Krijtjes in het aquarium

Gebruikerswaardering: 0 / 5

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Voor velen een beetje vreemde combinatie. En nee... Ik ga niet schrijven in het aquarium.

En dan kun je bij de LVS (VIswinkel) wel dure druppels halen, maar ja, het was zondag, dus de winkel zit dicht. Dus op zoek naar een alternatief,..

En dan is schoolbordenkrijt prima. Deze bestaat eigenlijk alleen uit kalk. En laat het nu zo zijn dat in mijn kerstpakket een doosje krijtjes zat. Wel in alle kleuren.... Maar dat mag de pret niet drukken.

Doos met krijtjes

Vorige keer had ik een stuk of vier krijtjes in het aquarium gedaan. Vanmorgen bleek dat dit wel enig resultaat had. Maar voor mij nog niet voldoende. Dus vanmorgen heb ik nog twee krijtjes erbij gedaan.

Die krijtjes gooi ik trouwens niet zo los in het aquarium. Ik denk dat ze dan wel heeeel snel oplossen en dus snel het water harder maken, maar dat gaat misschien te snel en dat is dan ook weer niet goed voor de vissen en planten.

Ik breek de krijtjes in vier stukjes en steek die in de bodem. Hier lossen ze langzamer op en geven de kalk dus langzamer af. Precies wat ik wil.

Het enige probleem is, ik weet natuurlijk niet hoe veel harder het water dan wordt. Dus ik moet de waterwaarden dan wel een beetje in de gaten houden.

Maar goed, kijken naar het aquarium doe ik dagelijks, dus als het mis dreigt te gaan, dan zie ik dat snel genoeg.

Maar waarom moest dat water dan wat harder worden, vraag je je misschien af.

 1. Ten eerste komen mijn vissen uit gebieden met vooral hard water. Ze vinden hard water dus prettiger dan zacht water.
 2. Het hardere water buffert Co2 beter. Nu heb ik geen Co2-installatie meer. Niet meer nodig voor die kleine hoeveelheid planten. Maar de Co2-waarde is stabieler bij wat harder water.
 3. Hierdoor zal ik waarschijnlijk ook iets minder last hebben van baardalg.Baardalg op planten
 4. De planten die ik in mijn aquarium heb, houden ook van harder water. Doordat er waarschijnlijk ook minder baardalg in het aquarium zal zijn, zullen ze ook beter groeien.

Nu maar weer een paar weken aankijken hoe de waarden zich nu ontwikkelen.   Click to listen highlighted text! Voor velen een beetje vreemde combinatie. En nee... Ik ga niet schrijven in het aquarium. En dan kun je bij de LVS (VIswinkel) wel dure druppels halen, maar ja, het was zondag, dus de winkel zit dicht. Dus op zoek naar een alternatief,.. En dan is schoolbordenkrijt prima. Deze bestaat eigenlijk alleen uit kalk. En laat het nu zo zijn dat in mijn kerstpakket een doosje krijtjes zat. Wel in alle kleuren.... Maar dat mag de pret niet drukken. Vorige keer had ik een stuk of vier krijtjes in het aquarium gedaan. Vanmorgen bleek dat dit wel enig resultaat had. Maar voor mij nog niet voldoende. Dus vanmorgen heb ik nog twee krijtjes erbij gedaan. Die krijtjes gooi ik trouwens niet zo los in het aquarium. Ik denk dat ze dan wel heeeel snel oplossen en dus snel het water harder maken, maar dat gaat misschien te snel en dat is dan ook weer niet goed voor de vissen en planten. Ik breek de krijtjes in vier stukjes en steek die in de bodem. Hier lossen ze langzamer op en geven de kalk dus langzamer af. Precies wat ik wil. Het enige probleem is, ik weet natuurlijk niet hoe veel harder het water dan wordt. Dus ik moet de waterwaarden dan wel een beetje in de gaten houden. Maar goed, kijken naar het aquarium doe ik dagelijks, dus als het mis dreigt te gaan, dan zie ik dat snel genoeg. Maar waarom moest dat water dan wat harder worden, vraag je je misschien af. Ten eerste komen mijn vissen uit gebieden met vooral hard water. Ze vinden hard water dus prettiger dan zacht water. Het hardere water buffert Co2 beter. Nu heb ik geen Co2-installatie meer. Niet meer nodig voor die kleine hoeveelheid planten. Maar de Co2-waarde is stabieler bij wat harder water. Hierdoor zal ik waarschijnlijk ook iets minder last hebben van baardalg. De planten die ik in mijn aquarium heb, houden ook van harder water. Doordat er waarschijnlijk ook minder baardalg in het aquarium zal zijn, zullen ze ook beter groeien. Nu maar weer een paar weken aankijken hoe de waarden zich nu ontwikkelen. Powered By GSpeech

Hits: 146

Gerelateerde blogs

 • Aquarium en vijver onderhoud

  Vandaag weer even bezig geweest met het onderhoud van mijn aquarium en de vijvertjes. Hoofdzaak is dan het onderhoud van het aquarium. Dit keer geen groot onderhoud. Dat had ik vorige week nog gedaan. Toen een kleine herinrichting. Verschillende planten toen gesnoeid en verplant. En ook ook de twee stukken hout van plaats verwisseld. Dit omdat het ene stuk hout een behoorlijke belemmering voor de stroming bleef. 
 • Algen... de plaag die meestal goed in de hand te houden is

  Velen hebben alg in het aquarium. Ik ook. En dat mag ook. Mits het niet teveel is.  Ik heb voornamelijk penseelalg. Dat zit vooral op mijn achterwand. Dat stoort me niet en het lijkt erop dat het langzaam verminderd. Maar er zijn natuurlijk ook andere algen, zoals zweefalg, puntalg en draadalg. Daarvan zijn zweefalg en draadalg de lastigste.  Dan is meestal de vraag, hoe kom ik er af.
 • Water toch eens getest

  In een vorige post melde ik dat ik eigenlijk nooit het water test. Dat klopt ook. Dat deed ik nooit. Maar mijn huidig aquarium draaid net. Omdat bijna alles bijna nieuw is en er weinig planten in staan is het toch van belang om de kwaliteit van het water toch even in de gaten te houden.
 • Een maand later...

  Het nieuwe aquarium draait nu een maand. En nog altijd naar alle tevredenheid. Tijdens deze maand zijn we eigenlijk geen gekke dingen tegen gekomen. Het water is en blijft goed en de vissen doen het geweldig.
 • Waarom water verversen

  Ik doe elk weekend een onderhoudsbeurt aan mijn aquarium. Daarbij hoort een waterwissel. Ik doe ongeveer 100 liter water vervangen. Dus eerst 100 liter eruit en daarna 100 liter er weer bij in. En dat met emmers... Dus lekker emmers sjouwen.
Real time web analytics, Heat map tracking
naar boven

© Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationaal (CC BY-SA 4.0) zie Licentie en rechten

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech