nu ook het geval in onze vijver. Maar ik heb wat zuurstofplanten op een plateau gezet. Daar kunnen ze eerst flink groeien en dus toch hun werk doen.

Moraal van het verhaal. Laat de potjes met GH+, KH+, KH- GH- en allerlei andere dingen gewoon in de winkel staan. Gebruik het niet. Nergens voor nodig. Een vijver en aquarium zal altijd zijn evenwicht zoeken en gezond worden. Tenminste, bij normale visbezetting en normale plantengroei. En dan is een giga filtersysteem en allerlei hulpmiddelen nergens voor nodig. Houdt je geld in zak, om twee redenen, de potjes kosten allemaal veel geld. En dat grote filter vraagt ook om een behoorlijke pomp. En daarmee wordt de elektrarekening beslist niet goedkoper.

En ik had het al over het kijken naar het gedrag van planten en vissen. Dat is de manier van meten... maar natuurlijk ook de manier om te genieten van jouw aquarium of vijver. En daar was het in eerste instantie toch allemaal om begonnen? Doe dat dan ook...

Accepteert u cookies die op uw computer geplaatst worden?

Deze website plaatst cookies om goed te functioneren.

Web Analytics