In zowel het aquarium als in de vijver worden pompen gebruikt. Ik gebruik alleen onderwaterpompen, dus pompen die in het water staan.

Maar er zijn grote verschillen. In het aquarium zitten zoals ik al vaker verteld heb twee filters, dus ook twee pompen. Elk filter heeft namelijk zijn eigen pomp.

Het kleine filtertje ziet er zo uit als op de onderstaande afbeelding:

IMG_20190823_191229930.jpg

Het bovenstaande gedeelte, waar TetraTech op staat, dat is de pomp. 

Deze twee werken eigenlijk op hetzelfde principe. Vanaf onderen wordt er water aangezogen en aan de voorkant eruit geblazen. De pompen trekken zo het schoon te maken water door de spons of sponzen. 

Bij de vijver werkt dit natuurlijk wat anders.

 Deze pomp duwt het water omhoog, door een slang, naar het filter toe. Deze staat bij mij, net zoals bij veel mensen, op de kant. 

Er zijn, behalve het uiterlijk en het fysieke verschil in grootte, nog een paar belangrijke verschillen:

  • De pompen in het aquarium hoeven geen hoogte en geen afstand te overbruggen. Hierdoor hoef je dus geen krachtige pomp te gebruiken. De vijverpomp moet bij ons een meter in hoogte overbruggen en ook nog een afstand. 
  • De rotors van de aquariumpompen zijn veel kleiner maar draaien waarschijnlijk veel harder dan die van de vijverpomp. Dit omdat ze toch evenveel water verplaatsen. De rotor ziet er ongeveer zo uit:

Zo zie je, het doel van de pompen zijn in alle drie gevallen het zelfde, water op één of andere manier door het filter laten bewegen, maar ze doen het op verschillende manieren.

Trouwens de pomp van het fontein werkt op dezelfde manier als de vijverpomp. Ook deze staat natuurlijk in de vijver. Alleen duwt het geen water door een slang, maar door een buis, naar de sproeikop van het fontein. De pomp is wel een stukje kleiner als de vijverpomp.


Like it op Facebook, +1 op Google, Tweet het of deel dit artikel op andere bookmarking websites.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
advertentie:
voor een vertrouwd gevoel