Hits: 2354

Ik heb zowel in de vijver als in het aquarium veel soorten filtermedia gebruikt en uitgeprobeerd. En eigenlijk altijd met succes.

In het oude aquarium waren dat:

In het nieuwe aquarium zijn dat:

In de vijver:

In het aquarium heeft filterwatten en de matjes alleen de functie van voorfilter. Ze houden het grove vuil tegen.

Maar de andere materialen, zowel in de vijver als in het aquarium, hebben maar één functie. Zoveel mogelijk bacteriën huisvesten. En dat op zo'n manier dat het water wel door de materialen kan blijven stromen. Dus niet erlangs. Want dan heeft het geen zin meer.

Poreuze materialen zoals lavastenen, kogeltjes, Crystal Max en ook de sponzen kunnen heel veel bacteriën huisvesten. De relatieve aanhechtingsoppervlakte, dat is de oppervlakte die de bacterie tot zijn beschikking heeft, kan wel oplopen van 350 tot 1000 m2. Dat is een heel groot oppervlakte per ding... En daar gaat het dus om. Zoveel mogelijk bacteriën kunnen huisvesten.

Maar betekent dat ook dat al die oppervlakte ook gebruikt gaat worden? Nee. Want er zullen nooit meer bacteriën zijn dan wat nodig is voor de biologische werking. Simpel gezegd, als er weinig stoffen zijn die omgezet moeten worden, dan zijn er weinig bacteriën en als er veel omgezet moet worden, zal de bacteriecultuur groeien. Dus het 'voedselaanbod' is bepalend. Daarom heeft, wat extreem gezegd, een aquarium waar veel gevoerd wordt een groter filter nodig, dan een vijver waar nauwelijks gevoerd wordt.

En vergeet niet, bij veel planten in het systeem, kan het filter ook kleiner.

Maar omdat de meeste filtermaterialen gebruikt worden om bacteriën te huisvesten, hoeven deze niet vaak schoon gemaakt te worden. Dat hoeft alleen als de materialen echt smerig zijn. En dan voorzichtig, niet met de hogedruk, een beetje afspoelen. Meer is beslist niet nodig. Zo behoud je de meeste bacteriën.

Web Analytics