Op een forum werd gevraagd of kikkers en andere dieren schadelijk voor je vissen in de vijver kunnen zijn. Eén van de forumleden antwoorde dat zijn buurman ook een vijver heeft met kikkers, en als er dan een bij hem in de vijver kwam, hij die dan over de schutting naar de buurman zet. Want ook hij is bang dat anders zijn vissen ziek worden.

Nou... mensen, denk eens normaal na. Je vissen, zelfs je koi-karpers, kunnen best wel iets hebben. Dat moet ook wel, want de vijver krijg je echt niet vrij van muggen, torren, schaatsenrijders, slakken en andere kleine diertjes. En ook die kunnen in principe ziektes overbrengen.

Enkele forumleden gaan zelfs zo ver dat ze hun nieuw gekochte planten eerst ontsmetten, echt dat proberen ze, en dan pas in hun plantenfilter zetten. Dat plantenfilter is bij hen dan ook een aparte bak, want het mag echt niet in de vijver staan. Want ook dan zou het een bron van ziektes kunnen zijn. Ze pompen het water uit de vijver vaak eerst in een filter, laten het dan door het plantenfilter stromen en dan stroomt het water weer de vijver in.

Eh.... en zo zouden er geen ziektebronnen de vijver in kunnen stromen? Menen ze dat serieus? Echt... Beetje nadenken mensen. alle beestjes kunnen zo met het water meestromen, zo de vijver in.

Dit alles vind ik dus onzin. De planten staan bij mij gewoon in de vijver. Dat is gewoon eenvoudiger en ook natuurlijker. En kikkers zijn bij mij gewoon welkom. Ik vind ze heel mooi en ze horen gewoon in een vijver thuis. En ik hoop dat er straks kikkerdril en dus ook kikkervisjes in de vijver komen.

Ik weet zeker, een groot deel van de dril zal opgegeten worden, en ook van de kikkervisjes zullen er niet veel overblijven. Maar dat geeft niet. Als ik volgend jaar maar weer een paar kikkers heb. Die heb ik er nu ook weer in zitten. Ik heb er vier gezien.

En eh... nog even over dat forumlid die de kikker over de schutting zette. Officieel mag dat niet. Je mag niets met een kikker doen, niet vangen, niet verplaatsen, niet verjagen... niets. Maar dat mag ook niet met kikkervisjes en zelfs niet met kikkerdril. Kikkerdril mag alleen uit een sloot of plas gehaald worden voor educatieve doeleinden. Dus een leerkracht mag wel wat kikkerdril in een aquariumpje doen om de kinderen te laten zien hoe de alle ontwikkelingsstadia van een kikker gaan... Van kikkerdril, via kikkervisje naar een volwassen kikker.

Maar als je dus een kikker bij je vijver hebt, ben je eigenlijk verplicht deze daar te laten. En dat doe ik dus ook... Want het is toch genieten van dat gekwaak... en geplons...


Like it op Facebook, +1 op Google, Tweet het of deel dit artikel op andere bookmarking websites.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief