Led verlichting, we zijn nu echt op dreef...

Gebruikerswaardering: 0 / 5

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Twee weken terug schreef ik het al, we hebben steeds meer ledlampen in huis.

Vandaag even snel door het huis gelopen, maar als ik het goed heb, hebben we nog maar 6 gloeilampen in huis, die regelmatig gebruikt worden. Dus ik tel geen lampen mee die maar gemiddeld 1x per maand branden. Dat zou bijvoorbeeld de lamp beneden in de kelder zijn. Die is voor besparing helemaal niet interessant.

Onderaan de trap hadden we halogeenspots. Die zaten daar omdat de lichtschakelaar bij de voordeur zit. Hierdoor moest je altijd de hele gang door om het licht aan te doen. Aangezien de trap boven de kelder zit, en de meterkast in de kelder, was het voor mij niet zo moeilijk om twee halogeenspotjes in de onderste stootbord te plaatsen. De lichtschakelaar zit gelijk tussen de deur van de keuken en de deur van de kelder.

Deze lampen had ik in serie gezet. Dit met twee redenen. De eerste was, dat ze normaal gesproken wel heel veel licht gaven. De gang hoeft natuurlijk ook niet het zonnetje in huis te zijn. Het andere voordeel van in serie zetten is dat de lampen dan nooit doorbranden. Ze gaan eigenlijk een leven lang mee.

Door ze in serie te zetten gebruiken ze veel minder stroom, ongeveer een kwart. Nu zag ik vandaag dat het 50 watt lampjes waren. Dus ze verbruikten elk ongeveer 12,5 watt maar gaven ook voor zoveel licht.

Gisteren hadden we bij het Kruidvat twee vervangende ledlampen gehaald. Die kunnen dus in dezelfde armaturen. Alleen moest ik ze nu wel parallel schakelen, want in serie werken ledlampen niet.

Ondanks dat ze nu niet in serie staan, gebruiken de ledlampen nog steeds minder stroom dan de halogeen verlichting. Ze verbruiken elk 4 watt. Samen dus nog steeds minder dan 1 halogeenlampje in serie.

Dat ziet er nu zo uit:

Brandend (foto overdag gemaakt):

Ik durf te wedden dat ze nu  meer licht opbrengen.

Nu nog de laatste gloeilampen vervangen. Dat zal binnenkort ook nog wel een keer gebeuren.   Click to listen highlighted text! Twee weken terug schreef ik het al, we hebben steeds meer ledlampen in huis. Vandaag even snel door het huis gelopen, maar als ik het goed heb, hebben we nog maar 6 gloeilampen in huis, die regelmatig gebruikt worden. Dus ik tel geen lampen mee die maar gemiddeld 1x per maand branden. Dat zou bijvoorbeeld de lamp beneden in de kelder zijn. Die is voor besparing helemaal niet interessant. Onderaan de trap hadden we halogeenspots. Die zaten daar omdat de lichtschakelaar bij de voordeur zit. Hierdoor moest je altijd de hele gang door om het licht aan te doen. Aangezien de trap boven de kelder zit, en de meterkast in de kelder, was het voor mij niet zo moeilijk om twee halogeenspotjes in de onderste stootbord te plaatsen. De lichtschakelaar zit gelijk tussen de deur van de keuken en de deur van de kelder. Deze lampen had ik in serie gezet. Dit met twee redenen. De eerste was, dat ze normaal gesproken wel heel veel licht gaven. De gang hoeft natuurlijk ook niet het zonnetje in huis te zijn. Het andere voordeel van in serie zetten is dat de lampen dan nooit doorbranden. Ze gaan eigenlijk een leven lang mee. Door ze in serie te zetten gebruiken ze veel minder stroom, ongeveer een kwart. Nu zag ik vandaag dat het 50 watt lampjes waren. Dus ze verbruikten elk ongeveer 12,5 watt maar gaven ook voor zoveel licht. Gisteren hadden we bij het Kruidvat twee vervangende ledlampen gehaald. Die kunnen dus in dezelfde armaturen. Alleen moest ik ze nu wel parallel schakelen, want in serie werken ledlampen niet. Ondanks dat ze nu niet in serie staan, gebruiken de ledlampen nog steeds minder stroom dan de halogeen verlichting. Ze verbruiken elk 4 watt. Samen dus nog steeds minder dan 1 halogeenlampje in serie. Dat ziet er nu zo uit: Brandend (foto overdag gemaakt): Ik durf te wedden dat ze nu  meer licht opbrengen. Nu nog de laatste gloeilampen vervangen. Dat zal binnenkort ook nog wel een keer gebeuren. Powered By GSpeech

Hits: 107

Gerelateerde blogs

  • De zoektocht naar een klein lampje

    We hebben op de schouw twee schemerlampjes staan. Daarin zaten twee 60 Watt lampen. Maar omdat deze in serie stonden branden ze op ongeveer 15 Watt. Hierdoor zijn ze heel lang mee gegaan. Maar ook die zijn laatst kapot gegaan. Daarom zochten we daarvoor ook ledlampjes. De lampjes werden daarom weer parallel gezet. Maar toen we daar 2 Watt ledlampen in deden branden ze veel te vel. Dus op zoek naar ledlampjes die nog minder gebruiken en dus nog minder licht geven. Maar die zijn niet in veel winkels te vinden.
  • Energiebesparing III

    Een tijd terug schreef ik al twee keer over de energiebesparing die eventueel mogelijk is, bij de hobby's die ik heb. Want het houden van een aquarium en een vijver kan, als  je niet goed uitkijkt behoorlijk duur worden. 
  • Led verlichting

    Tegenwoordig is het al bijna ingeburgerd. Led verlichting. Wij zijn langzaam aan het overstappen. De eerste generatie ledlampen hadden nog geen mooi licht. Of ze gaven een blauw-wit koud licht, of groen-geel. Dat laatste moest dan voor wat warmer licht doorgaan. Maar tegenwoordig geven ze mooi licht. Gewoon daglicht of Warmwit.
Real time web analytics, Heat map tracking
naar boven

© Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationaal (CC BY-SA 4.0) zie Licentie en rechten

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech