Aquarium en vijver onderhoud

Gebruikerswaardering: 0 / 5

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Vandaag weer even bezig geweest met het onderhoud van mijn aquarium en de vijvertjes.

Hoofdzaak is dan het onderhoud van het aquarium. Dit keer geen groot onderhoud. Dat had ik vorige week nog gedaan. Toen een kleine herinrichting. Verschillende planten toen gesnoeid en verplant. En ook ook de twee stukken hout van plaats verwisseld. Dit omdat het ene stuk hout een behoorlijke belemmering voor de stroming bleef. 

Vandaag dus geen snoeibeurten. Dat betekende even een blik in het filter doen en even een waterwissel.

Het filter bleek geen onderhoud nodig te hebben. Eigenlijk ook wel logisch. De stroming is nog goed, en dan doe ik er niets aan. Want ik vind nog steeds dat je aan een filter zo min mogelijk moet komen.

Daarna gelijk een waterwissel. Even zes emmertjes water eruit... en daarna er dus ook zes erin.

Normaal doe ik vijf emmers, maar dit keer eentje extra. Dit omdat ik zoveel mogelijk het water hergebruik. We gebruiken het aquariumwater voor het begieten van de tuinplanten, voor zover ze water krijgen. Daarnaast gebruik ik het ook om de vijvertjes weer bij te vullen. En dit keer had ik daar 4 emmers voor nodig. En omdat we twee gieters hebben, had ik daar al twee emmers met aquariumwater voor gebruikt. En dat ene extra emmertje water uit het aquarium halen is totaal geen probleem.

Het zorgt er niet voor dat opeens het aquarium instabiel wordt.

Verder nog even naar de vijvers gekeken. De kleinste had verder geen onderhoud nodig. Dit omdat ik daar pas nog het filtertje van de pomp schoongemaakt had. De 'bel' zag er nog goed uit. Niets aan doen dus.

De grotere vijver had iets last van alg. Dit heb ik er even uit gehaald. Was dus geen zweefalg maar draadalg. Dat kun je er makkelijk uit halen. 

Nu is weer alles klaar, dus kunnen we weer genieten van al onze waterpartijen.   Click to listen highlighted text! Vandaag weer even bezig geweest met het onderhoud van mijn aquarium en de vijvertjes. Hoofdzaak is dan het onderhoud van het aquarium. Dit keer geen groot onderhoud. Dat had ik vorige week nog gedaan. Toen een kleine herinrichting. Verschillende planten toen gesnoeid en verplant. En ook ook de twee stukken hout van plaats verwisseld. Dit omdat het ene stuk hout een behoorlijke belemmering voor de stroming bleef.  Vandaag dus geen snoeibeurten. Dat betekende even een blik in het filter doen en even een waterwissel. Het filter bleek geen onderhoud nodig te hebben. Eigenlijk ook wel logisch. De stroming is nog goed, en dan doe ik er niets aan. Want ik vind nog steeds dat je aan een filter zo min mogelijk moet komen. Daarna gelijk een waterwissel. Even zes emmertjes water eruit... en daarna er dus ook zes erin. Normaal doe ik vijf emmers, maar dit keer eentje extra. Dit omdat ik zoveel mogelijk het water hergebruik. We gebruiken het aquariumwater voor het begieten van de tuinplanten, voor zover ze water krijgen. Daarnaast gebruik ik het ook om de vijvertjes weer bij te vullen. En dit keer had ik daar 4 emmers voor nodig. En omdat we twee gieters hebben, had ik daar al twee emmers met aquariumwater voor gebruikt. En dat ene extra emmertje water uit het aquarium halen is totaal geen probleem. Het zorgt er niet voor dat opeens het aquarium instabiel wordt. Verder nog even naar de vijvers gekeken. De kleinste had verder geen onderhoud nodig. Dit omdat ik daar pas nog het filtertje van de pomp schoongemaakt had. De bel zag er nog goed uit. Niets aan doen dus. De grotere vijver had iets last van alg. Dit heb ik er even uit gehaald. Was dus geen zweefalg maar draadalg. Dat kun je er makkelijk uit halen.  Nu is weer alles klaar, dus kunnen we weer genieten van al onze waterpartijen. Powered By GSpeech

 

 

 

Hits: 220

Gerelateerde blogs

 • Licht onderhoud

  Het is weekend, dus was het weer tijd om het aquarium te doen. Niet dat er veel gedaan moest worden, dat echt niet. Wel was het tijd geworden om de vallisneria behoorlijk te snoeien. Er was zoveel van dat blad gekomen dat wel heel veel licht tegengehouden werd. Die bladeren zorgden ervoor dat het knap donker in de bak werd.
 • Algen... de plaag die meestal goed in de hand te houden is

  Velen hebben alg in het aquarium. Ik ook. En dat mag ook. Mits het niet teveel is.  Ik heb voornamelijk penseelalg. Dat zit vooral op mijn achterwand. Dat stoort me niet en het lijkt erop dat het langzaam verminderd. Maar er zijn natuurlijk ook andere algen, zoals zweefalg, puntalg en draadalg. Daarvan zijn zweefalg en draadalg de lastigste.  Dan is meestal de vraag, hoe kom ik er af.
 • Vallisneria gigantea snoeien

  Mijn vallisneria gigantea moest weer eens gesnoeid worden. Dit doe ik heel eenvoudig. Omdat deze plant zich voortplant door middel van uitlopers kan dit door de moederplanten te verwijderen. Dit is makkelijker dan snoeien, want dan moet de plant onderaan gepeld worden. Dat wil zeggen dat de bladeren zo dicht mogelijk bij de wortels afgeknipt moet worden. 
 • Onderhoud aquarium

  Een aquariumhouder zal elke week onderhoud plegen aan zijn aquarium. Dit hoort gewoon bij de hobby. Ik dus ook. Dat doe ik altijd in het weekend. En dan doe ik het volgende:
 • Een maand later...

  Het nieuwe aquarium draait nu een maand. En nog altijd naar alle tevredenheid. Tijdens deze maand zijn we eigenlijk geen gekke dingen tegen gekomen. Het water is en blijft goed en de vissen doen het geweldig.
 • Waarom water verversen

  Ik doe elk weekend een onderhoudsbeurt aan mijn aquarium. Daarbij hoort een waterwissel. Ik doe ongeveer 100 liter water vervangen. Dus eerst 100 liter eruit en daarna 100 liter er weer bij in. En dat met emmers... Dus lekker emmers sjouwen.
 • Krijtjes in het aquarium

  Voor velen een beetje vreemde combinatie. En nee... Ik ga niet schrijven in het aquarium. En dan kun je bij de LVS (VIswinkel) wel dure druppels halen, maar ja, het was zondag, dus de winkel zit dicht. Dus op zoek naar een alternatief,.. En dan is schoolbordenkrijt prima. Deze bestaat eigenlijk alleen uit kalk. En laat het nu zo zijn dat in mijn kerstpakket een doosje krijtjes zat. Wel in alle kleuren.... Maar dat mag de pret niet drukken.
 • 10 emmertje water.... of nee, doe maar 20 emmertjes...

  Vandaag was het weer zover. Tijd voor onderhoud aan het aquarium. Het eerste wat ik deed was het glas schoon maken. Even met een oude pas aan de binnenkant over het glas, kan ik makkelijk al het aanslag snel verwijderen. Maar er zat niet zoveel alg alg op het glas. Dit komt natuurlijk doordat ik niet zoveel licht in de bak heb. Ik gebruik maar 2 van de vier TL-buizen. Dat is genoeg voor de vissen, en ik denk ook voor de planten.
Real time web analytics, Heat map tracking
naar boven

© Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationaal (CC BY-SA 4.0) zie Licentie en rechten

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech