Soms lees je op het internet dat het filter van de vijver ook onderhoud nodig heeft. En dat klopt vaak ook. Maar dat ligt er aan wat voor filter je hebt. 

Een filter wat grof vuil ook opvangt moet regelmatig deels schoongemaakt worden. Want dat grove vuil wil er wel eens voor zorgen dat het filter dichtslibt en dat daardoor het water niet meer door het filter stroomt. Als dit gebeurd is het natuurlijk hoog tijd om het filter wat zorgt voor de opvang van het grove vuil, schoon te maken.

 Maar onze kruik, dat het filter is, heeft geen plek waar het grove vuil opgevangen wordt. Dat wordt al bij de pomp gedaan. Dus de kruik heeft eigenlijk geen onderhoud nodig.

Toch heb ik gisteren even in de kruik gekeken. Want de rode matten zouden in principe vol kunnen raken en daardoor dus toch dicht kunnen slibben. 

Maar wat zag ik. Prachtige schone matten. Wel wat slib, maar in zo'n kleine mate dat schoonspoelen niet nodig was. Want dat slib bevat natuurlijk veel bacteriën. En die doen het meeste van het schoonmaakwerk. Voor mij een teken dat het filter prima werkt. 

Ook heb ik even gekeken naar het voorfilter, waar de pomp in staat. Nou die zag er ook prima uit. Geen troep of grof afval op de matten. Hier ook een beetje slib, maar ook hier geldt, dat is prima.

Al met al, dus geen noodzaak voor onderhoud. En dat was eigenlijk ook te zien. Want onderhoud van een filter is alleen nodig als dit filter minder goed doorstroomt (net zoals in het aquarium).

En het plantenfilter dan, heeft dat geen onderhoud nodig? Nou ook zo min mogelijk. Hier is van belang om de groei van planten te stimuleren. En dat doe je meestal met snoeien. Nu moet ik heel eerlijk zijn, de planten in onze filter zijn nog niet gesnoeid. Simpelweg omdat dit nog niet van toepassing is. Ik wil namelijk dat de planten hier veel groter en uitgebreider worden. Dat bereik je natuurlijk niet door de planten te snoeien. Dus laat ik ze nog mooi groeien. Hopelijk is snoeien volgend jaar wel nodig.

Het substraat waar de planten in staan, het grind dus, moet naar mijn idee ook zoveel mogelijk met rust gelaten worden. Of het moet zo zijn dat je merkt dat de groei achteruit gaat. Dan is het tijd om even te kijken waar dit aan kan liggen. Als het substraat helemaal dicht zit, zullen de voedingsstoffen in het water de wortelen van de planten niet meer bereiken en daardoor zal dus de groei achteruit gaan. 

Maar ik doe dit jaar niets meer aan al die filtersystemen. Als het vriest wel, want ik zal dan de kruik los moeten koppelen en droog moeten opslaan. Want anders zal deze waarschijnlijk kapot vriezen. En dat zou zonde zijn.

Dit laatste heeft natuurlijk wel een klein nadeel. De bacteriën die in dat filter leven, zullen afsterven. Hierdoor zal dit filter na herstart niet gelijk optimaal functioneren. Jammer, maar daar valt niets tegen te doen. Gelukkig overleven ondertussen de bacteriën in het plantenfilter en in het voorfilter het wel, dus de vijver zit niet gelijk helemaal zonder. Zo zal de vijver straks de winter vast wel overleven, zelfs zonder onderhoud aan het filter.

 


Like it op Facebook, +1 op Google, Tweet het of deel dit artikel op andere bookmarking websites.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
advertentie:
voor een vertrouwd gevoel