Filter schoonmaken

Gebruikerswaardering: 0 / 5

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Ik merk dat ik wekelijks even het filter los moet koppelen en het voorfilter wat erin zit schoon moet spoelen. Dan haal ik het voorfilter eruit, de sponzen haal ik daar weer uit en spoel deze gewoon onder kraanwater. Want wat een berg vuil zit er dan in dat voorfilter. De sponzen zijn normaal blauw, groen en wit van kleur. Maar voor het uitspoelen zijn ze alle drie bruin. En het lijkt wel of het vol zit met blubber. Dus een kleine uitspoelbeurt kan dan beslist geen kwaad.

De rest hoef ik nog niet uit te spoelen. Dat klinkt misschien gek, maar het biologisch gedeelte, dat met die mandjes maak ik zo min mogelijk schoon.

Filter inhoud

Trouwens als ik al een mandje schoon wil maken, altijd maar èèn tegelijk, dan doe ik dat ook gewoon met kraanwater.

mandjes met substaatOp veel sites en op veel fora lees je dat je dit met oud aquariumwater moet doen. Dit om de bacteriën in dat filtersubstraat zo veel mogelijk te behouden. Nou dat vind ik onzin. Als het smerig is, dan moet het vuil zo veel mogelijk weggespoeld worden. Dat kan het makkelijkst onder gewoon stromend lauw water. De bacteriën zitten op en in het filtersubstraat en zal echt niet zomaar weggespoeld worden. En als dat wel zo is, dan zitten er in de andere mandjes voldoende bacteriën om dit verlies op te vangen.

Maar de inhoud van de mandjes hoeven gelukkig niet zo heel snel schoongemaakt te worden. Ik gok erop dat ik dat ongeveer èèn keer in het half jaar hoef te doen. Toen ik er vandaag even naar keek, zag ik dat de bioballen bijvoorbeeld nog erg schoon waren. Er zat nog niet eens troep tussen de kiertjes in de ballen. En de Crystal Max was nog bijna spierwit.... Met rust laten dus.   Click to listen highlighted text! Ik merk dat ik wekelijks even het filter los moet koppelen en het voorfilter wat erin zit schoon moet spoelen. Dan haal ik het voorfilter eruit, de sponzen haal ik daar weer uit en spoel deze gewoon onder kraanwater. Want wat een berg vuil zit er dan in dat voorfilter. De sponzen zijn normaal blauw, groen en wit van kleur. Maar voor het uitspoelen zijn ze alle drie bruin. En het lijkt wel of het vol zit met blubber. Dus een kleine uitspoelbeurt kan dan beslist geen kwaad. De rest hoef ik nog niet uit te spoelen. Dat klinkt misschien gek, maar het biologisch gedeelte, dat met die mandjes maak ik zo min mogelijk schoon. Trouwens als ik al een mandje schoon wil maken, altijd maar èèn tegelijk, dan doe ik dat ook gewoon met kraanwater. Op veel sites en op veel fora lees je dat je dit met oud aquariumwater moet doen. Dit om de bacteriën in dat filtersubstraat zo veel mogelijk te behouden. Nou dat vind ik onzin. Als het smerig is, dan moet het vuil zo veel mogelijk weggespoeld worden. Dat kan het makkelijkst onder gewoon stromend lauw water. De bacteriën zitten op en in het filtersubstraat en zal echt niet zomaar weggespoeld worden. En als dat wel zo is, dan zitten er in de andere mandjes voldoende bacteriën om dit verlies op te vangen. Maar de inhoud van de mandjes hoeven gelukkig niet zo heel snel schoongemaakt te worden. Ik gok erop dat ik dat ongeveer èèn keer in het half jaar hoef te doen. Toen ik er vandaag even naar keek, zag ik dat de bioballen bijvoorbeeld nog erg schoon waren. Er zat nog niet eens troep tussen de kiertjes in de ballen. En de Crystal Max was nog bijna spierwit.... Met rust laten dus. Powered By GSpeech

Hits: 189

Gerelateerde blogs

 • Het grootste filter van een aquarium

  Het grootste filter van een aquarium is niet dit: Maar ook dit is niet het grootste filter in het aquarium:
 • Steeds zweefvuil in het aquarium

  Ik had nog altijd wat zweefvuil in het aquarium. Dat zijn kleine partikeltjes die in het aquarium zweven. Hierdoor lijkt het water niet helemaal schoon en helder. Kwaad kan het niet, maar mooi is ook anders. Normaal zorgt het filter ervoor dat dit zweefvuil verwijderd wordt. Daar is in mijn filter het voorfilter voor. Maar blijkbaar houd dit toch niet al het vuil tegen. Geen idee waarom dit niet goed functioneert trouwens.
 • Doorstroomsnelheid

  Iemand op een aquariumforum adviseerde een ander lid om de inhoud van de bak 15x (!) per uur door het filter te laten gaan. Hij vertelde dat hij zelf op een 50 liter bakje een filterpomp op had staan van 700 liter per uur.
 • Aquarium filter stond stil

  Vandaag was het weer tijd om het aquarium te doen. Gewoon de normale dingen... Maar toen ik de kast open deed om de stekker van het filter en de verwarming uit het stopcontact te trekken, bleken deze er niet in te zitten. Dus... ik was ze vorige week vergeten om deze weer terug in het stopcontact te doen. Even schrikken... maar al snel bedacht ik me, het zal wel meevallen.
 • Inrichting filter

  Mijn aquarium heeft het standaard filter. Maar deze is niet helemaal meer zo ingericht zoals Juwel het voorschrijft. Juwel geeft in haar handleiding het volgende op, van boven naar beneden:
 • Prut in het filter

  In het filter zit vaak een bruin prutje. Vaak zie je het bovenop de bovenste sponzen al liggen. Dit zie je zowel in het filter van de vijver als in het filter van het aquarium, kijk maar:
 • Onderhoud aquarium

  Een aquariumhouder zal elke week onderhoud plegen aan zijn aquarium. Dit hoort gewoon bij de hobby. Ik dus ook. Dat doe ik altijd in het weekend. En dan doe ik het volgende:
 • Het filter is geen prullenbak

  Sommige mensen denken dat een filter, voor vijver of aquarium, een soort prullenbak is. Deze mensen denken dat het filter afgestorven blad en de poepjes van de vissen afvangen.
 • Superfish Aqua Pro 600

  De filters van Superfish kennen een beetje aparte manier van werken. Normaal gesproken werkt een potfilter of van boven naar beneden of van beneden naar boven. Ik ga even uit van boven naar beneden. In zo'n filter zitten mandjes.
 • He, nu een extern filter?

  Ik was altijd tevreden over het interne filter van Juwel. En echt, dat ben ik nog steeds. Maar toch heb ik nu een extern filter. Waarom?
 • Water toch eens getest

  In een vorige post melde ik dat ik eigenlijk nooit het water test. Dat klopt ook. Dat deed ik nooit. Maar mijn huidig aquarium draaid net. Omdat bijna alles bijna nieuw is en er weinig planten in staan is het toch van belang om de kwaliteit van het water toch even in de gaten te houden.
 • Klein filtertje anders gevuld

  Het kleine Tetra In filtertje was bij mij de laatste tijd gevuld met watten. Dat ging niet goed. Veel te snel zat het filtertje dicht en pompte het nauwelijks water rond.
 • Te klein filter?

  Veel cichlidehouders hebben meer dan èèn potfilter onder hun aquarium. Ik heb er maar èèn. Dat vinden de meeste cichlidehouders veel te weinig. De èèn zweert bij meerdere potfilters en de ander bij een bioloog.
 • Volgorde van filteren

  Vandaag heb ik de volgorde van filteren aangepast. Ik wilde het toch iets anders hebben. Hoe is het nu? Het voorfilter heb ik niet aangepast. Hierin zitten gewoon de drie sponzen. Zo zag het voorfilter eruit toen ik het uit het filter haalde:
 • Is mijn filter echt voldoende?

  In een vorige post stelde ik dat mijn filter groot genoeg is voor mijn aquarium. Ik stelde dat er meer behuizing voor bacteriën in mijn aquarium zit dan alleen in het filter. Daardoor kan ik met een kleiner filter uit, was een beetje de stelling van het blogje. 
 • 10 emmertje water.... of nee, doe maar 20 emmertjes...

  Vandaag was het weer zover. Tijd voor onderhoud aan het aquarium. Het eerste wat ik deed was het glas schoon maken. Even met een oude pas aan de binnenkant over het glas, kan ik makkelijk al het aanslag snel verwijderen. Maar er zat niet zoveel alg alg op het glas. Dit komt natuurlijk doordat ik niet zoveel licht in de bak heb. Ik gebruik maar 2 van de vier TL-buizen. Dat is genoeg voor de vissen, en ik denk ook voor de planten.
Real time web analytics, Heat map tracking
naar boven

© Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationaal (CC BY-SA 4.0) zie Licentie en rechten

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech