Zo'n 3 weken terug had ik al verteld dat ik een ander intern filter had geplaatst. Deze heeft grotere sponzen. Perfect voor het doel wat ik voor ogen had. Namelijk het afvangen van meer zweefvuil.

Helaas bleek dat de sponzen in een mum van tijd dicht zaten. Met een week was de stroming zo zwak dat er van stroming bijna geen sprake meer was. Van biologisch filteren is met een week nog geen sprake van. Maar als ik zo naar de sponzen keek, zat er ook nog niet zo heel veel vuil in. Bij het uitspoelen kwam er niet zo heel veel vuil uit. Maar de stroming was wel met ruim de helft verminderd. Dus moest er iets gebeuren.

Daarom heb ik snel besloten dan het binnenfilter maar als extra biologisch filter in te zetten. Maar niet met sponzen, want die zitten veel te snel dicht. Dus met iets anders. Ik had al in het vorige stukje geschreven dat ik er aan dacht om op een gegeven moment die keramische kogeltjes weer in het filter te doen. Maar.... het waren er maar een paar. Net een bodempje vol in één bakje. Dus lang niet genoeg.

Nu zijn er veel mooie filtermaterialen. Maar de meeste biologische zijn te groot voor in een bakje van een Tetra In 600. Ik dacht eerst aan gewoon wat meer van die balletjes. Ze zijn klein genoeg en werken prima. Dus op naar de winkel van VMB in Wesepe. Daar kom ik tegenwoordig regelmatig voor spullen voor het aquarium, de vijver of de hond. Maar hun aquarium/vijver afdeling is natuurlijk beperkt. Prima, want het is natuurlijk geen echte LVS.

Daar hadden ze wel keramische filterringen. Dat is prima spul voor in een extern filter, maar veel te groot voor in mijn intern filter. Dus dan op zoek naar een alternatief. Nu hebben ze daar wel Cirax. Dit is een product van Juwel. Het is een krofje (bakje) met daarin korreltjes. Een citaat van hun website:

JUWEL Cirax is een hoogporeus granulaat op basis van keramiek, dat dankzij zijn extreem groot oppervlak een optimaal milieu biedt voor nuttige filterbacteriën.

Einde citaat.

Zo ziet het eruit:

std_juwel_aquarium_filtermedia_cirax_2-l.png

Ik heb dus een groot bakje gekocht. Maar, zo'n bakje past natuurlijk ook niet in mijn binnenfilter. Dus dat ding heb ik open gesneden zodat de korrels er uit kunnen. die heb ik los in de bakjes van mijn intern filter gedaan. Hierdoor heb ik in het filter geen mechanische filtratie meer, maar wel zeer veel biologische filtratie. Ik had trouwens maar de inhoud van een half Cirax bakje nodig. Maar nu is de doorstroming ruim voldoende.  En dichtslibben doet het niet. Daar ken ik dit product te goed voor.

Zo ziet het er in mijn filter uit:

IMG_20181215_162709.jpg

Ik hoop dat door de hogere stroming het zweefvuil eerder door het extern filter opgenomen wordt. Daarvoor hebi ik wel het extern filter vandaag ook schoongemaakt. De sponzen waren behoorlijk vervuild. Dus een schoonmaakbeurt had dit filter echt wel nodig. Daarna had ik ook door dit filter een grotere stroming. We zullen zien wat dit allemaal doet in mijn aquarium.

 


Like it op Facebook, +1 op Google, Tweet het of deel dit artikel op andere bookmarking websites.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
advertentie:
voor een vertrouwd gevoel