Bij beginnende vijverhouders zie ik nog wel eens dat men vind dat ze heel veel planten in de vijver hebben staan. Dan hebben ze een vraag over hun vijver (op een forum) en plaatsen dan een foto van hun vijver erbij. Die foto laat vaak zien dat ze te weinig planten in de vijver hebben. Als er dan ook niet of nauwelijks gefilterd wordt ontstaat er al een probleem, meestal een algprobleem.Een beetje alg is natuurlijk niet erg. Maar het water moet er niet uitzien als erwtensoep. Toch komt dat wel voor.

Dat had voorkomen kunnen worden door:

  1. een lage visbezetting en vooral
  2. veel planten plaatsen. En dan vooral planten die hard groeien.Die nemen namelijk alle voedingsstoffen op waardoor de algen afsterven.

Maar wat is dan veel planten. Op het internet lees je vaak dat je een aantal stelregels die goede richtlijnen kunnen zijn:

  1. Per 1000 liter water 4 of 5 bosjes zuurstofplanten. Dat is zoveel als je tussen duim en wijsvinger (volwassenen) kunt vasthouden.
  2. 50% van het wateroppervlak moet bedekt zijn. Eigenlijk beter gezegd, 50% van de bodemoppervlakte moet bezet zijn. Dit mag zowel zuurstofplanten, lelies als moerasplanten zijn. Enkelen vinden 30% ook al voldoende.

Ik vind 30% te weinig.50% is al een mooi streven. Ik zelf zit denk ik nog hoger. Maar met zoveel planten is de vijver gegarrandeerd helder en zul je weinig last hebben van algen. Maar kun je ook teveel planten hebben.Ja en nee. Moerasplanten kun je nooit teveel hebben. Maar bij zuurstofplanten moet je bij grote hoeveelheden je wel aan een paar regels houden.

Anders kan in de zomer, bij warm weer, 's morgens zuurstoftekorten in het water optreden. Ja, dat kan... Dit komt doordat zuurstofplanten 's nachts geen zuurstof produceren maar wel opnemen. omdat de vissen en bacteriën natuurlijk niet stoppen met ademhalen, zal in de nacht het zuurstofgehalte in het water langzaam dalen. En warm water zal al minder zuurstof bevatten. Hierdoor kan er dus in de zomer met warm weer vissterfte optreden in de vroege ochtend.

Hoe kun je dit voorkomen? Dat kan door 's nachts de beluchting aan te laten. Of laat een fontein 's nachts aan staan. Als laatste kun je de uitstroom van het filter ook boven de waterspiegel plaatsen. Dan vormt dit een soort waterval en zal het water op deze manier zuurstof opnemen.

Mits je je dus aan een paar spelregels houdt kun je eigenlijk nooit teveel planten in de vijver hebben. Er is dan nog maar één ding, zorg dat je jouw vissen nog wel kunt zien.

Accepteert u cookies die op uw computer geplaatst worden?

Deze website plaatst cookies om goed te functioneren.

Web Analytics