Onderhoud aquarium

Gebruikerswaardering: 0 / 5

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Een aquariumhouder zal elke week onderhoud plegen aan zijn aquarium. Dit hoort gewoon bij de hobby. Ik dus ook. Dat doe ik altijd in het weekend. En dan doe ik het volgende:

 

 1. Ik kijk eerst goed naar de bak. Wat valt me op? Wat moet er gelijk gebeuren?
 2. Na het afnemen van de flappen, het openen van het aquarium ga ik aan de slag. Het echte werk kan beginnen. Dat betekent voor mij altijd eerst het wegnemen van het teveel aan bladeren die afgestorven zijn en los op de bodem liggen.
 3. Daarna is het tijd voor het snoeien van de planten. Dit kan op verschillende manieren:- Stengelplanten kunnen gewoon afgeknipt worden. De oude stam met enkele bladeren kan gewoon blijven staan. De toppen kunnen opnieuw geplant worden. Op de oude stammen groeien nieuwe vertakkingen. - Bij rozetplanten kunnen de buitenste bladeren weggeknipt worden. - Bij lotussen kunnen de grootste bladeren weggeknipt worden.- Vallisneria gigantea snoei ik niet. Bij deze plant haal ik altijd een grote plant weg. Er staan dan altijd voldoende jonge planten.stam met jonge scheuten
 4. Nu poets ik het glas. Dit doe ik gewoon met een stukje filterwatten. Die zijn wit. Hierdoor zie ik goed waar eventueel alg op het glas zit. Dit poets ik hiermee makkelijk weg. Verder is het voordeel dat filterwatten niet krassen. En zit er toch per ongeluk een steentje tussen, dan zie ik dat gelijk en kan het stukje omdraaien.filterwatten
 5. Nu is het tijd om het grote filter en de verwarming uit te ztten.
 6. Daarna hevel ik 5 tot 6 emmers water af. Dit doe ik heel eenvoudig. Ik gebruik hiervoor één emmer. Die zet ik op een krukje. Dan neem ik een slang. Eén uiteinde houdt ik in het aquarium, ongeveer half diep. Dan zuig ik een keer aan de andere kant van de slang. Hierdoor gaat het water in de slang lopen. Dit laat ik dan in de emmer lopen. En zo loopt langzaam het water vanuit het aquarium de emmer in.
 7. Nu haal ik het deksel van het filter af. Daar haal ik de oude witte watten uit. Die zijn nu beslist niet wit meer maar eerder grijs. Deze zijn nu vervuild en kunnen gewoon weggegooid worden. 
 8. Nu kan ook even gewoon naar de bovenste spons gekeken worden. Hoe vervuild is deze? Meestal is deze iets vervuild. Maar dat is goed. Maar veel vuil is niet goed. in het filter
 9. Nu ga ik het aquarium weer bijvullen. Dit doe ik ook op een heel eenvoudige manier. Ik zet een emmer met water, wat ongeveer dezelfde temperatuur heeft, op het aquarium. Met een kortere slang hevel ik nu water uit de emmer en laat dit in het filter lopen.  Na een aantal emmers is het aquarium zo vol dat het water over de kam van het filter loopt.emmer op het aquarium
 10. Nu kan de verwarming en het filter weer aangezet worden. Ik kijk dan gelijk even of de pomp nog voldoende stroming levert. Zo niet dan zou dat betekenen dat het filter zelf onderhoud nodig heeft. Dan moet één of meerdere sponzen uitgespoeld worden. Maar meestal geeft de pomp nog voldoende debet.
 11. De laatste emmers water kunnen nu in het aquarium.
 12. Nu alleen nog even kijken naar het kleine filtertje. Geeft deze nog genoeg stroming? Zo niet, dan even de watten die hierin zitten vervangen. 
 13. En nog even een blik werpen op de hoeveelheid bellen die uit dat kleine filtertje komen. Zo kan ik zien of er nog voldoende Co2 toegevoegd wordt. Dit eventueel een beetje bijstellen.
 14. De flappen kunnen er weer op en even afgenomen worden. Gelijk even het glas aan de buitenkant poetsen en het aquarium kan er weer een weekje tegen.

Het water wat ik trouwens uit het aquarium laat lopen gaat in de winter zo het toilet in. Maar in andere tijden vul ik er de bloemengieters voor de tuinplanten mee. De rest gaat dan in de vijver.

Dit alles lijkt veel werk, maar is eigenlijk goed in twee uurtjes te doen.   Click to listen highlighted text! Een aquariumhouder zal elke week onderhoud plegen aan zijn aquarium. Dit hoort gewoon bij de hobby. Ik dus ook. Dat doe ik altijd in het weekend. En dan doe ik het volgende:   Ik kijk eerst goed naar de bak. Wat valt me op? Wat moet er gelijk gebeuren? Na het afnemen van de flappen, het openen van het aquarium ga ik aan de slag. Het echte werk kan beginnen. Dat betekent voor mij altijd eerst het wegnemen van het teveel aan bladeren die afgestorven zijn en los op de bodem liggen. Daarna is het tijd voor het snoeien van de planten. Dit kan op verschillende manieren:- Stengelplanten kunnen gewoon afgeknipt worden. De oude stam met enkele bladeren kan gewoon blijven staan. De toppen kunnen opnieuw geplant worden. Op de oude stammen groeien nieuwe vertakkingen. - Bij rozetplanten kunnen de buitenste bladeren weggeknipt worden. - Bij lotussen kunnen de grootste bladeren weggeknipt worden.- Vallisneria gigantea snoei ik niet. Bij deze plant haal ik altijd een grote plant weg. Er staan dan altijd voldoende jonge planten. Nu poets ik het glas. Dit doe ik gewoon met een stukje filterwatten. Die zijn wit. Hierdoor zie ik goed waar eventueel alg op het glas zit. Dit poets ik hiermee makkelijk weg. Verder is het voordeel dat filterwatten niet krassen. En zit er toch per ongeluk een steentje tussen, dan zie ik dat gelijk en kan het stukje omdraaien. Nu is het tijd om het grote filter en de verwarming uit te ztten. Daarna hevel ik 5 tot 6 emmers water af. Dit doe ik heel eenvoudig. Ik gebruik hiervoor één emmer. Die zet ik op een krukje. Dan neem ik een slang. Eén uiteinde houdt ik in het aquarium, ongeveer half diep. Dan zuig ik een keer aan de andere kant van de slang. Hierdoor gaat het water in de slang lopen. Dit laat ik dan in de emmer lopen. En zo loopt langzaam het water vanuit het aquarium de emmer in. Nu haal ik het deksel van het filter af. Daar haal ik de oude witte watten uit. Die zijn nu beslist niet wit meer maar eerder grijs. Deze zijn nu vervuild en kunnen gewoon weggegooid worden.  Nu kan ook even gewoon naar de bovenste spons gekeken worden. Hoe vervuild is deze? Meestal is deze iets vervuild. Maar dat is goed. Maar veel vuil is niet goed.  Nu ga ik het aquarium weer bijvullen. Dit doe ik ook op een heel eenvoudige manier. Ik zet een emmer met water, wat ongeveer dezelfde temperatuur heeft, op het aquarium. Met een kortere slang hevel ik nu water uit de emmer en laat dit in het filter lopen.  Na een aantal emmers is het aquarium zo vol dat het water over de kam van het filter loopt. Nu kan de verwarming en het filter weer aangezet worden. Ik kijk dan gelijk even of de pomp nog voldoende stroming levert. Zo niet dan zou dat betekenen dat het filter zelf onderhoud nodig heeft. Dan moet één of meerdere sponzen uitgespoeld worden. Maar meestal geeft de pomp nog voldoende debet. De laatste emmers water kunnen nu in het aquarium. Nu alleen nog even kijken naar het kleine filtertje. Geeft deze nog genoeg stroming? Zo niet, dan even de watten die hierin zitten vervangen.  En nog even een blik werpen op de hoeveelheid bellen die uit dat kleine filtertje komen. Zo kan ik zien of er nog voldoende Co2 toegevoegd wordt. Dit eventueel een beetje bijstellen. De flappen kunnen er weer op en even afgenomen worden. Gelijk even het glas aan de buitenkant poetsen en het aquarium kan er weer een weekje tegen. Het water wat ik trouwens uit het aquarium laat lopen gaat in de winter zo het toilet in. Maar in andere tijden vul ik er de bloemengieters voor de tuinplanten mee. De rest gaat dan in de vijver. Dit alles lijkt veel werk, maar is eigenlijk goed in twee uurtjes te doen. Powered By GSpeech

Hits: 153

Gerelateerde blogs

 • Steeds zweefvuil in het aquarium

  Ik had nog altijd wat zweefvuil in het aquarium. Dat zijn kleine partikeltjes die in het aquarium zweven. Hierdoor lijkt het water niet helemaal schoon en helder. Kwaad kan het niet, maar mooi is ook anders. Normaal zorgt het filter ervoor dat dit zweefvuil verwijderd wordt. Daar is in mijn filter het voorfilter voor. Maar blijkbaar houd dit toch niet al het vuil tegen. Geen idee waarom dit niet goed functioneert trouwens.
 • Doorstroomsnelheid

  Iemand op een aquariumforum adviseerde een ander lid om de inhoud van de bak 15x (!) per uur door het filter te laten gaan. Hij vertelde dat hij zelf op een 50 liter bakje een filterpomp op had staan van 700 liter per uur.
 • Filtermedia

  Ik heb zowel in de vijver als in het aquarium veel soorten filtermedia gebruikt en uitgeprobeerd. En eigenlijk altijd met succes. In het oude aquarium waren dat: filterwatten sponzen Citrax
 • Aquarium en vijver onderhoud

  Vandaag weer even bezig geweest met het onderhoud van mijn aquarium en de vijvertjes. Hoofdzaak is dan het onderhoud van het aquarium. Dit keer geen groot onderhoud. Dat had ik vorige week nog gedaan. Toen een kleine herinrichting. Verschillende planten toen gesnoeid en verplant. En ook ook de twee stukken hout van plaats verwisseld. Dit omdat het ene stuk hout een behoorlijke belemmering voor de stroming bleef. 
 • Licht onderhoud

  Het is weekend, dus was het weer tijd om het aquarium te doen. Niet dat er veel gedaan moest worden, dat echt niet. Wel was het tijd geworden om de vallisneria behoorlijk te snoeien. Er was zoveel van dat blad gekomen dat wel heel veel licht tegengehouden werd. Die bladeren zorgden ervoor dat het knap donker in de bak werd.
 • Mijn aquariumplanten

  Vanmiddag weer even tijd voor mijn aquarium genomen. Dat mag natuurlijk niet vergeten worden. En... het lijkt dat die het in elk geval steeds beter gaat doen. Bijna geen alg, en bijna geen werk aan. Wel zie ik dat de planten steeds beter gaan groeien. De Anubias nana geeft steeds meer bladeren en wordt steeds voller. Daarvan heb ik er twee in het aquarium. Beiden op hout. Dit is de nana die laag staat:
 • Aquarium filter stond stil

  Vandaag was het weer tijd om het aquarium te doen. Gewoon de normale dingen... Maar toen ik de kast open deed om de stekker van het filter en de verwarming uit het stopcontact te trekken, bleken deze er niet in te zitten. Dus... ik was ze vorige week vergeten om deze weer terug in het stopcontact te doen. Even schrikken... maar al snel bedacht ik me, het zal wel meevallen.
 • Javavaren

  In mijn aquarium heb ik vier javavarens. En drie daarvan zijn eigen kweek. De javavaren is in de aquariumwereld misschien wel de meest gebruikte plant. Het is een redelijk mooie plant die heel makkelijk te houden is. 
 • Even een paar plantjes verplaatst...

  Vanmorgen zag mijn aquarium er ongeveer zo uit: Maar dat vond ik niet echt mooi meer. Dus dacht ik... even wat plantjes verplaatsen. Maar daarvoor moest ik ook wat ruimte hebben. Dus heb ik er eerst een stuk hout uit gehaald. Die even op het aanrecht gezet:
 • Inrichting filter

  Mijn aquarium heeft het standaard filter. Maar deze is niet helemaal meer zo ingericht zoals Juwel het voorschrijft. Juwel geeft in haar handleiding het volgende op, van boven naar beneden:
 • Vallisneria gigantea snoeien

  Mijn vallisneria gigantea moest weer eens gesnoeid worden. Dit doe ik heel eenvoudig. Omdat deze plant zich voortplant door middel van uitlopers kan dit door de moederplanten te verwijderen. Dit is makkelijker dan snoeien, want dan moet de plant onderaan gepeld worden. Dat wil zeggen dat de bladeren zo dicht mogelijk bij de wortels afgeknipt moet worden. 
 • Prut in het filter

  In het filter zit vaak een bruin prutje. Vaak zie je het bovenop de bovenste sponzen al liggen. Dit zie je zowel in het filter van de vijver als in het filter van het aquarium, kijk maar:
 • Het filter is geen prullenbak

  Sommige mensen denken dat een filter, voor vijver of aquarium, een soort prullenbak is. Deze mensen denken dat het filter afgestorven blad en de poepjes van de vissen afvangen.
 • Superfish Aqua Pro 600

  De filters van Superfish kennen een beetje aparte manier van werken. Normaal gesproken werkt een potfilter of van boven naar beneden of van beneden naar boven. Ik ga even uit van boven naar beneden. In zo'n filter zitten mandjes.
 • He, nu een extern filter?

  Ik was altijd tevreden over het interne filter van Juwel. En echt, dat ben ik nog steeds. Maar toch heb ik nu een extern filter. Waarom?
 • Water toch eens getest

  In een vorige post melde ik dat ik eigenlijk nooit het water test. Dat klopt ook. Dat deed ik nooit. Maar mijn huidig aquarium draaid net. Omdat bijna alles bijna nieuw is en er weinig planten in staan is het toch van belang om de kwaliteit van het water toch even in de gaten te houden.
 • Filter schoonmaken

  Ik merk dat ik wekelijks even het filter los moet koppelen en het voorfilter wat erin zit schoon moet spoelen. Dan haal ik het voorfilter eruit, de sponzen haal ik daar weer uit en spoel deze gewoon onder kraanwater. Want wat een berg vuil zit er dan in dat voorfilter. De sponzen zijn normaal blauw, groen en wit van kleur. Maar voor het uitspoelen zijn ze alle drie bruin. En het lijkt wel of het vol zit met blubber. Dus een kleine uitspoelbeurt kan dan beslist geen kwaad.
 • Klein filtertje anders gevuld

  Het kleine Tetra In filtertje was bij mij de laatste tijd gevuld met watten. Dat ging niet goed. Veel te snel zat het filtertje dicht en pompte het nauwelijks water rond.
 • Een maand later...

  Het nieuwe aquarium draait nu een maand. En nog altijd naar alle tevredenheid. Tijdens deze maand zijn we eigenlijk geen gekke dingen tegen gekomen. Het water is en blijft goed en de vissen doen het geweldig.
 • Te klein filter?

  Veel cichlidehouders hebben meer dan èèn potfilter onder hun aquarium. Ik heb er maar èèn. Dat vinden de meeste cichlidehouders veel te weinig. De èèn zweert bij meerdere potfilters en de ander bij een bioloog.
Real time web analytics, Heat map tracking
naar boven

© Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationaal (CC BY-SA 4.0) zie Licentie en rechten

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech