Eten...

Gebruikerswaardering: 0 / 5

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Wie dieren heeft weet het... ze moeten ook te eten hebben. Dus ook onze vissen. 

Toch zit er verschil in het voergedrag bij het aquarium en het voergedrag bij de vijver.

 

De vijver, dat is simpel, daar krijgen de vissen vanaf het voorjaar tot in het najaar zo af en toe wat voer. Meer is vaak ook niet nodig. We hebben geen steriele vijver, daar komen allerlei prooidieren zoals torretjes, kevertjes en vliegjes in. Die worden door de vissen natuurlijk ook gegeten. En ze eten de algjes van de wanden. Veel mensen overvoeren de vissen in de vijver... omdat ze denken dat de vissen niet zonder hun korreltjes of vlokjes kunnen. Maar juist omdat de natuur voor veel afwisseling zorgt is het beslist niet nodig om vijvervissen elke dag te voeren.

In het aquarium is het natuurlijk heel wat anders. Daar moeten de vissen dagelijks gevoerd worden. Immers, daar komen geen prooidiertjes in.

Wat krijgen de vissen bij mij te eten. Dat is heel verschillend. Ten eerste geef ik ze door de week droogvoer. Dat kan vlokvoer zijn, maar ook tabs of granulaat. Hierdoor krijgen ze al heel verschillend eten. Maar daardoor heb ik verschillende potjes in de kast staan:

In het weekend krijgen de vissen diepvriesvoer. Dat zit in blisters. Daarin zitten rode, witte en zwarte muggenlarven, watervlo en artemia. Dat ziet er dan zo uit:

Elke zaterdag en zondag krijgen de vissen één blokje. Daarbij werk ik van boven naar beneden. Daardoor krijgen ze ook dan elke keer iets anders. 

Dit voer moet natuurlijk wel eerst ontdooit worden. Dat doe ik gewoon in een klein plastic bakje met een klein beetje water. Dat laat ik dan even staan. Als het ontdooit is, spoel ik het voer niet af in een theezeefje. Ik weet dat veel aquariumhouders dat wel doen.

Maar dat dooivocht bevat veel fosfaat en nitraat. Dit zijn weer stofjes die de planten fantastisch vinden. Het is goede mest voor de planten.

Hierdoor is het elk weekend weer feest voor zowel de vissen als de planten in het aquarium.   Click to listen highlighted text! Wie dieren heeft weet het... ze moeten ook te eten hebben. Dus ook onze vissen.  Toch zit er verschil in het voergedrag bij het aquarium en het voergedrag bij de vijver.   De vijver, dat is simpel, daar krijgen de vissen vanaf het voorjaar tot in het najaar zo af en toe wat voer. Meer is vaak ook niet nodig. We hebben geen steriele vijver, daar komen allerlei prooidieren zoals torretjes, kevertjes en vliegjes in. Die worden door de vissen natuurlijk ook gegeten. En ze eten de algjes van de wanden. Veel mensen overvoeren de vissen in de vijver... omdat ze denken dat de vissen niet zonder hun korreltjes of vlokjes kunnen. Maar juist omdat de natuur voor veel afwisseling zorgt is het beslist niet nodig om vijvervissen elke dag te voeren. In het aquarium is het natuurlijk heel wat anders. Daar moeten de vissen dagelijks gevoerd worden. Immers, daar komen geen prooidiertjes in. Wat krijgen de vissen bij mij te eten. Dat is heel verschillend. Ten eerste geef ik ze door de week droogvoer. Dat kan vlokvoer zijn, maar ook tabs of granulaat. Hierdoor krijgen ze al heel verschillend eten. Maar daardoor heb ik verschillende potjes in de kast staan: In het weekend krijgen de vissen diepvriesvoer. Dat zit in blisters. Daarin zitten rode, witte en zwarte muggenlarven, watervlo en artemia. Dat ziet er dan zo uit: Elke zaterdag en zondag krijgen de vissen één blokje. Daarbij werk ik van boven naar beneden. Daardoor krijgen ze ook dan elke keer iets anders.  Dit voer moet natuurlijk wel eerst ontdooit worden. Dat doe ik gewoon in een klein plastic bakje met een klein beetje water. Dat laat ik dan even staan. Als het ontdooit is, spoel ik het voer niet af in een theezeefje. Ik weet dat veel aquariumhouders dat wel doen. Maar dat dooivocht bevat veel fosfaat en nitraat. Dit zijn weer stofjes die de planten fantastisch vinden. Het is goede mest voor de planten. Hierdoor is het elk weekend weer feest voor zowel de vissen als de planten in het aquarium. Powered By GSpeech

Hits: 154

Gerelateerde blogs

  • Gezond voer voor mijn vissen

    Eigenlijk is het heel eenvoudig. Vissen kun je heel goed houden op één potje voer. Dit voer kan van elk merk zijn. Maar het moet wel geschikt zijn voor jouw vissen. En dat is heel simpel. Kies goudvissenvoer voor goudvissen, siervissenvoer (algemeen vissenvoer) voor een gezelschapsaquarium, vijvervoer voor een vijver met diverse soorten vissen, koivoer voor een vijver met koi, etc.
  • Diepvriesvoer voor de vissen

    Ik voer in het weekend meestal diepvriesvoer. Hiervoor koop ik blisters met voer waarin diverse soorten zitten. Hierdoor krijgen de vissen gevarieerd diepvriesvoer. Op vele sites lees je dat je het voer eerst moet ontdooien en dan moet spoelen in een zeefje. Dit omdat diepvriesvoer nitraten en fosfaten bevatten.
Real time web analytics, Heat map tracking
naar boven

© Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationaal (CC BY-SA 4.0) zie Licentie en rechten

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech