Er zijn veel merken filters voor het aquarium. In Nederland is Eheim al vele jaren een populair merk. Maar ook bijvoorbeeld Tetra, Fluval, Sera, Superfish en vele andere merken proberen hun producten hier te verkopen.

Maar is het ene merk nu veel beter dan het andere? Nou, ik denk dat het wel mee zal vallen. Natuurlijk Fluval en Eheim hebben een zeer goede naam. Ze zijn zeg maar de Mercedessen onder de filters.

Maar net zoals niet iedereen in een Mercedes hoeft te rijden, heeft echt niet iedereen een Fluval of Eheim nodig. Vele mensen zijn erg tevreden met hun Opel, Citroën, Fiat of ander merk. En zo ook met filters. Zelfs een Superfish, wat binnen de aquariumliefhebbers zo ongeveer de reputatie heeft van een LADA, kan een prima filter voor iemand zijn. Ik durf dat rustig te beweren, ik heb er zelf één in gebruik en ben dik tevreden.

Wat is dan belangrijk voor een filter? Eigenlijk twee punten..

  • Is het stroomverbruik in verhouding met de capaciteit?
  • Is de inhoud, dus de hoeveelheid filtermedia, voldoende voor het beoogde doel?


Het eerste verschilt per filter natuurlijk. Maar als je verschillende filters met ongeveer dezelfde capaciteit vergelijkt, dan zul je zien dat het verbruik van deze filters niet zo heel veel verschillen.

Voor de aanschaf van een filter kan service en beschikbaarheid van reserveonderdelen van belang zijn. Dan is vooral Eheim een heel geschikt merk. Dit merk levert nog onderdelen van filters die al heeeeeel oud zijn. Vind je dat minder belangrijk, dan is eigenlijk elk merk goed.

Veel mensen klagen ook over het geluid wat sommige filters produceren. Ze kunnen soms erg brommen. Maar dit is vaak meer resonantie, dus dat de trilling van de pomp doorgegeven wordt aan de kast, die dan als klankkast gaat functioneren, als dat het filter zelf zoveel geluid maakt. Een oplossing hiervoor is vaak heel eenvoudig. Neem een straattegel, leg dit onderin de kast en zet daar het filter op. Het resoneren zal een stuk minder worden. Ook worden trillingen doorgegeven door de slangen en het snoer. Probeer ervoor te zorgen dat deze de kast niet meer raken. Dan kunnen deze geen trillingen meer doorgeven. Ik durf haast te wedden dat dan deze filters ook heeeeel stil zijn.

Samengevat: Kwaliteitsverschil is er beslist, maar echt slechte filters zijn er volgens mij niet. Logisch ook, ze werken allemaal ongeveer hetzelfde. Een impeller draait rond. Hierdoor wordt water rond gepompt. Het water wordt hierdoor door filtermaterialen getrokken.

Het filterresultaat is dan ook niet afhankelijk van het merk filter, maar van de gebruikte filtermaterialen. En welke filtermaterialen gebruikt worden, dat is aan de eigenaar van het filter. De meegeleverde materialen kun je gebruiken, maar dat hoeft niet.


Like it op Facebook, +1 op Google, Tweet het of deel dit artikel op andere bookmarking websites.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
advertentie: