Eerste bevindingen met LED verlichting

Gebruikerswaardering: 0 / 5

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Twee weken terug melde ik dat we in het aquarium over gegaan zijn naar LED verlichting. Dus nu tijd voor een kleine update. Wat zijn de eerste bevindingen:

 

 1. Er komt geen alg meer op de ruiten. Dat betekend dus dat de ruiten beter schoon blijven. 
 2. Algengroei in de bak lijkt ook verminderd. Schijnbaar is het licht niet echt geschikt voor het kweken van alg.
 3. De planten doen het er prima op. Ze blijven bij mij goed groeien.
 4. Het lichtspel in het aquarium is mooier. Ik bedoel dat we nu mooier in de bak kijken. We zien schaduwwerking en schittering van het licht.Dit valt ook op als er vissen onder de bladeren zwemmen. Ze vallen dan veel minder op dan als ze in open ruimte zwemmen.
 5. De kleuren van de vissen komen beter uit. Vooral bij de kardinaaltetra valt het erg op. Deze zie je nu schitteren. Het rood en vooral het blauw is veel veller.
 6. Ook de kleuren van de planten komen beter uit. Het rode van de toppen van het Belgisch groen is beter te zien en ook het rode van de lotus is nu opvallender. Het valt me trouwens op dat de toppen van het Belgisch groen ook eerder rood kleuren. 
 7. Het licht blijft veel beter in de bak. Hierdoor kan ik makkelijk een klep openen en in de bak werken. Bij de TL-buizen werden we bijna verblind door het vele licht wat dan uit het aquarium kwam. Nu wordt het licht dus veel meer gebruikt waar het voor bedoeld is. De ledverlichting is bedoeld om het aquarium te verlichten en dat doet het nu.

Dus tot nu toe zien we al veel voordelen. Het enige kleine nadeel is nu dus dat het aquarium 's avonds lang niet zoveel licht meer naar buiten straalt en dus minder helpt om de woonkamer te verlichten. 

Nu afwachten hoe de bak zich in de loop van de tijd zich ontwikkeld. Maar tot nu toe ben ik in elk geval dik tevreden.   Click to listen highlighted text! Twee weken terug melde ik dat we in het aquarium over gegaan zijn naar LED verlichting. Dus nu tijd voor een kleine update. Wat zijn de eerste bevindingen:   Er komt geen alg meer op de ruiten. Dat betekend dus dat de ruiten beter schoon blijven.  Algengroei in de bak lijkt ook verminderd. Schijnbaar is het licht niet echt geschikt voor het kweken van alg. De planten doen het er prima op. Ze blijven bij mij goed groeien. Het lichtspel in het aquarium is mooier. Ik bedoel dat we nu mooier in de bak kijken. We zien schaduwwerking en schittering van het licht.Dit valt ook op als er vissen onder de bladeren zwemmen. Ze vallen dan veel minder op dan als ze in open ruimte zwemmen. De kleuren van de vissen komen beter uit. Vooral bij de kardinaaltetra valt het erg op. Deze zie je nu schitteren. Het rood en vooral het blauw is veel veller. Ook de kleuren van de planten komen beter uit. Het rode van de toppen van het Belgisch groen is beter te zien en ook het rode van de lotus is nu opvallender. Het valt me trouwens op dat de toppen van het Belgisch groen ook eerder rood kleuren.  Het licht blijft veel beter in de bak. Hierdoor kan ik makkelijk een klep openen en in de bak werken. Bij de TL-buizen werden we bijna verblind door het vele licht wat dan uit het aquarium kwam. Nu wordt het licht dus veel meer gebruikt waar het voor bedoeld is. De ledverlichting is bedoeld om het aquarium te verlichten en dat doet het nu. Dus tot nu toe zien we al veel voordelen. Het enige kleine nadeel is nu dus dat het aquarium s avonds lang niet zoveel licht meer naar buiten straalt en dus minder helpt om de woonkamer te verlichten.  Nu afwachten hoe de bak zich in de loop van de tijd zich ontwikkeld. Maar tot nu toe ben ik in elk geval dik tevreden. Powered By GSpeech

Hits: 103

Gerelateerde blogs

 • Aquarium en vijver, bezuinigen in deze dure tijden

  Tja de tijden worden er niet goedkoper op. Dus toch eens kijken of we met onze waterhobby's een beetje kunnen besparen. Nou... een beetje... dat bleek flink te zijn. Ten eerste de vijver. Daarin zit niet zoveel techniek, maar wel twee pompen. Eén voor het filter, één voor het fontein. Dus eens gekeken, wat gebruiken die twee eigenlijk. Het fonteintje viel, dacht ik, wel mee, 16 watt.
 • Ombouwen naar LED

  Het ombouwen van een Juwel Aquarium naar LED kan heel eenvoudig.  Ik heb gekozen voor 2 twee VT High power LED. Eén met alleen warmwitte leds en één met daar tussen rode leds.Deze had ik gisteren bij Aquria Veldhuis in Enschede gehaald. Dit is één van mijn vaste adressen. Goede winkel met goede service. Dit is zo'n buis:
 • Energiebesparing II

  Op aquaria lees ik veel dat je geen energie bespaart door over te stappen naar ledverlichting. Dit zou komen doordat de tl's veel warmte afgeven en daardoor mee helpen om het aquarium op temperatuur te houden.  Ondanks dat die mensen gelijk hebben ivm de tl's en warmte ben ik het toch niet met ze eens. 
 • Led, een maand verder

  Ik heb nu een maand de LED verlichting in het aquarium. Daarom vond ik het tijd voor een tweede update. Bevalt het nog?
 • Lichtverloop

  Het aquarium heeft nu twee LED-buizen. Dit in plaats van de twee tl's die het oorspronkelijk had. Eén van de voordelen hiervan is dat de nieuwe buizen apart aan en uit kunnen. Dat kon met de tl's niet. Deze konden alleen tegelijk aan en uit gezet worden.
 • Juwel HeliaLux Ledverlichting

  Juwel levert al een tijdje een nano aquarium met ledverlichting. Toch gaven ze op Facebook steeds aan dat ze ledverlichting (nog) niet geschikt vonden voor aquaria. Nu vind ik de facebookpagina van Juwel leuk. Daardoor krijg ik ook altijd hun berichten te zien. Daar staat sinds 7 juni een bericht op over de nieuwe producten van Juwel die gepresenteerd werden op de Interzoo, een beurs voor vakhandelaren op dier gebied. Daar werd ook de Primo serie voor het eerst getoond. Dit is de eerste serie van aquaria die door Juwel standaard van ledverlichting wordt voorzien. Het moet de vervanger zijn van de Rio serie.
Real time web analytics, Heat map tracking
naar boven

© Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationaal (CC BY-SA 4.0) zie Licentie en rechten

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech