Planten zorgen voor zuurstof in het water

Gebruikerswaardering: 0 / 5

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Ik had het al een paar keer in een bericht gezegd: planten zorgen voor zuurstof in het water. Dit doen ze door Co2 met behulp van licht om te zetten naar bouwstoffen voor de plant. Hierbij komt zuurstof vrij.

Omdat ze hierbij Co2 nodig hebben, gebruiken veel aquariumhouders een Co2 systeem. Ik ook.

Toch is het meestal niet zichtbaar dat planten zuurstof maken. Toch kan ik je dit laten zien:

Een zuurstofbelletje op een plant

Meer zuurstofbellen

Nog meer bellen

Op al die bladeren zie je één of meer bellen. Dit zijn zuurstofbellen. Die zijn door deze bladeren gemaakt.

Toch vind ik het eigenlijk niet nodig dat er zichtbaar bellen uit een plant komen. Dit betekend namelijk dat het water verzadigd is van zuurstof. Het kan niet meer zuurstof opnemen. De planten groeien dus harder, en maken meer zuurstof, dan nodig is voor dit aquarium. En dat is niet nodig.

Soms kun je dit echter niet in de hand houden. Denk maar eens aan planten die centimeters per dag groeien, zelfs zonder toevoeging van Co2. Die planten zijn er.

Dan mag het natuurlijk. Maar noodzakelijk is het nog steeds niet.

Toch tonen deze foto's wel dat planten zuurstof maken... Zowel in de vijver, als in het aquarium, dat maakt niet uit.   Click to listen highlighted text! Ik had het al een paar keer in een bericht gezegd: planten zorgen voor zuurstof in het water. Dit doen ze door Co2 met behulp van licht om te zetten naar bouwstoffen voor de plant. Hierbij komt zuurstof vrij. Omdat ze hierbij Co2 nodig hebben, gebruiken veel aquariumhouders een Co2 systeem. Ik ook. Toch is het meestal niet zichtbaar dat planten zuurstof maken. Toch kan ik je dit laten zien: Op al die bladeren zie je één of meer bellen. Dit zijn zuurstofbellen. Die zijn door deze bladeren gemaakt. Toch vind ik het eigenlijk niet nodig dat er zichtbaar bellen uit een plant komen. Dit betekend namelijk dat het water verzadigd is van zuurstof. Het kan niet meer zuurstof opnemen. De planten groeien dus harder, en maken meer zuurstof, dan nodig is voor dit aquarium. En dat is niet nodig. Soms kun je dit echter niet in de hand houden. Denk maar eens aan planten die centimeters per dag groeien, zelfs zonder toevoeging van Co2. Die planten zijn er. Dan mag het natuurlijk. Maar noodzakelijk is het nog steeds niet. Toch tonen deze fotos wel dat planten zuurstof maken... Zowel in de vijver, als in het aquarium, dat maakt niet uit. Powered By GSpeech

Hits: 149

Gerelateerde blogs

 • Co2 oplossen

  Veel mensen gebruiken Co2 in hun aquarium. Ik ook. Ik heb een systeem van Dennerle. Daarbij werd een flipper geleverd om de Co2 in het water op te lossen. Dat gaat op zich prima maar het ding is behoorlijk groot en nogal lastig weg te werken. Hoe je het ook neerhangt, het blijft een lelijk ding wat altijd zichtbaar is. Het ding ziet er zo uit:
 • Co2 installatie, zo ziet het eruit

  Veel aquariumhouders hebben een Co2 installatie bij hun aquarium. Die bestaat minimaal uit de volgende onderdelen: De fles met Co2. Deze heb je in een wegwerpvariant of een hervulbare fles. De mijne is hervulbaar. Die ziet er zo uit:Deze staat trouwens wel op zijn kop.
 • Denitrificatie

  Ik heb in eerdere berichten al uitgelegd dat bacteriën in het filter (en ook bijvoorbeeld in de bodem) ammoniak in twee stappen omzetten in nitraat. Maar in sommige filters, en in de bodem, zal er ook nog een ander proces afspelen.
 • 10 emmertje water.... of nee, doe maar 20 emmertjes...

  Vandaag was het weer zover. Tijd voor onderhoud aan het aquarium. Het eerste wat ik deed was het glas schoon maken. Even met een oude pas aan de binnenkant over het glas, kan ik makkelijk al het aanslag snel verwijderen. Maar er zat niet zoveel alg alg op het glas. Dit komt natuurlijk doordat ik niet zoveel licht in de bak heb. Ik gebruik maar 2 van de vier TL-buizen. Dat is genoeg voor de vissen, en ik denk ook voor de planten.
Real time web analytics, Heat map tracking
naar boven

© Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationaal (CC BY-SA 4.0) zie Licentie en rechten

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech