Algen... de plaag die meestal goed in de hand te houden is

Gebruikerswaardering: 0 / 5

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Velen hebben alg in het aquarium. Ik ook. En dat mag ook. Mits het niet teveel is. 

Ik heb voornamelijk penseelalg. Dat zit vooral op mijn achterwand. Dat stoort me niet en het lijkt erop dat het langzaam verminderd.

Maar er zijn natuurlijk ook andere algen, zoals zweefalg, puntalg en draadalg. Daarvan zijn zweefalg en draadalg de lastigste. 

Dan is meestal de vraag, hoe kom ik er af.

Nou dat is meestal vrij eenvoudig. Zorg voor wat snelgroeiende planten in het aquarium en voor voldoende licht. Bij zweefalg moet je dan ook ruim water verwisselen, want zweefalg zorgt ervoor dat het licht niet meer bij de planten kan komen. Bij draadalg kun je met een borsteltje of sateprikker meestal het ergste wel weghalen. 

Zorg er ook voor dat je niet teveel licht hebt. Bij fabrieksbakken is dat eenvoudig, gebruik niet meer lampen dan dat er door de fabriek in is gebouwd. 

De snelgroeiende planten zullen alle meststoffen voor de algen wegsnoepen. En dan zullen de meeste, tot alle, algen verdwijnen. Maar wat zijn snelgroeiers? Dat zijn bijvoorbeeld hoornblad, cabomba, waterpest, vaantjesplant, valisneria en Belgisch groen. Hiervan heb ik de laatste twee in mijn aquarium staan. En in ruime mate. Maar vooral hoornblad, cabomba, waterpest groeien zo hard, dat het een grote concurrent van de alg is.

Bestrijd alg niet met chemische middeltjes, die helpen wel, maar zijn vaak ook heel slecht voor de planten. 

Verder kun je eventueel het aantal branduren van het licht terugbrengen. Ga terug naar 8 uur per dag en breng dit in de loop van de weken weer op naar maximaal 12 uur. Heb je nachtverlichting dan hoef je de branduren daarvan niet mee te tellen.

Doe verder niets aan het filter of andere techniek.

Het terugbrengen van de branduren zorgt ervoor dat de alg minder licht krijgt. Die heeft de alg eigenlijk heel hard nodig. De planten ook wel, maar die kunnen wel even met wat minder toe. Het zorgt er verder voor dat de bak weer stabiliseert. Als de planten weer een beetje gaan groeien en de alg verminderd, dan kan de lichtduur weer wat omhoog. 

Nu de alg verminderd of verdwenen is moet je niet gelijk alle snelgroeiers eruit halen. Vervang ze door mooiere of laat er wat staan. Het is niet voor niets dat ik de valisneria en Belgisch groen nog gewoon heb. 

Op de onderstaande foto kun je de penseelalg op de achterwand goed zien:

En zo zie je... de planten zorgen er niet alleen voor dat het water schoon blijft, maar ook nog eens dat de algengroei niet uit de hand loopt.   Click to listen highlighted text! Velen hebben alg in het aquarium. Ik ook. En dat mag ook. Mits het niet teveel is.  Ik heb voornamelijk penseelalg. Dat zit vooral op mijn achterwand. Dat stoort me niet en het lijkt erop dat het langzaam verminderd. Maar er zijn natuurlijk ook andere algen, zoals zweefalg, puntalg en draadalg. Daarvan zijn zweefalg en draadalg de lastigste.  Dan is meestal de vraag, hoe kom ik er af. Nou dat is meestal vrij eenvoudig. Zorg voor wat snelgroeiende planten in het aquarium en voor voldoende licht. Bij zweefalg moet je dan ook ruim water verwisselen, want zweefalg zorgt ervoor dat het licht niet meer bij de planten kan komen. Bij draadalg kun je met een borsteltje of sateprikker meestal het ergste wel weghalen.  Zorg er ook voor dat je niet teveel licht hebt. Bij fabrieksbakken is dat eenvoudig, gebruik niet meer lampen dan dat er door de fabriek in is gebouwd.  De snelgroeiende planten zullen alle meststoffen voor de algen wegsnoepen. En dan zullen de meeste, tot alle, algen verdwijnen. Maar wat zijn snelgroeiers? Dat zijn bijvoorbeeld hoornblad, cabomba, waterpest, vaantjesplant, valisneria en Belgisch groen. Hiervan heb ik de laatste twee in mijn aquarium staan. En in ruime mate. Maar vooral hoornblad, cabomba, waterpest groeien zo hard, dat het een grote concurrent van de alg is. Bestrijd alg niet met chemische middeltjes, die helpen wel, maar zijn vaak ook heel slecht voor de planten.  Verder kun je eventueel het aantal branduren van het licht terugbrengen. Ga terug naar 8 uur per dag en breng dit in de loop van de weken weer op naar maximaal 12 uur. Heb je nachtverlichting dan hoef je de branduren daarvan niet mee te tellen. Doe verder niets aan het filter of andere techniek. Het terugbrengen van de branduren zorgt ervoor dat de alg minder licht krijgt. Die heeft de alg eigenlijk heel hard nodig. De planten ook wel, maar die kunnen wel even met wat minder toe. Het zorgt er verder voor dat de bak weer stabiliseert. Als de planten weer een beetje gaan groeien en de alg verminderd, dan kan de lichtduur weer wat omhoog.  Nu de alg verminderd of verdwenen is moet je niet gelijk alle snelgroeiers eruit halen. Vervang ze door mooiere of laat er wat staan. Het is niet voor niets dat ik de valisneria en Belgisch groen nog gewoon heb.  Op de onderstaande foto kun je de penseelalg op de achterwand goed zien: En zo zie je... de planten zorgen er niet alleen voor dat het water schoon blijft, maar ook nog eens dat de algengroei niet uit de hand loopt. Powered By GSpeech

Hits: 120

Gerelateerde blogs

 • Aquarium en vijver onderhoud

  Vandaag weer even bezig geweest met het onderhoud van mijn aquarium en de vijvertjes. Hoofdzaak is dan het onderhoud van het aquarium. Dit keer geen groot onderhoud. Dat had ik vorige week nog gedaan. Toen een kleine herinrichting. Verschillende planten toen gesnoeid en verplant. En ook ook de twee stukken hout van plaats verwisseld. Dit omdat het ene stuk hout een behoorlijke belemmering voor de stroming bleef. 
 • Belgisch groen

  Belgisch groen is een plant die je regelmatig in aquaria kunt vinden. Maar Belgisch groen komt oorspronkelijk niet uit België maar uit Zuidoost Azië. 
 • Een maand later...

  Het nieuwe aquarium draait nu een maand. En nog altijd naar alle tevredenheid. Tijdens deze maand zijn we eigenlijk geen gekke dingen tegen gekomen. Het water is en blijft goed en de vissen doen het geweldig.
 • Krijtjes in het aquarium

  Voor velen een beetje vreemde combinatie. En nee... Ik ga niet schrijven in het aquarium. En dan kun je bij de LVS (VIswinkel) wel dure druppels halen, maar ja, het was zondag, dus de winkel zit dicht. Dus op zoek naar een alternatief,.. En dan is schoolbordenkrijt prima. Deze bestaat eigenlijk alleen uit kalk. En laat het nu zo zijn dat in mijn kerstpakket een doosje krijtjes zat. Wel in alle kleuren.... Maar dat mag de pret niet drukken.
Real time web analytics, Heat map tracking
naar boven

© Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationaal (CC BY-SA 4.0) zie Licentie en rechten

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech