Iedere aquariumhouder heeft er een keer last van, alg. Is het geen zweefalg dan is het wel draadalg of penseelalg.

Ik heb eigenlijk al zolang als ik deze bak heb, penseelalg. Dat zijn kleine donkere haartjes alg die aan de achterwand, op stenen en op langzaam groeiende planten groeien. Deze alg staat bekend als hardnekkig en moeilijk te bestrijden. Ik vind eigenlijk dat een beetje alg, vooral penseelalg, best mooi in een aquarium.

Wat kan je er aan doen? Veel aquariumhouders gaan de planten bemesten. Hierdoor zullen de planten beter gaan groeien en daardoor de algen afnemen. Enkelen gaan minder belichten. Dus gewoon de lampen een uurtje later aan of een uurtje eerder uit. Wat ook goed kan helpen is het inzetten van drijfplanten. Deze houden veel licht tegen. Hierdoor krijgt de alg en de planten ook minder licht. Minder licht betekend minder groei, en minder groei betekend weer dat er minder vraag is naar meststoffen. In alle gevallen zorg je er dus voor dat de vraag van meststoffen en de belichting meer op elkaar afgestemd worden.

Dit is mede een reden om Vallisneria Gigantea in mijn bak te houden. De bladeren worden zo lang dat ze op het wateroppervlakte gaan drijven en daardoor het licht dempen. Het zelfde dus eigenlijk als drijfplanten. Verder ben ik een tijdje terug iets meer gaan verversen. In plaats van ongeveer 100 liter, vervang ik nu ongeveer 120 liter, 12 emmers. Ook dit kan helpen om de hoeveelheid meststoffen stabiel te houden. Verder heb ik sinds kort er een opruimertje bij: Deze lust af en toe ook wel een algje.

Het resultaat is in elk geval dat ik zie dat de hoeveelheid penseelalg verminderd. En daar ging het me om. Helemaal verdwijnen hoeft het niet. Op enkele stenen en op de achterwand vind ik het wel mooi.


Like it op Facebook, +1 op Google, Tweet het of deel dit artikel op andere bookmarking websites.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
advertentie:
voor een vertrouwd gevoel