Verschil in pompen

Gebruikerswaardering: 0 / 5

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

In zowel het aquarium als in de vijver worden pompen gebruikt. Ik gebruik alleen onderwaterpompen, dus pompen die in het water staan.

Maar er zijn grote verschillen. In het aquarium zitten zoals ik al vaker verteld heb twee filters, dus ook twee pompen. Elk filter heeft namelijk zijn eigen pomp. Het hoofdfilter heeft een pomp die er zo uit ziet:

Het kleine filtertje ziet er zo uit als op de onderstaande afbeelding:

Het bovenstaande gedeelte, waar TetraTech op staat, dat is de pomp. 

Deze twee werken eigenlijk op hetzelfde principe. Vanaf onderen wordt er water aangezogen en aan de voorkant eruit geblazen. De pompen trekken zo het schoon te maken water door de spons of sponzen. 

Bij de vijver werkt dit natuurlijk wat anders. Daarin heb ik een pomp staan die er zo uitziet:

 

Deze pomp duwt het water omhoog, door een slang, naar het filter toe. Deze staat bij mij, net zoals bij veel mensen, op de kant. 

Er zijn, behalve het uiterlijk en het fysieke verschil in grootte, nog een paar belangrijke verschillen:

 • De pompen in het aquarium hoeven geen hoogte en geen afstand te overbruggen. Hierdoor hoef je dus geen krachtige pomp te gebruiken. De vijverpomp moet bij ons een meter in hoogte overbruggen en ook nog een afstand. 
 • De rotors van de aquariumpompen zijn veel kleiner maar draaien waarschijnlijk veel harder dan die van de vijverpomp. Dit omdat ze toch evenveel water verplaatsen. De rotor ziet er ongeveer zo uit:

Zo zie je, het doel van de pompen zijn in alle drie gevallen het zelfde, water op één of andere manier door het filter laten bewegen, maar ze doen het op verschillende manieren.

Trouwens de pomp van het fontein werkt op dezelfde manier als de vijverpomp. Ook deze staat natuurlijk in de vijver. Alleen duwt het geen water door een slang, maar door een buis, naar de sproeikop van het fontein. De pomp is wel een stukje kleiner als de vijverpomp.   Click to listen highlighted text! In zowel het aquarium als in de vijver worden pompen gebruikt. Ik gebruik alleen onderwaterpompen, dus pompen die in het water staan. Maar er zijn grote verschillen. In het aquarium zitten zoals ik al vaker verteld heb twee filters, dus ook twee pompen. Elk filter heeft namelijk zijn eigen pomp. Het hoofdfilter heeft een pomp die er zo uit ziet: Het kleine filtertje ziet er zo uit als op de onderstaande afbeelding: Het bovenstaande gedeelte, waar TetraTech op staat, dat is de pomp.  Deze twee werken eigenlijk op hetzelfde principe. Vanaf onderen wordt er water aangezogen en aan de voorkant eruit geblazen. De pompen trekken zo het schoon te maken water door de spons of sponzen.  Bij de vijver werkt dit natuurlijk wat anders. Daarin heb ik een pomp staan die er zo uitziet:   Deze pomp duwt het water omhoog, door een slang, naar het filter toe. Deze staat bij mij, net zoals bij veel mensen, op de kant.  Er zijn, behalve het uiterlijk en het fysieke verschil in grootte, nog een paar belangrijke verschillen: De pompen in het aquarium hoeven geen hoogte en geen afstand te overbruggen. Hierdoor hoef je dus geen krachtige pomp te gebruiken. De vijverpomp moet bij ons een meter in hoogte overbruggen en ook nog een afstand.  De rotors van de aquariumpompen zijn veel kleiner maar draaien waarschijnlijk veel harder dan die van de vijverpomp. Dit omdat ze toch evenveel water verplaatsen. De rotor ziet er ongeveer zo uit: Zo zie je, het doel van de pompen zijn in alle drie gevallen het zelfde, water op één of andere manier door het filter laten bewegen, maar ze doen het op verschillende manieren. Trouwens de pomp van het fontein werkt op dezelfde manier als de vijverpomp. Ook deze staat natuurlijk in de vijver. Alleen duwt het geen water door een slang, maar door een buis, naar de sproeikop van het fontein. De pomp is wel een stukje kleiner als de vijverpomp. Powered By GSpeech

Hits: 164

Gerelateerde blogs

 • Filtermedia

  Ik heb zowel in de vijver als in het aquarium veel soorten filtermedia gebruikt en uitgeprobeerd. En eigenlijk altijd met succes. In het oude aquarium waren dat: filterwatten sponzen Citrax
 • Co2 oplossen

  Veel mensen gebruiken Co2 in hun aquarium. Ik ook. Ik heb een systeem van Dennerle. Daarbij werd een flipper geleverd om de Co2 in het water op te lossen. Dat gaat op zich prima maar het ding is behoorlijk groot en nogal lastig weg te werken. Hoe je het ook neerhangt, het blijft een lelijk ding wat altijd zichtbaar is. Het ding ziet er zo uit:
 • Stroming in het aquarium

  De pompen in of op het filter hebben twee doelen. Ten eerste trekken ze het water door het filter heen. Ten tweede zorgen ze voor stroming in het aquarium. Maar hoeveel water verplaatsen ze per uur? En hoeveel is er nodig? Daar heb ik een klein beetje onderzoek na gedaan. 
 • Aquarium-apparatuur

  Wat voor apparaten heb je allemaal nodig voor het goed functioneren van een aquarium. Dat is nog best wat:
 • Een groter aquarium is een makkelijker begin...

  In een vorig stukje schreef ik dat als je met een aquarium wilt beginnen je het best een aquarium van 80 cm of een meter kunt nemen. Dit omdat grotere aquaria makkelijker stabiel te krijgen en te houden zijn. En dat roep ik altijd... hoe groter de bak, hoe makkelijker deze stabiel te houden is. Maar waarom dan?
Real time web analytics, Heat map tracking
naar boven

© Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationaal (CC BY-SA 4.0) zie Licentie en rechten

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech