10 emmertje water.... of nee, doe maar 20 emmertjes...

Gebruikerswaardering: 0 / 5

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Vandaag was het weer zover. Tijd voor onderhoud aan het aquarium.

Het eerste wat ik deed was het glas schoon maken. Even met een oude pas aan de binnenkant over het glas, kan ik makkelijk al het aanslag snel verwijderen. Maar er zat niet zoveel alg alg op het glas. Dit komt natuurlijk doordat ik niet zoveel licht in de bak heb. Ik gebruik maar 2 van de vier TL-buizen. Dat is genoeg voor de vissen, en ik denk ook voor de planten.

Wel zie ik dat de eerste alg al op de stenen komen. Prima. Cichliden vinden een beetje alg wel lekker. En het staat ook nog eens natuurlijk.

Alg op de stenen

Daarna heb ik het filter losgekoppeld. Even het voorfilter eruit gehaald en de sponzen die daarin zitten licht uitgespoeld. Die waren behoorlijk vuil. Aangezien deze bedoeld zijn om het grove vuil af te vangen en niet om bacteriën op te kweken, kunnen deze rustig uitgespoeld worden. Dit doe ik gewoon onder de kraan.

Nadat het filter weer aangesloten was, ben ik begonnen met de waterwissel. Eerst maar eens 10 emmers eruit geheveld. Gewoon de emmer op een krukje, slang in de bak, even aanzuigen en dan het water in de emmer laten lopen. En dat dan 10 keer.

Waterniveau nadat er 10 emmers uit zijn gehaald

Het water gooi ik trouwens niet in de wc of gootsteen, maar nog altijd gewoon in de vijver.

Daarna kon het aquarium gevuld worden. Toen heb ik gelijk het filter weer aangezet. Pfff... dat vallende water maakt best veel lawaai.

Kletterend water uit de sproeibuis

Maar emmertje op het aquarium, slang in de emmer, en weer aanzuigen. Maar nu stroomt het water uit de emmer het aquarium in. Ook weer 10 emmers, en een beetje meer. Dit om het verdampte water ook aan te vullen.

Aquarium weer vol

Als slang gebruik ik trouwens gewoon een stuk tuinslang van ongeveer een meter of 2.

Daarna nog even plantjes snoeien... In dit geval, de lelijkste aangevreten bladeren weghalen, en ik was al weer bijna klaar.

Nu kan het aquarium er weer een weekje tegenaan.

En of deze vis blij was met al dat gedoe in zijn leefwereld?

20160731_151417   Click to listen highlighted text! Vandaag was het weer zover. Tijd voor onderhoud aan het aquarium. Het eerste wat ik deed was het glas schoon maken. Even met een oude pas aan de binnenkant over het glas, kan ik makkelijk al het aanslag snel verwijderen. Maar er zat niet zoveel alg alg op het glas. Dit komt natuurlijk doordat ik niet zoveel licht in de bak heb. Ik gebruik maar 2 van de vier TL-buizen. Dat is genoeg voor de vissen, en ik denk ook voor de planten. Wel zie ik dat de eerste alg al op de stenen komen. Prima. Cichliden vinden een beetje alg wel lekker. En het staat ook nog eens natuurlijk. Daarna heb ik het filter losgekoppeld. Even het voorfilter eruit gehaald en de sponzen die daarin zitten licht uitgespoeld. Die waren behoorlijk vuil. Aangezien deze bedoeld zijn om het grove vuil af te vangen en niet om bacteriën op te kweken, kunnen deze rustig uitgespoeld worden. Dit doe ik gewoon onder de kraan. Nadat het filter weer aangesloten was, ben ik begonnen met de waterwissel. Eerst maar eens 10 emmers eruit geheveld. Gewoon de emmer op een krukje, slang in de bak, even aanzuigen en dan het water in de emmer laten lopen. En dat dan 10 keer. Het water gooi ik trouwens niet in de wc of gootsteen, maar nog altijd gewoon in de vijver. Daarna kon het aquarium gevuld worden. Toen heb ik gelijk het filter weer aangezet. Pfff... dat vallende water maakt best veel lawaai. Maar emmertje op het aquarium, slang in de emmer, en weer aanzuigen. Maar nu stroomt het water uit de emmer het aquarium in. Ook weer 10 emmers, en een beetje meer. Dit om het verdampte water ook aan te vullen. Als slang gebruik ik trouwens gewoon een stuk tuinslang van ongeveer een meter of 2. Daarna nog even plantjes snoeien... In dit geval, de lelijkste aangevreten bladeren weghalen, en ik was al weer bijna klaar. Nu kan het aquarium er weer een weekje tegenaan. En of deze vis blij was met al dat gedoe in zijn leefwereld? Powered By GSpeech

Hits: 131

Gerelateerde blogs

 • Steeds zweefvuil in het aquarium

  Ik had nog altijd wat zweefvuil in het aquarium. Dat zijn kleine partikeltjes die in het aquarium zweven. Hierdoor lijkt het water niet helemaal schoon en helder. Kwaad kan het niet, maar mooi is ook anders. Normaal zorgt het filter ervoor dat dit zweefvuil verwijderd wordt. Daar is in mijn filter het voorfilter voor. Maar blijkbaar houd dit toch niet al het vuil tegen. Geen idee waarom dit niet goed functioneert trouwens.
 • Doorstroomsnelheid

  Iemand op een aquariumforum adviseerde een ander lid om de inhoud van de bak 15x (!) per uur door het filter te laten gaan. Hij vertelde dat hij zelf op een 50 liter bakje een filterpomp op had staan van 700 liter per uur.
 • Aquarium en vijver onderhoud

  Vandaag weer even bezig geweest met het onderhoud van mijn aquarium en de vijvertjes. Hoofdzaak is dan het onderhoud van het aquarium. Dit keer geen groot onderhoud. Dat had ik vorige week nog gedaan. Toen een kleine herinrichting. Verschillende planten toen gesnoeid en verplant. En ook ook de twee stukken hout van plaats verwisseld. Dit omdat het ene stuk hout een behoorlijke belemmering voor de stroming bleef. 
 • Licht onderhoud

  Het is weekend, dus was het weer tijd om het aquarium te doen. Niet dat er veel gedaan moest worden, dat echt niet. Wel was het tijd geworden om de vallisneria behoorlijk te snoeien. Er was zoveel van dat blad gekomen dat wel heel veel licht tegengehouden werd. Die bladeren zorgden ervoor dat het knap donker in de bak werd.
 • Aquarium filter stond stil

  Vandaag was het weer tijd om het aquarium te doen. Gewoon de normale dingen... Maar toen ik de kast open deed om de stekker van het filter en de verwarming uit het stopcontact te trekken, bleken deze er niet in te zitten. Dus... ik was ze vorige week vergeten om deze weer terug in het stopcontact te doen. Even schrikken... maar al snel bedacht ik me, het zal wel meevallen.
 • Inrichting filter

  Mijn aquarium heeft het standaard filter. Maar deze is niet helemaal meer zo ingericht zoals Juwel het voorschrijft. Juwel geeft in haar handleiding het volgende op, van boven naar beneden:
 • Prut in het filter

  In het filter zit vaak een bruin prutje. Vaak zie je het bovenop de bovenste sponzen al liggen. Dit zie je zowel in het filter van de vijver als in het filter van het aquarium, kijk maar:
 • Onderhoud aquarium

  Een aquariumhouder zal elke week onderhoud plegen aan zijn aquarium. Dit hoort gewoon bij de hobby. Ik dus ook. Dat doe ik altijd in het weekend. En dan doe ik het volgende:
 • Het filter is geen prullenbak

  Sommige mensen denken dat een filter, voor vijver of aquarium, een soort prullenbak is. Deze mensen denken dat het filter afgestorven blad en de poepjes van de vissen afvangen.
 • Planten zorgen voor zuurstof in het water

  Ik had het al een paar keer in een bericht gezegd: planten zorgen voor zuurstof in het water. Dit doen ze door Co2 met behulp van licht om te zetten naar bouwstoffen voor de plant. Hierbij komt zuurstof vrij. Omdat ze hierbij Co2 nodig hebben, gebruiken veel aquariumhouders een Co2 systeem. Ik ook. Toch is het meestal niet zichtbaar dat planten zuurstof maken. Toch kan ik je dit laten zien:
 • Superfish Aqua Pro 600

  De filters van Superfish kennen een beetje aparte manier van werken. Normaal gesproken werkt een potfilter of van boven naar beneden of van beneden naar boven. Ik ga even uit van boven naar beneden. In zo'n filter zitten mandjes.
 • He, nu een extern filter?

  Ik was altijd tevreden over het interne filter van Juwel. En echt, dat ben ik nog steeds. Maar toch heb ik nu een extern filter. Waarom?
 • Water toch eens getest

  In een vorige post melde ik dat ik eigenlijk nooit het water test. Dat klopt ook. Dat deed ik nooit. Maar mijn huidig aquarium draaid net. Omdat bijna alles bijna nieuw is en er weinig planten in staan is het toch van belang om de kwaliteit van het water toch even in de gaten te houden.
 • Filter schoonmaken

  Ik merk dat ik wekelijks even het filter los moet koppelen en het voorfilter wat erin zit schoon moet spoelen. Dan haal ik het voorfilter eruit, de sponzen haal ik daar weer uit en spoel deze gewoon onder kraanwater. Want wat een berg vuil zit er dan in dat voorfilter. De sponzen zijn normaal blauw, groen en wit van kleur. Maar voor het uitspoelen zijn ze alle drie bruin. En het lijkt wel of het vol zit met blubber. Dus een kleine uitspoelbeurt kan dan beslist geen kwaad.
 • Klein filtertje anders gevuld

  Het kleine Tetra In filtertje was bij mij de laatste tijd gevuld met watten. Dat ging niet goed. Veel te snel zat het filtertje dicht en pompte het nauwelijks water rond.
 • Te klein filter?

  Veel cichlidehouders hebben meer dan èèn potfilter onder hun aquarium. Ik heb er maar èèn. Dat vinden de meeste cichlidehouders veel te weinig. De èèn zweert bij meerdere potfilters en de ander bij een bioloog.
 • Is mijn filter echt voldoende?

  In een vorige post stelde ik dat mijn filter groot genoeg is voor mijn aquarium. Ik stelde dat er meer behuizing voor bacteriën in mijn aquarium zit dan alleen in het filter. Daardoor kan ik met een kleiner filter uit, was een beetje de stelling van het blogje. 
Real time web analytics, Heat map tracking
naar boven

© Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationaal (CC BY-SA 4.0) zie Licentie en rechten

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech