Ik doe elk weekend een onderhoudsbeurt aan mijn aquarium. Daarbij hoort een waterwissel. Ik doe ongeveer 100 liter water vervangen. Dus eerst 100 liter eruit en daarna 100 liter er weer bij in. En dat met emmers... Dus lekker emmers sjouwen.

Maar waarom doe ik dat? Gewoon omdat het een noodzaak is. Bij het verwijderen van het benodigde water stofzuig ik altijd een beetje de bodem. Dus ik hou de uiteinde van de slang vlak bij de bodem van het aquarium om het los liggende vuil gelijk mee af te hevelen. Dit doe ik voornamelijk op één plek, waar ik weet dat er altijd wat vuil blijft liggen. Dat er op andere plaatsen ook een heeeeeel klein beetje vuil op de bodem kan liggen is niet erg en laat ik bewust liggen. Dat ruimen de bacteriën wel op.

Tijdens het afhevelen van het water neemt het gelijk een aantal stoffen mee die opgelost zijn in het water. Natuurlijk bevat het water nitraat, en vaak ook fosfaat. Dit is een natuurlijk proces en is dus normaal. Maar het water bevat ook nog afvalstoffen die (nog) niet afgebroken zijn. Deze komen in het water door overmatig voeren, afsterven van planten en dieren en door het afsterven van bacteriën.Het afbreken van die afvalstoffen is de taak van de bacteriën in het filter, de bodem en in ons aquarium de bacteriën die leven in de lavastenen. Maar af en toe een handje helpen kan beslist geen kwaad.

In de natuur vloeit er ook regelmatig schoon en helder vers water in de meren, rivieren en poelen. Mijn vissen zijn meer-bewoners. Ook daar wordt water ververst door regenval en instromend water door rivieren.

Dit simuleren we door een waterwissel. Want bij een aquarium is er geen rivier die schoon en vers water aanvoert, en regenen in huis, dat willen we al helemaal niet.

Vers water is goed voor de vissen. Ze merken dat het waterpeil eerst zakt, door het afhevelen. Ze weten na een tijdje ook dat daarna een grote hoeveelheid vers water toegevoegd wordt. Dat merk je aan hun gedrag.

Dat bij het water verversen ook nog eens extra zuurstof toegevoegd wordt (kraanwater bevat veel zuurstof) is mooi meegenomen. Dat vinden zowel de vissen als bacteriën erg fijn.Dus elke week ongeveer een kwart tot een derde van het water verversen is goed voor alle dieren, planten en ook de bacteriën.

Kun je er dan ook voor zorgen dat je minder vaak moet verversen? Ja, door niet al te veel vissen in het aquarium te doen, veel planten te gebruiken en spaarzaam te voeren. Dan kun je eventueel elke twee weken 25 ~ 30 % verversen. Langer uitstellen zou ik beslist niet doen. Water is erg goedkoop, hier in Nederland bijna onbeperkt beschikbaar en goed van kwaliteit. Dan is het beter vaak verversen dan te weinig verversen.

Accepteert u cookies die op uw computer geplaatst worden?

Deze website plaatst cookies om goed te functioneren.

Web Analytics