In een vorig stukje schreef ik dat als je met een aquarium wilt beginnen je het best een aquarium van 80 cm of een meter kunt nemen. Dit omdat grotere aquaria makkelijker stabiel te krijgen en te houden zijn.

En dat roep ik altijd... hoe groter de bak, hoe makkelijker deze stabiel te houden is. Maar waarom dan?

Nou eigenlijk is dat makkelijk uit te leggen. Even via een heel ander voorbeeldje.

We nemen een glas, een colafles en een emmer, waar we alle drie water in doen. Daarnaast nemen we drie ouderwetse vulpatronen voor vulpennen, met inkt daarin. Als we het eerste inktpatroon in het glas met water leeg laten lopen, zullen we een behoorlijk blauw glas krijgen. Laten we nu inkt in de fles met water lopen, dan zal deze al veel minder blauw worden. En bij de emmer.... nou, iets blauw zie je met een beetje pech nog, maar daar houdt het mee op.

Omdat de inkt steeds meer verdunt wordt, is het effect van de inkt in de emmer het minst groot.

Nu terug naar aquaria. Veel mensen, vooral beginners, willen graag veel visjes zien. Gewoon omdat ze het mooi vinden en omdat ze niet beter weten. En, veel vissen worden nog al eens overvoerd. Ze krijgen te veel eten. Soms wordt dit voer niet eens opgegeten maar bezinkt op de bodem van het aquarium of wordt opgezogen door het de pomp, zo het filter in.

Daar moet het afgebroken worden. Het rot dus weg. Als dit gebeurt in een bijna nieuw aquarium, waar de hoeveelheid bacteriën maar net genoeg is, dan is dit niet zo goed voor de qualiteit van het water. Er ontstaan dan stoffen in het water die niet gezond zijn voor de vissen. Deze stoffen stimuleren ook nog eens de groei van algen. Dat maakt het aquarium er vaak niet mooier op.

Bij een klein aquarium is het vermogen om dit op te vangen klein. Een klein beetje rottend voer kan er dan al snel voor een algenexplosie zorgen. Bij een groter aquarium is dit risico minder. Immers, de stoffen die voor een algengroei zorgen, worden nu veel meer verdunt. Het bufferend vermogen is veel groter.

Verder hebben filters die bij een iets groter aquarium horen ook een beter bufferend vermogen. Dit filter kan zich makkelijker aanpassen (of eigenlijk de bacteriën in dit filter) dan het filter van een heel klein aquarium. Een filtertje van een heel klein aquarium is vaak zo klein dat het vaak al wekelijks, of om de week, schoon gemaakt moet worden. Want anders is dat filtertje helemaal dicht geslibt. Maar hierdoor kan er zich moeilijk een bacteriecultuur op groeien. Hierdoor kan zo´n klein filtertje eigenlijk nooit goed zijn werk doen. Dit gebeurt vooral omdat er toch teveel vis in het bakje geplaatst worden. Het filter van een groter aquarium is vaak zo gemaakt dat het vaak pas na een paar maand schoon gemaakt moet worden. En omdat deze vaak veel meer sponzen of bakjes bevat, kan dit ook per spons of bakje gedaan worden. Hier kan dus wel een bacteriecultuur opgebouwd worden.

Nu weet ik ook wel, dat niet iedereen gelijk begint met een heel groot aquarium. Dus moeten er compromissen gesloten worden. Bij een aquarium van 80 cm tot een meter is er al voldoende bufferend vermogen om de ergste schokken op te vangen. In een aquarium van dit formaat is het niet al te erg als er een keer iets te veel gevoerd wordt. Ook een keer iets te veel plantenmest bijvoorbeeld kan dan niet zo snel kwaad.

Verder is een bak van deze maat gewoon net iets makkelijk in te richten. Je hebt gewoon meer mogelijkheden om een mooie bak te maken.

En dan zou je de conclussie kunnen trekken dat een nog grotere bak nog eenvoudiger is om stabiel te houden. Dat klopt op zich. Maar een hele groot aquarium kun je niet altijd makkelijk in een woonkamer kwijt.

Daarom vind ik dus dat een beginnersbak ongeveer 1 meter groot moet zijn...En die hele kleine bakjes... De beginnersbakjes van goedkoop acryl kun je beter gewoon links laten liggen. Ze zijn niet echt mooi.

Maar die Nano-aquaria zijn hele leuke bakjes. Niet voor visjes, maar wel voor garnaaltjes. Met de juiste plantjes erin kun je daar een heel mooi bakje van maken. Maar dat vereist wel veel kennis. Niet van het houden van garnaaltjes, dat is niet zo heel moeilijk.... Maar het mooi houden van die plantjes in zo´n bakje is nog een hele kunst. Geen beginnerswerk, maar meer iets voor de gevorderde...

Accepteert u cookies die op uw computer geplaatst worden?

Deze website plaatst cookies om goed te functioneren.

Web Analytics