Aquarium filter stond stil

Gebruikerswaardering: 0 / 5

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Vandaag was het weer tijd om het aquarium te doen. Gewoon de normale dingen...

Maar toen ik de kast open deed om de stekker van het filter en de verwarming uit het stopcontact te trekken, bleken deze er niet in te zitten. Dus... ik was ze vorige week vergeten om deze weer terug in het stopcontact te doen. Even schrikken... maar al snel bedacht ik me, het zal wel meevallen.

Eerst keek ik even op de thermometer. Nou die gaf nog een prima temperatuur, dus koud was het aquarium niet geworden. Dat betekent ook dat de TL's behoorlijk meehelpen om het water op te warmen. Dat zal ook wel kloppen, ze hangen vlak boven het water en geven behoorlijk wat warmte af. Dus de temperatuur was geen probleem.

Na de waterwissel de spullen dan ook maar gewoon weer aangezet. En... geen gekke wolken vuil uit het filter. Ook dat snap ik wel. Pas geleden nog even in het filter gekeken, en toen waren de sponzen eigenlijk behoorlijk schoon. Dus... wat niet in het filter zit, kan er ook niet uitgeblazen worden. Dus ook geen dode bacteriën. 

Maar dat betekent ook dat mijn filter in het aquarium eigenlijk niet of nauwelijks filtert. Maar dat wist ik eigenlijk al wel. Want mijn aquarium is niet met teveel vissen bezet, maar bevat wel genoeg goed groeiende planten. En die nemen natuurlijk de taak van het filter over. Dus filteren doet het filter dus eigenlijk niet. Wat dan wel... Niet veel.

De pomp die er ook inzit, het filter moet immers doorstroming hebben, zorgt gelukkig ook nog voor iets anders. Stroming. En die is wel van belang voor het aquarium. Gelukkig heb ik naast het grote filter, wat uit stond, nog een minifiltertje in het aquarium zitten. En deze zorgde nog wel voor wat stroming. Schijnbaar voldoende om er voor te zorgen dat er geen problemen in deze bak onstaan zijn. 

Dus... ook zonder het grote filter en zonder verwarming kan dit aquarium in de zomer best een weekje overleven. In de winter zal het een ander verhaal zijn. Vooral de verwarming zal dan toch af en toe aanslaan.

Gelukkig hebben alle planten en vissen het overleefd en ziet het aquarium er nog prima uit. Planten zijn gewoon gegroeid en ook de vissen doen het geweldig. Nu maar weer genieten van het aquarium...

En zo ziet het aquarium er nu uit:

  Click to listen highlighted text! Vandaag was het weer tijd om het aquarium te doen. Gewoon de normale dingen... Maar toen ik de kast open deed om de stekker van het filter en de verwarming uit het stopcontact te trekken, bleken deze er niet in te zitten. Dus... ik was ze vorige week vergeten om deze weer terug in het stopcontact te doen. Even schrikken... maar al snel bedacht ik me, het zal wel meevallen. Eerst keek ik even op de thermometer. Nou die gaf nog een prima temperatuur, dus koud was het aquarium niet geworden. Dat betekent ook dat de TLs behoorlijk meehelpen om het water op te warmen. Dat zal ook wel kloppen, ze hangen vlak boven het water en geven behoorlijk wat warmte af. Dus de temperatuur was geen probleem. Na de waterwissel de spullen dan ook maar gewoon weer aangezet. En... geen gekke wolken vuil uit het filter. Ook dat snap ik wel. Pas geleden nog even in het filter gekeken, en toen waren de sponzen eigenlijk behoorlijk schoon. Dus... wat niet in het filter zit, kan er ook niet uitgeblazen worden. Dus ook geen dode bacteriën.  Maar dat betekent ook dat mijn filter in het aquarium eigenlijk niet of nauwelijks filtert. Maar dat wist ik eigenlijk al wel. Want mijn aquarium is niet met teveel vissen bezet, maar bevat wel genoeg goed groeiende planten. En die nemen natuurlijk de taak van het filter over. Dus filteren doet het filter dus eigenlijk niet. Wat dan wel... Niet veel. De pomp die er ook inzit, het filter moet immers doorstroming hebben, zorgt gelukkig ook nog voor iets anders. Stroming. En die is wel van belang voor het aquarium. Gelukkig heb ik naast het grote filter, wat uit stond, nog een minifiltertje in het aquarium zitten. En deze zorgde nog wel voor wat stroming. Schijnbaar voldoende om er voor te zorgen dat er geen problemen in deze bak onstaan zijn.  Dus... ook zonder het grote filter en zonder verwarming kan dit aquarium in de zomer best een weekje overleven. In de winter zal het een ander verhaal zijn. Vooral de verwarming zal dan toch af en toe aanslaan. Gelukkig hebben alle planten en vissen het overleefd en ziet het aquarium er nog prima uit. Planten zijn gewoon gegroeid en ook de vissen doen het geweldig. Nu maar weer genieten van het aquarium... En zo ziet het aquarium er nu uit: Powered By GSpeech

Hits: 159

Gerelateerde blogs

 • Steeds zweefvuil in het aquarium

  Ik had nog altijd wat zweefvuil in het aquarium. Dat zijn kleine partikeltjes die in het aquarium zweven. Hierdoor lijkt het water niet helemaal schoon en helder. Kwaad kan het niet, maar mooi is ook anders. Normaal zorgt het filter ervoor dat dit zweefvuil verwijderd wordt. Daar is in mijn filter het voorfilter voor. Maar blijkbaar houd dit toch niet al het vuil tegen. Geen idee waarom dit niet goed functioneert trouwens.
 • Doorstroomsnelheid

  Iemand op een aquariumforum adviseerde een ander lid om de inhoud van de bak 15x (!) per uur door het filter te laten gaan. Hij vertelde dat hij zelf op een 50 liter bakje een filterpomp op had staan van 700 liter per uur.
 • Stroming in het aquarium

  De pompen in of op het filter hebben twee doelen. Ten eerste trekken ze het water door het filter heen. Ten tweede zorgen ze voor stroming in het aquarium. Maar hoeveel water verplaatsen ze per uur? En hoeveel is er nodig? Daar heb ik een klein beetje onderzoek na gedaan. 
 • Inrichting filter

  Mijn aquarium heeft het standaard filter. Maar deze is niet helemaal meer zo ingericht zoals Juwel het voorschrijft. Juwel geeft in haar handleiding het volgende op, van boven naar beneden:
 • Prut in het filter

  In het filter zit vaak een bruin prutje. Vaak zie je het bovenop de bovenste sponzen al liggen. Dit zie je zowel in het filter van de vijver als in het filter van het aquarium, kijk maar:
 • Onderhoud aquarium

  Een aquariumhouder zal elke week onderhoud plegen aan zijn aquarium. Dit hoort gewoon bij de hobby. Ik dus ook. Dat doe ik altijd in het weekend. En dan doe ik het volgende:
 • Het filter is geen prullenbak

  Sommige mensen denken dat een filter, voor vijver of aquarium, een soort prullenbak is. Deze mensen denken dat het filter afgestorven blad en de poepjes van de vissen afvangen.
 • Superfish Aqua Pro 600

  De filters van Superfish kennen een beetje aparte manier van werken. Normaal gesproken werkt een potfilter of van boven naar beneden of van beneden naar boven. Ik ga even uit van boven naar beneden. In zo'n filter zitten mandjes.
 • He, nu een extern filter?

  Ik was altijd tevreden over het interne filter van Juwel. En echt, dat ben ik nog steeds. Maar toch heb ik nu een extern filter. Waarom?
 • Water toch eens getest

  In een vorige post melde ik dat ik eigenlijk nooit het water test. Dat klopt ook. Dat deed ik nooit. Maar mijn huidig aquarium draaid net. Omdat bijna alles bijna nieuw is en er weinig planten in staan is het toch van belang om de kwaliteit van het water toch even in de gaten te houden.
 • Filter schoonmaken

  Ik merk dat ik wekelijks even het filter los moet koppelen en het voorfilter wat erin zit schoon moet spoelen. Dan haal ik het voorfilter eruit, de sponzen haal ik daar weer uit en spoel deze gewoon onder kraanwater. Want wat een berg vuil zit er dan in dat voorfilter. De sponzen zijn normaal blauw, groen en wit van kleur. Maar voor het uitspoelen zijn ze alle drie bruin. En het lijkt wel of het vol zit met blubber. Dus een kleine uitspoelbeurt kan dan beslist geen kwaad.
 • Klein filtertje anders gevuld

  Het kleine Tetra In filtertje was bij mij de laatste tijd gevuld met watten. Dat ging niet goed. Veel te snel zat het filtertje dicht en pompte het nauwelijks water rond.
 • Te klein filter?

  Veel cichlidehouders hebben meer dan èèn potfilter onder hun aquarium. Ik heb er maar èèn. Dat vinden de meeste cichlidehouders veel te weinig. De èèn zweert bij meerdere potfilters en de ander bij een bioloog.
 • Is mijn filter echt voldoende?

  In een vorige post stelde ik dat mijn filter groot genoeg is voor mijn aquarium. Ik stelde dat er meer behuizing voor bacteriën in mijn aquarium zit dan alleen in het filter. Daardoor kan ik met een kleiner filter uit, was een beetje de stelling van het blogje. 
 • 10 emmertje water.... of nee, doe maar 20 emmertjes...

  Vandaag was het weer zover. Tijd voor onderhoud aan het aquarium. Het eerste wat ik deed was het glas schoon maken. Even met een oude pas aan de binnenkant over het glas, kan ik makkelijk al het aanslag snel verwijderen. Maar er zat niet zoveel alg alg op het glas. Dit komt natuurlijk doordat ik niet zoveel licht in de bak heb. Ik gebruik maar 2 van de vier TL-buizen. Dat is genoeg voor de vissen, en ik denk ook voor de planten.
Real time web analytics, Heat map tracking
naar boven

© Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationaal (CC BY-SA 4.0) zie Licentie en rechten

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech