Ja, bij de kerst hoort een prachtige boom, met veel lichtjes erin. En dan eventueel ook nog verlichting buiten. Verder moet er ook nog lekker en veel gegeten worden. En als er gegeten wordt, wordt er ook gekookt. Dus de fornuizen zullen vaak overuren maken.

Maar een beetje opletten op het energieverbruik kan best. Gourmetten en fonduen doen we veel met de feestdagen. Maar dat gebruikt veel energie. Dat lijkt het in elk geval. Maar… even kijken. Het is telkens maar één apparaat wat op tafel staat. Die verbruikt max 2000 Watt. Kijken we naar ons fornuis. Dan verbruikt een pit al snel 2000 Watt. Dus 2 uurtjes gourmetten staat gelijk aan een half uur koken op het fornuis met gebruik van 4 pitten. Dus koken op het fornuis of samen koken aan tafel zal niet zoveel verschil maken.

Maar verlichting wel. Een mooie boom met veel lampjes is natuurlijk gezellig. En wat buitenverlichting ook. Maar laat het dan wel ledverlichting zijn. Gebruik geen oude lichtsnoertjes meer. Je weet wel, die lichtsnoeren waarbij 1 of 2 reservelampjes meegeleverd werden. Deze zijn echt niet meer van deze tijd. Ze gebruiken veel meer stroom dan de nieuwe ledlampjes., 8 keer zoveel.

Kerstboom met brandende verlichting

De verlichting kun je, zoals met elke verlichting, natuurlijk op een tijdschakelaar of op een afstandsbediening zetten. Zo zet je ze makkelijk aan, maar ook uit. Zo hoeven ze in elk geval niet ‘s nachts te branden. Buitenverlichting zou ik ook overdag uit laten. Je ziet toch overdag niet of nauwelijks dat ze branden. Dat is wel bewust omgaan met stroom.

Hoe hebben wij het? Achter in de tuin hebben we een lichtslang. Deze wordt nu mee geschakeld met de normale tuinverlichting. ‘S morgens gaat het de tuinverlichting 2 uurtjes aan, en ‘s avonds van 5 tot 12. Dat zijn nog eens 7 uurtjes. In de voortuin hebben we iets meer kerstverlichting. Daar ligt een lichtslang en staat een lichtboom (of hoe moet je zo’n ding noemen). Toch is het niet belachelijk veel licht. Deze worden op een andere manier aan en uit gezet. We doen het met een afstandsbediening. Ze gaan tegelijk aan met de gewone binnenverlichting.

In de kerstboom zitten 2 lichtsnoeren. Ook deze worden op afstandsbediening aan of uit gezet. Wel branden deze lampjes de hele dag. Ze gaan ‘s morgens aan en ‘s nachts uit. Ze branden dus makkelijk 17 uur per dag.  Het extra verbruik van de kerstboom zal meevallen. Dit omdat er één lamp minder in de woonkamer brand.

Dus het meerverbruik van deze lampen zal beslist aanwezig zijn. Maar gelukkig is het niet al te veel. Kijk ik naar vorig jaar, dan is het verschil in gebruik tussen november en december 51kWh. Dat is net iets meer dan 10 euro. En ik vind, dat mag een beetje gezelligheid wel kosten.

 

Accepteert u cookies die op uw computer geplaatst worden?

Deze website plaatst cookies om goed te functioneren.

Web Analytics