Aquarium snel legen en weer vullen...

Gebruikerswaardering: 0 / 5

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Gisteren hebben we nieuw laminaat gelegd. Hierdoor was het noodzakelijk om het aquarium helemaal leeg te maken. Maar daarvoor is wel het één en ander nodig.

Als voorbereiding had ik een grote kunststof regenton geregeld. En dan ook nog eens drie wasmanden van 35 liter erbij. De regenton en één wasmand voor het opvangen van het water en waterplanten. Eén wasmand voor het tijdelijk huizen van de vissen en garnaaltjes. En de laatste wasmand voor het grind.

Dus gistermorgen kon ik al vroeg met emmers water sjouwen. Eerst maar eens een deel van het water in beide wasmanden, die tijdelijk achter het huis waren geplaats. Daarna ook nog een beste hoeveelheid water alvast in de ton.

Ik had toen ongeveer één derde van het water uit het aquarium toen ik de planten eruit haalde. De vallisneria en een andere robuste plant gingen in de ton. Eén stuk hout en de andere, vooral wat teerdere planten gingen in één wasmand. In de laatste wasmand ging ook een stuk hout, waarop ook planten zitten. Dit geeft de vissen in de ton toch ook wat verstop plekken.

wasmand met planten

Wasmand met vissen

Daarna mocht ik vissen gaan vangen. Maar dat is nog lastig. Vooral de Kardinaaltetra's en de algeneters zijn een crime om te vangen. De gevangen vissen ving ik dan op in een emmer, die ik dan heeeeeel voorzichtig leeg goot in de wasmand.

Maar als snel bleek, dat als ik zo de vissen probeerde te vangen, dat ik wel een paar uurtjes bezig zou zijn. Dat kon niet, dus maatregelen genomen. Gewoon nog veel meer water uit het aquarium genomen en in de ton gegoten. Daarna was het veel makkelijker vissen vangen en was het aquarium zo leeg van alle levende dieren.

Daarna bagger scheppen.... eh, beetje flauw, maar al het grind moest er ook uit, want anders is mijn aquarium nog giga zwaar. Maar er zit toch snel een emmer of vier grind in het aquarium. Pffff... En das niet licht.

Na het plaatsen van het nieuwe laminaat, na het oude er natuurlijk uit gesloopt te hebben, snel weer het aquarium gevuld. Hierna kon het vullen van de bak weer beginnen. Gelijk maar voor een andere inrichting gekozen, maar wel met hetzelfde materiaal. Dus niets nieuws gekocht.

Eerst het terras geplaatst. Deze zat altijd wel in het aquarium. Het bestaat uit twee delen en die had ik eerder altijd ook als twee terrasjes in het aquarium staan. Nu heb ik daar één groter terras van gemaakt. Deze heb ik bij het filter gemaakt.

terras

Daarna gevuld met al het grind. Ik kan je wel vertellen een emmer vol met vochtig grind is best wel zwaar...

Daarna heb ik het aquarium weer langzaam gevuld met water. Dit doe ik altijd door de volle emmer op het aquarium te zetten en het water mbv een slang in het filter te laten lopen. Hierdoor heb ik minder last van het feit dat dan het grind overal weer heen spoelt.

Toen de bak half vol was de planten uit de ton weer in de bak geplant. En verder.... met vullen met water. Nadat ik de ton weer leeg had, ben ik verder gegaan met vullen. Maar niet met het water waar de vissen in zaten... en ook niet met het water uit de bak met planten. Want die hadden dat water nog nodig. Dus gewoon verder gaan met goed en gezond kraantjeswater.

Natuurlijk had ik wel de inhoud van het filter lichtjes schoongespoeld en weer terug in het filter geplaatst. Dit omdat de bacteriën in het filtermateriaal toch allemaal dood was. En door het schoonspoelen was het meeste vuil er ook wel uit.

Toen de bak weer gevuld was, het was toen niet echt helder meer... toch alle planten en hout weer terug geplaatst. Zo op gevoel, ik zag niet echt wat ik deed...

Ondertussen was het al aardig in de avond geworden. En dus werd het hoog tijd om alles weer aan te zetten. De verlichting brandde al wel, dat had ik gelijk weer aangesloten. Maar ook de twee pompen konden weer aan.

Maar ja... toch zaten de vissen nog steeds in een grote wasmand. Daar het waterpeil met ruim de helft laten zakken, omdat het toen makkelijker werd om de vissen te vangen. De mand naar binnen en overzetten maar...

Gelukkig ging dat heel snel, en zaten de dieren zo weer in hun vertrouwde bak.

Maar waarom behield ik zoveel mogelijk het oude aquariumwater. En waarom heb ik het grind nauwelijks gewassen? Dit omdat het aquariumwater natuurlijk heel goed water voor de vissen was. Het bevat alle stoffen die de planten nodig hebben en ook nog wat bacteriën. Het grind bevat ook veel meststoffen voor de wortelende planten. Die kunnen dat na zo'n grote verandering, alles is verplaatst, toch best wel gebruiken. De bacteriën die in het grind zaten, zijn helaas wel afgestorven, maar dat zal beslist wel weer goed komen. Wel heb ik voor de zekerheid een potje met bacteriën in het filter gegoten. Dit om de bacteriegroei toch even een handje te helpen.

Dus, al met al een geslaagde dag. Een nieuwe laminaatvloer en toch het aquarium gelijk weer ook ingericht en draaiend.

Totaaloverzicht aquarium 22-05-2015   Click to listen highlighted text! Gisteren hebben we nieuw laminaat gelegd. Hierdoor was het noodzakelijk om het aquarium helemaal leeg te maken. Maar daarvoor is wel het één en ander nodig. Als voorbereiding had ik een grote kunststof regenton geregeld. En dan ook nog eens drie wasmanden van 35 liter erbij. De regenton en één wasmand voor het opvangen van het water en waterplanten. Eén wasmand voor het tijdelijk huizen van de vissen en garnaaltjes. En de laatste wasmand voor het grind. Dus gistermorgen kon ik al vroeg met emmers water sjouwen. Eerst maar eens een deel van het water in beide wasmanden, die tijdelijk achter het huis waren geplaats. Daarna ook nog een beste hoeveelheid water alvast in de ton. Ik had toen ongeveer één derde van het water uit het aquarium toen ik de planten eruit haalde. De vallisneria en een andere robuste plant gingen in de ton. Eén stuk hout en de andere, vooral wat teerdere planten gingen in één wasmand. In de laatste wasmand ging ook een stuk hout, waarop ook planten zitten. Dit geeft de vissen in de ton toch ook wat verstop plekken. Daarna mocht ik vissen gaan vangen. Maar dat is nog lastig. Vooral de Kardinaaltetras en de algeneters zijn een crime om te vangen. De gevangen vissen ving ik dan op in een emmer, die ik dan heeeeeel voorzichtig leeg goot in de wasmand. Maar als snel bleek, dat als ik zo de vissen probeerde te vangen, dat ik wel een paar uurtjes bezig zou zijn. Dat kon niet, dus maatregelen genomen. Gewoon nog veel meer water uit het aquarium genomen en in de ton gegoten. Daarna was het veel makkelijker vissen vangen en was het aquarium zo leeg van alle levende dieren. Daarna bagger scheppen.... eh, beetje flauw, maar al het grind moest er ook uit, want anders is mijn aquarium nog giga zwaar. Maar er zit toch snel een emmer of vier grind in het aquarium. Pffff... En das niet licht. Na het plaatsen van het nieuwe laminaat, na het oude er natuurlijk uit gesloopt te hebben, snel weer het aquarium gevuld. Hierna kon het vullen van de bak weer beginnen. Gelijk maar voor een andere inrichting gekozen, maar wel met hetzelfde materiaal. Dus niets nieuws gekocht. Eerst het terras geplaatst. Deze zat altijd wel in het aquarium. Het bestaat uit twee delen en die had ik eerder altijd ook als twee terrasjes in het aquarium staan. Nu heb ik daar één groter terras van gemaakt. Deze heb ik bij het filter gemaakt. Daarna gevuld met al het grind. Ik kan je wel vertellen een emmer vol met vochtig grind is best wel zwaar... Daarna heb ik het aquarium weer langzaam gevuld met water. Dit doe ik altijd door de volle emmer op het aquarium te zetten en het water mbv een slang in het filter te laten lopen. Hierdoor heb ik minder last van het feit dat dan het grind overal weer heen spoelt. Toen de bak half vol was de planten uit de ton weer in de bak geplant. En verder.... met vullen met water. Nadat ik de ton weer leeg had, ben ik verder gegaan met vullen. Maar niet met het water waar de vissen in zaten... en ook niet met het water uit de bak met planten. Want die hadden dat water nog nodig. Dus gewoon verder gaan met goed en gezond kraantjeswater. Natuurlijk had ik wel de inhoud van het filter lichtjes schoongespoeld en weer terug in het filter geplaatst. Dit omdat de bacteriën in het filtermateriaal toch allemaal dood was. En door het schoonspoelen was het meeste vuil er ook wel uit. Toen de bak weer gevuld was, het was toen niet echt helder meer... toch alle planten en hout weer terug geplaatst. Zo op gevoel, ik zag niet echt wat ik deed... Ondertussen was het al aardig in de avond geworden. En dus werd het hoog tijd om alles weer aan te zetten. De verlichting brandde al wel, dat had ik gelijk weer aangesloten. Maar ook de twee pompen konden weer aan. Maar ja... toch zaten de vissen nog steeds in een grote wasmand. Daar het waterpeil met ruim de helft laten zakken, omdat het toen makkelijker werd om de vissen te vangen. De mand naar binnen en overzetten maar... Gelukkig ging dat heel snel, en zaten de dieren zo weer in hun vertrouwde bak. Maar waarom behield ik zoveel mogelijk het oude aquariumwater. En waarom heb ik het grind nauwelijks gewassen? Dit omdat het aquariumwater natuurlijk heel goed water voor de vissen was. Het bevat alle stoffen die de planten nodig hebben en ook nog wat bacteriën. Het grind bevat ook veel meststoffen voor de wortelende planten. Die kunnen dat na zon grote verandering, alles is verplaatst, toch best wel gebruiken. De bacteriën die in het grind zaten, zijn helaas wel afgestorven, maar dat zal beslist wel weer goed komen. Wel heb ik voor de zekerheid een potje met bacteriën in het filter gegoten. Dit om de bacteriegroei toch even een handje te helpen. Dus, al met al een geslaagde dag. Een nieuwe laminaatvloer en toch het aquarium gelijk weer ook ingericht en draaiend. Powered By GSpeech

Hits: 208

Gerelateerde blogs

  • Kardinaal tetra's

    Gisteren ben ik even langs de dierenwinkel geweest. Ik ga voor de vissen naar VMB in Wesepe. Daar hebben ze een redelijke keuze en is de service goed. Ik heb daar dit keer een paar kardinaal tetra's meegenomen. Dit zijn erg kleurrijke maar kleine visjes. Je kent ze vast wel want ze zijn in vele aquaria te bewonderen. Van dit soort had ik er nog een paar, nu dus een stel meer. Ik heb er nu 12. Dat is voor deze soort vis eigenlijk ongeveer het minimum. Want het is een vis dat je niet in een klasje maar in een echt schooltje moet houden. En ondanks dat het er nu een stuk meer zijn, vind je ze nog haast niet terug in mijn bak.
Real time web analytics, Heat map tracking
naar boven

© Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationaal (CC BY-SA 4.0) zie Licentie en rechten

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech