Energiebesparing II

Gebruikerswaardering: 0 / 5

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Op aquaria lees ik veel dat je geen energie bespaart door over te stappen naar ledverlichting. Dit zou komen doordat de tl's veel warmte afgeven en daardoor mee helpen om het aquarium op temperatuur te houden. 

Ondanks dat die mensen gelijk hebben ivm de tl's en warmte ben ik het toch niet met ze eens. 

 

De tl is primair een lichtbron en geeft als bijproduct warmte af. De tl verwarmt de lucht in de kap en die lucht verwarmt dan weer het water. Dit is natuurlijk niet echt efficiënt. 

Het verwarmingselement is veel efficiënter. Deze verwarmt direct het water. 

Nu gebruik ik in het aquarium dus de apparatuur waardoor het bedoeld is. De verwarming zorgt voor de temperatuur en de leds voor de verlichting.  Dit is het meest efficiënt en daardoor ook het zuinigst. De meeste watts die nu voor het aquarium verbruikt worden, worden nu verbruikt voor het juiste doel.

Anders uitgelegd. Je zet toch ook geen (gloei)lampen aan om de woonkamer op temperatuur te krijgen of te houden?  Waarom doet men dat in een aquarium dan wel?   Click to listen highlighted text! Op aquaria lees ik veel dat je geen energie bespaart door over te stappen naar ledverlichting. Dit zou komen doordat de tls veel warmte afgeven en daardoor mee helpen om het aquarium op temperatuur te houden.  Ondanks dat die mensen gelijk hebben ivm de tls en warmte ben ik het toch niet met ze eens.    De tl is primair een lichtbron en geeft als bijproduct warmte af. De tl verwarmt de lucht in de kap en die lucht verwarmt dan weer het water. Dit is natuurlijk niet echt efficiënt.  Het verwarmingselement is veel efficiënter. Deze verwarmt direct het water.  Nu gebruik ik in het aquarium dus de apparatuur waardoor het bedoeld is. De verwarming zorgt voor de temperatuur en de leds voor de verlichting.  Dit is het meest efficiënt en daardoor ook het zuinigst. De meeste watts die nu voor het aquarium verbruikt worden, worden nu verbruikt voor het juiste doel. Anders uitgelegd. Je zet toch ook geen (gloei)lampen aan om de woonkamer op temperatuur te krijgen of te houden?  Waarom doet men dat in een aquarium dan wel? Powered By GSpeech

Hits: 170

Gerelateerde blogs

 • Aquarium en vijver, bezuinigen in deze dure tijden

  Tja de tijden worden er niet goedkoper op. Dus toch eens kijken of we met onze waterhobby's een beetje kunnen besparen. Nou... een beetje... dat bleek flink te zijn. Ten eerste de vijver. Daarin zit niet zoveel techniek, maar wel twee pompen. Eén voor het filter, één voor het fontein. Dus eens gekeken, wat gebruiken die twee eigenlijk. Het fonteintje viel, dacht ik, wel mee, 16 watt.
 • Ombouwen naar LED

  Het ombouwen van een Juwel Aquarium naar LED kan heel eenvoudig.  Ik heb gekozen voor 2 twee VT High power LED. Eén met alleen warmwitte leds en één met daar tussen rode leds.Deze had ik gisteren bij Aquria Veldhuis in Enschede gehaald. Dit is één van mijn vaste adressen. Goede winkel met goede service. Dit is zo'n buis:
 • Eerste bevindingen met LED verlichting

  Twee weken terug melde ik dat we in het aquarium over gegaan zijn naar LED verlichting. Dus nu tijd voor een kleine update. Wat zijn de eerste bevindingen:
 • Led, een maand verder

  Ik heb nu een maand de LED verlichting in het aquarium. Daarom vond ik het tijd voor een tweede update. Bevalt het nog?
 • Lichtverloop

  Het aquarium heeft nu twee LED-buizen. Dit in plaats van de twee tl's die het oorspronkelijk had. Eén van de voordelen hiervan is dat de nieuwe buizen apart aan en uit kunnen. Dat kon met de tl's niet. Deze konden alleen tegelijk aan en uit gezet worden.
 • Juwel HeliaLux Ledverlichting

  Juwel levert al een tijdje een nano aquarium met ledverlichting. Toch gaven ze op Facebook steeds aan dat ze ledverlichting (nog) niet geschikt vonden voor aquaria. Nu vind ik de facebookpagina van Juwel leuk. Daardoor krijg ik ook altijd hun berichten te zien. Daar staat sinds 7 juni een bericht op over de nieuwe producten van Juwel die gepresenteerd werden op de Interzoo, een beurs voor vakhandelaren op dier gebied. Daar werd ook de Primo serie voor het eerst getoond. Dit is de eerste serie van aquaria die door Juwel standaard van ledverlichting wordt voorzien. Het moet de vervanger zijn van de Rio serie.
Real time web analytics, Heat map tracking
naar boven

© Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationaal (CC BY-SA 4.0) zie Licentie en rechten

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech