Vallisneria gigantea snoeien

Gebruikerswaardering: 0 / 5

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Mijn vallisneria gigantea moest weer eens gesnoeid worden. Dit doe ik heel eenvoudig. Omdat deze plant zich voortplant door middel van uitlopers kan dit door de moederplanten te verwijderen. Dit is makkelijker dan snoeien, want dan moet de plant onderaan gepeld worden. Dat wil zeggen dat de bladeren zo dicht mogelijk bij de wortels afgeknipt moet worden. 

Maar door oude planten te verwijderen hou je mooie jonge planten over. En deze groeien in no time uit tot grote gezonde planten.

Ik moest wel snoeien omdat de bladeren van deze plant tot 2 meter lang kunnen worden. De bladeren drijven dan op het wateroppervlakte. Maar als het teveel aan bladeren wordt, dan wordt er dus ook een heleboel licht tegen gehouden. Daardoor kan het wel erg donker in de bak worden.

Om het een beetje duidelijk te maken, hier eerst hoeveel blad er op het oppervlakte dreef voordat ik één plant verwijderd had:

 

En hier waarbij één plant verwijderd is:

En om te laten zien hoe lang zo'n plant kan worden:

20150321_120354

En dan raakt ie met de langste bladeren net de bodem van de emmer aan. 

Je ziet dat deze plant makkelijk de twee meter haalt. En dit in een aquarium van 1,20 meter. Dan worden de bladeren aan het eind veel opgekruld. Waardoor de oppervlakte nog meer bedekt wordt.

Daarom dus een snoeibeurt voor deze plant.   Click to listen highlighted text! Mijn vallisneria gigantea moest weer eens gesnoeid worden. Dit doe ik heel eenvoudig. Omdat deze plant zich voortplant door middel van uitlopers kan dit door de moederplanten te verwijderen. Dit is makkelijker dan snoeien, want dan moet de plant onderaan gepeld worden. Dat wil zeggen dat de bladeren zo dicht mogelijk bij de wortels afgeknipt moet worden.  Maar door oude planten te verwijderen hou je mooie jonge planten over. En deze groeien in no time uit tot grote gezonde planten. Ik moest wel snoeien omdat de bladeren van deze plant tot 2 meter lang kunnen worden. De bladeren drijven dan op het wateroppervlakte. Maar als het teveel aan bladeren wordt, dan wordt er dus ook een heleboel licht tegen gehouden. Daardoor kan het wel erg donker in de bak worden. Om het een beetje duidelijk te maken, hier eerst hoeveel blad er op het oppervlakte dreef voordat ik één plant verwijderd had:   En hier waarbij één plant verwijderd is: En om te laten zien hoe lang zon plant kan worden: En dan raakt ie met de langste bladeren net de bodem van de emmer aan.  Je ziet dat deze plant makkelijk de twee meter haalt. En dit in een aquarium van 1,20 meter. Dan worden de bladeren aan het eind veel opgekruld. Waardoor de oppervlakte nog meer bedekt wordt. Daarom dus een snoeibeurt voor deze plant. Powered By GSpeech

Hits: 171

Gerelateerde blogs

 • Aquarium en vijver onderhoud

  Vandaag weer even bezig geweest met het onderhoud van mijn aquarium en de vijvertjes. Hoofdzaak is dan het onderhoud van het aquarium. Dit keer geen groot onderhoud. Dat had ik vorige week nog gedaan. Toen een kleine herinrichting. Verschillende planten toen gesnoeid en verplant. En ook ook de twee stukken hout van plaats verwisseld. Dit omdat het ene stuk hout een behoorlijke belemmering voor de stroming bleef. 
 • Licht onderhoud

  Het is weekend, dus was het weer tijd om het aquarium te doen. Niet dat er veel gedaan moest worden, dat echt niet. Wel was het tijd geworden om de vallisneria behoorlijk te snoeien. Er was zoveel van dat blad gekomen dat wel heel veel licht tegengehouden werd. Die bladeren zorgden ervoor dat het knap donker in de bak werd.
 • Dode bladeren

  Gisteren had ik het er over dat je niet alle dode bladeren uit de vijver hoeft te halen. Maar hetzelfde geldt voor het aquarium. Ook daar hoef je echt niet alle dode bladeren te verwijderen. Van de Javavaren is dat bijvoorbeeld bijna niet te doen. Dit ook omdat deze bladeren soms nog deels goed zijn. En bij deze plant hoort het dat soms bladeren zwart worden en daarna pas los laten.
 • Onderhoud aquarium

  Een aquariumhouder zal elke week onderhoud plegen aan zijn aquarium. Dit hoort gewoon bij de hobby. Ik dus ook. Dat doe ik altijd in het weekend. En dan doe ik het volgende:
 • Belgisch groen

  Belgisch groen is een plant die je regelmatig in aquaria kunt vinden. Maar Belgisch groen komt oorspronkelijk niet uit België maar uit Zuidoost Azië. 
 • Anubias

  Ik heb twee Anubias soorten in mijn aquarium. De eerste is een Anubias Barteri. Dit is een Anubias met vrij grote bladeren. Deze ziet er bij mij zo uit:
Real time web analytics, Heat map tracking
naar boven

© Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationaal (CC BY-SA 4.0) zie Licentie en rechten

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech