Het vijverseizoen is begonnen maar dat betekend nog niet dat de vissen ruim gevoerd kunnen worden. Daarvoor is het water nog te koud. Wel kan al beperkt gevoerd worden. Vorige week ben ik er mee begonnen. Toen was het vijverwater ongeveer 10 graden.

Toen heb ik 2 keer gevoerd. Maar de rest van de week heb ik toen niet gevoerd. Dit weekend hebben de vissen ook weer voer gekregen. Het water was maar heel iets warmer geworden, dus veel meer als vorige week kregen ze niet.

Hoe warmer het water wordt, des te meer voer kun je de vissen geven. Als dan het water zo'n 18 ~ 20 graden is, dan kan er echt volop gevoerd worden. Dit om twee redenen. Ten eerste zijn vissen koudbloedig. Dus als het water nog niet zo warm is, zijn de vissen nog niet zo heel actief en verbruiken ze dus ook nog niet zoveel. Als je dan veel voert, komt dit voer weer onverteerd uit de vis, als ontlasting, en belast alleen de vijver maar. Dan heb je zo een hele groene vijver.

Ook omdat bij deze temperatuur de bacteriën nog niet helemaal actief zijn. Wat gelijk de tweede reden is om nog niet zoveel te voeren. Want het voer wat niet gegeten wordt is ook een extra belasting voor de vijver.

Daarom hoeft er dus ook niet meer gevoerd te worden dan wat de vissen in ongeveer 5 minuten opeten. Dat geldt dan voor elke voerbeurt.

Verder hoeft als het warm is nog niet altijd veel gevoerd te worden. Dit omdat de meeste vissen best in staat zijn om hun kostje bij elkaar te scharrelen aan insecten etc die ook in de vijver terecht komen. Laten ze maar oa de muggelarfjes en algen opeten...

En straks, als de temperatuur van het water weer zakt, zo tegen de winter aan, zal er steeds minder gevoerd hoeven te worden.

Accepteert u cookies die op uw computer geplaatst worden?

Deze website plaatst cookies om goed te functioneren.

Web Analytics