Het water in het aquarium glashelder krijgen en houden is eenvoudig. Er zijn drie oorzaken waardoor het water niet (meer) helemaal helder is.

  1. Bacteriebloei. Dat is wanneer het water wat melkwit is geworden. Dit komt omdat er heel snel heel veel bacteriën in het water terecht zijn gekomen. Ze vermenigvuldigen zich tijdelijk in het water en niet in het filter. Dit kan voorkomen in een nieuw aquarium of wanneer het filter erg goed is schoongemaakt. Maar dit trekt heel snel weer weg als de bacteriën zich (weer) gaan nestelen in het filter. Hier geldt dus, gewoon geduld hebben...

  2. Zweefalg. Eentje die niet zo heel veel in het aquarium voorkomt maar wel een lastigere. Eigenlijk is het één van de mogelijke signalen dat het water erg gezond is. Maar mooi is minder. Vaak is het probleem wel makkelijk op te lossen. Plaats, eventueel tijdelijk, een redelijke hoeveelheid snelgroeiende zuurstofplanten zoals bijvoorbeeld waterpest of misschien nog beter, hoornblad. Met een week of twee is dan de zweefalg verdwenen.

  3. Zweefvuil. Zweefvuil bestaan uit miniscuul kleine deeltjes die in het water zweven. Deze kunnen gewoon uitgefilterd worden met het filter. Daarvoor moeten dan filterwatten geplaatst worden. Gewone witte filterwatten. Daarom heb ik ze in drie filters zitten. Ten eerste zitten er, sinds kort, filterwatten in de twee Tetra Inn filters. En in het Juwelfilter liggen bovenop de sponzen een laagje watten.
    Als ik de watten alleen in het Juwelfilter doe, is het water net niet helemaal glashelder. Maar door ook in elk Tetra filter een bakje te vullen met watten, is het superhelder geworden. Alleen niet net na een waterwissel, maar dat trekt na een uurtje of twee wel weer bij.

Dus glashelder aquariumwater kan, en is ook helemaal niet moeilijk om dat voor elkaar te krijgen. In de meeste gevallen is het zweefvuil wat er voor zorgt dat het water net niet glashelder is. Een beetje extra filterwatten zorgt er dan voor dat het wel super glashelder wordt.

Watten in het Juwelfilter

Filterwatten in het Juwelfilter

Tetra filters met filterwatten in het bovenste bakje

De Tetrafilter met in elk filter in het bovenste bakje filterwatten, vorige week zijn de filterwatten geplaatst.

Glashelder aquarium

 


Like it op Facebook, +1 op Google, Tweet het of deel dit artikel op andere bookmarking websites.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
advertentie: