Aquarium bemesting

Gebruikerswaardering: 0 / 5

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Als je een aquariumwinkel inloopt zie je dat er verschrikkelijk veel potjes met verschillende meststoffen voor het aquarium staan. Diverse fabrikanten hebben er vergelijkbare producten staan. En... ik heb ze ook een tijdje gebruikt. Vooral over de producten van Easy Life was ik erg tevreden. Maar ik gebruik ze niet meer. Want, eigenlijk heeft ons aquarium ze niet nodig.

De planten doen het goed, zo goed zelfs dat ze prima het werk van het filter kunnen overnemen. Dus waarom zou ik dan nog plantenvoeding moeten gebruiken?

Betekent dat, dat je altijd zonder kunt? Nou... ik zou zeggen, bijna altijd. Want je moet natuurlijk wel kijken naar welke planten je hebt en of ze redelijk 'makkelijk' te houden zijn. Maar met een aquarium met voornamelijk makkelijke planten zoals Vallisneria, Belgisch groen, javavaren en vergelijkbare planten, dan kom je heel ver zonder bij te hoeven mesten. Ik doe dit, zoals al gezegd, al maanden. 

De vissen, zelfs in een bak die niet overvol zit met vissen, zorgen de dieren voor de bemesting van de planten. Gemakkelijker gaat het niet.

Ook voerresten, dus het voer wat per ongeluk teveel is gevoerd, gaat uiteindelijk dienen als plantenmest. Maar dit proces is langzamer, dan moeten de welbekende bacteriën eerst hun werk doen. 

Doordat ik ook niet altijd gelijk in mijn bak zit om dode blaadjes te verwijderen en niet panisch wordt als een blad al een beetje wegrot... krijgen bacteriën ook de kans om dit materiaal om te zetten. 

Nog gortiger vind ik het gigantisch schoon houden van de bodem. Bij sommige aquariumhouders mag daar geen mosje, geen algje en geen los blaadje op liggen. Nou, bij mij wel. Velen 'stofzuigen' dan ook regelmatig de bodem. Dat doen ze bijvoorbeeld met iets als 

 of  of .

Maar daarmee nemen ze niet alleen het vuil uit en van de bodem, maar ook de veel belangrijkere bacteriën. 

Natuurlijk haal ik wel eens een blaadje van de bodem, maar dan alleen als ik toch al met het onderhoud van het aquarium bezig ben. Verder maak ik de bodem nooit schoon. En rommel die los op de bodem ligt, alleen wat gelijk vooraan ligt, haal ik weg. Ik ga er niet in wroeten met zo'n buis. Niet dat ik er geen heb, jawel hoor. Maar al jaren niet meer in gebruik.

Alle afval wat dus achterin de bak op de bodem terecht komt, laat ik mooi door de natuur verwerken. En geloof het of niet, maar zelfs de bodem achterin het aquarium (zover te zien) ziet er goed schoon uit. En zo worden deze afvalstoffen de voedingsstoffen voor alle planten.

En blaadjes die afvallen, waar soms een gaatje in komt... of die geel of gekruld worden, is dat niet erg... Nee hoor, dat is gewoon natuurlijk. En eerlijk gezegd, zonder toevoegen van plantenmest, heb ik daar in mijn aquarium minder last van.

Dus zo heb ik het weer iets makkelijker met het houden van mijn aquarium en heb ik weer een reden minder om voor chemicus te spelen...   Click to listen highlighted text! Als je een aquariumwinkel inloopt zie je dat er verschrikkelijk veel potjes met verschillende meststoffen voor het aquarium staan. Diverse fabrikanten hebben er vergelijkbare producten staan. En... ik heb ze ook een tijdje gebruikt. Vooral over de producten van Easy Life was ik erg tevreden. Maar ik gebruik ze niet meer. Want, eigenlijk heeft ons aquarium ze niet nodig. De planten doen het goed, zo goed zelfs dat ze prima het werk van het filter kunnen overnemen. Dus waarom zou ik dan nog plantenvoeding moeten gebruiken? Betekent dat, dat je altijd zonder kunt? Nou... ik zou zeggen, bijna altijd. Want je moet natuurlijk wel kijken naar welke planten je hebt en of ze redelijk makkelijk te houden zijn. Maar met een aquarium met voornamelijk makkelijke planten zoals Vallisneria, Belgisch groen, javavaren en vergelijkbare planten, dan kom je heel ver zonder bij te hoeven mesten. Ik doe dit, zoals al gezegd, al maanden.  De vissen, zelfs in een bak die niet overvol zit met vissen, zorgen de dieren voor de bemesting van de planten. Gemakkelijker gaat het niet. Ook voerresten, dus het voer wat per ongeluk teveel is gevoerd, gaat uiteindelijk dienen als plantenmest. Maar dit proces is langzamer, dan moeten de welbekende bacteriën eerst hun werk doen.  Doordat ik ook niet altijd gelijk in mijn bak zit om dode blaadjes te verwijderen en niet panisch wordt als een blad al een beetje wegrot... krijgen bacteriën ook de kans om dit materiaal om te zetten.  Nog gortiger vind ik het gigantisch schoon houden van de bodem. Bij sommige aquariumhouders mag daar geen mosje, geen algje en geen los blaadje op liggen. Nou, bij mij wel. Velen stofzuigen dan ook regelmatig de bodem. Dat doen ze bijvoorbeeld met iets als   of  of . Maar daarmee nemen ze niet alleen het vuil uit en van de bodem, maar ook de veel belangrijkere bacteriën.  Natuurlijk haal ik wel eens een blaadje van de bodem, maar dan alleen als ik toch al met het onderhoud van het aquarium bezig ben. Verder maak ik de bodem nooit schoon. En rommel die los op de bodem ligt, alleen wat gelijk vooraan ligt, haal ik weg. Ik ga er niet in wroeten met zon buis. Niet dat ik er geen heb, jawel hoor. Maar al jaren niet meer in gebruik. Alle afval wat dus achterin de bak op de bodem terecht komt, laat ik mooi door de natuur verwerken. En geloof het of niet, maar zelfs de bodem achterin het aquarium (zover te zien) ziet er goed schoon uit. En zo worden deze afvalstoffen de voedingsstoffen voor alle planten. En blaadjes die afvallen, waar soms een gaatje in komt... of die geel of gekruld worden, is dat niet erg... Nee hoor, dat is gewoon natuurlijk. En eerlijk gezegd, zonder toevoegen van plantenmest, heb ik daar in mijn aquarium minder last van. Dus zo heb ik het weer iets makkelijker met het houden van mijn aquarium en heb ik weer een reden minder om voor chemicus te spelen... Powered By GSpeech

Hits: 203

Gerelateerde blogs

 • Het grootste filter van een aquarium

  Het grootste filter van een aquarium is niet dit: Maar ook dit is niet het grootste filter in het aquarium:
 • Filtermedia

  Ik heb zowel in de vijver als in het aquarium veel soorten filtermedia gebruikt en uitgeprobeerd. En eigenlijk altijd met succes. In het oude aquarium waren dat: filterwatten sponzen Citrax
 • Inrichting filter

  Mijn aquarium heeft het standaard filter. Maar deze is niet helemaal meer zo ingericht zoals Juwel het voorschrijft. Juwel geeft in haar handleiding het volgende op, van boven naar beneden:
 • Prut in het filter

  In het filter zit vaak een bruin prutje. Vaak zie je het bovenop de bovenste sponzen al liggen. Dit zie je zowel in het filter van de vijver als in het filter van het aquarium, kijk maar:
 • Functies van het substraat

  Het substraat is een belangrijk onderdeel van het aquarium en de vijver. De bodem geeft ten eerste houvast aan de planten die er in staan. De wortels van deze planten vinden hun weg in de bodem, dus in het substraat. Omdat deze planten zuurstof naar de wortels brengen, zorgen de wortels er dus voor dat de bodem luchtig blijft. Ik had het hier al over in het verhaal over de wisselwerking tussen de bacteriën en plantenwortels.
 • Het beginnen met een aquarium

  Een aquarium beginnen is eenvoudig, mits je de juiste stappen onderneemt. Dit begint natuurlijk al met het kiezen van de juiste aquarium. Kies in geen geval een vissenkom. Deze is ongeschikt om welke dieren dan ook te houden. Het aquarium kiezen Kies een aquarium zo groot mogelijk. Minimummaat is toch wel 80 cm lang, maar liever nog 1 meter. Dit omdat hierin makkelijker meer vissen gehouden kunnen worden en het water makkelijker stabiel gehouden kunnen worden. Daarnaast is het makkelijk als het aquarium compleet geleverd wordt. Dit betekent dat bij het aquarium de volgende dingen mee geleverd worden:
 • Het filter is geen prullenbak

  Sommige mensen denken dat een filter, voor vijver of aquarium, een soort prullenbak is. Deze mensen denken dat het filter afgestorven blad en de poepjes van de vissen afvangen.
 • Superfish Aqua Pro 600

  De filters van Superfish kennen een beetje aparte manier van werken. Normaal gesproken werkt een potfilter of van boven naar beneden of van beneden naar boven. Ik ga even uit van boven naar beneden. In zo'n filter zitten mandjes.
 • Water toch eens getest

  In een vorige post melde ik dat ik eigenlijk nooit het water test. Dat klopt ook. Dat deed ik nooit. Maar mijn huidig aquarium draaid net. Omdat bijna alles bijna nieuw is en er weinig planten in staan is het toch van belang om de kwaliteit van het water toch even in de gaten te houden.
 • Een groter aquarium is een makkelijker begin...

  In een vorig stukje schreef ik dat als je met een aquarium wilt beginnen je het best een aquarium van 80 cm of een meter kunt nemen. Dit omdat grotere aquaria makkelijker stabiel te krijgen en te houden zijn. En dat roep ik altijd... hoe groter de bak, hoe makkelijker deze stabiel te houden is. Maar waarom dan?
 • Te klein filter?

  Veel cichlidehouders hebben meer dan èèn potfilter onder hun aquarium. Ik heb er maar èèn. Dat vinden de meeste cichlidehouders veel te weinig. De èèn zweert bij meerdere potfilters en de ander bij een bioloog.
 • Denitrificatie

  Ik heb in eerdere berichten al uitgelegd dat bacteriën in het filter (en ook bijvoorbeeld in de bodem) ammoniak in twee stappen omzetten in nitraat. Maar in sommige filters, en in de bodem, zal er ook nog een ander proces afspelen.
 • Waarom water verversen

  Ik doe elk weekend een onderhoudsbeurt aan mijn aquarium. Daarbij hoort een waterwissel. Ik doe ongeveer 100 liter water vervangen. Dus eerst 100 liter eruit en daarna 100 liter er weer bij in. En dat met emmers... Dus lekker emmers sjouwen.
Real time web analytics, Heat map tracking
naar boven

© Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationaal (CC BY-SA 4.0) zie Licentie en rechten

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech