Wat is het stroomverbruik?

Gebruikerswaardering: 0 / 5

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Bij veel apparaten staat het op het apparaat of minstens op de verpakking. Het verbruik in Watt... Maar soms is het minder duidelijk. Dit is bijvoorbeeld bij TL armaturen het geval. Ook bij andere apparaten is het niet altijd duidelijk.

En bij wat oudere apparaten... wie heeft dan de verpakking nog. Of bij hele grote apparaten.... wie kijkt op de achterkant. Of misschien is de stikker waar het op staat/stond wel weg of onduidelijk geworden. Dan is het natuurlijk ook lastig. Sommige apparaten gebruiken ook niet altijd evenveel stroom. Denk bijvoorbeeld maar aan de wasmachine. Bij een kookwas zal het veel meer stroom verbruiken dan bij een 30 graden was.

Toch kun je meten hoeveel stroom zo'n apparaat gebruikt. Daar zijn energieverbruiksmeters voor. En laat de Aldi die nu net in de aanbieding hebben. Dus die heb ik maar even gekocht. Dit is hem:

Energieverbruiksmeter

De specificaties van dat apparaat:

Spanningsmeetbereik: 190 - 270V

Stroommeetbereik: vanaf 0.001 A - 20 A

Vermogensmeetbereik: 0.23 W - 3680 W

Frequentieweergave: 46 - 65 Hz

Resolutie: 0.001 W

Verbruiksmeting: 0 - 999.999 kWh

Broeigasemissies: 0 - 999.999 kg

Weergaveduur: tot 9999.59 uur.min

Weergaveverbruik 7 dagen resp 7 maanden

Meetnauwkeurigheid

Frequentie < 15%

Meetstroom >= 1,00 A

Volt: ± 2%

Ampère: ± 2%

Arbeidsfactor: ± 2%

Energieverbruik: < 1 W

Voordat je het apparaat in gebruik neemt kun je een paar gegevens instellen. Zo kun je de tijd instellen. Maar ook de kosten per kWh, zelfs voor een dubbeltariefmeter. En je kunt de kosten van broeigasemissies instellen.

De tijd en kosten heb ik natuurlijk ingegeven.

Daarna kan het apparaat in het stopkontact. Daarna kan de stekker van het apparaat erin. Nu heb ik voor een testje er twee lampjes op aangesloten. Dit zijn twee 7 Watt lampjes, dus het verbruik zou 14 Watt moeten zijn. De meter geeft gelijk aan dat de lampjes 14,37 Watt verbruiken. Dit klopt dus aardig.

Nu kan ik dus het stroomverbruik van allerlei apparaten meten. En het apparaat rekent gelijk de kosten daarvan uit. Makkelijk dus.

En het apparaat helpt dus bij het bewust worden van de energiekosten en te kijken waar we eventueel nog iets kunnen besparen op het stroomverbruik.   Click to listen highlighted text! Bij veel apparaten staat het op het apparaat of minstens op de verpakking. Het verbruik in Watt... Maar soms is het minder duidelijk. Dit is bijvoorbeeld bij TL armaturen het geval. Ook bij andere apparaten is het niet altijd duidelijk. En bij wat oudere apparaten... wie heeft dan de verpakking nog. Of bij hele grote apparaten.... wie kijkt op de achterkant. Of misschien is de stikker waar het op staat/stond wel weg of onduidelijk geworden. Dan is het natuurlijk ook lastig. Sommige apparaten gebruiken ook niet altijd evenveel stroom. Denk bijvoorbeeld maar aan de wasmachine. Bij een kookwas zal het veel meer stroom verbruiken dan bij een 30 graden was. Toch kun je meten hoeveel stroom zon apparaat gebruikt. Daar zijn energieverbruiksmeters voor. En laat de Aldi die nu net in de aanbieding hebben. Dus die heb ik maar even gekocht. Dit is hem: De specificaties van dat apparaat: Spanningsmeetbereik: 190 - 270V Stroommeetbereik: vanaf 0.001 A - 20 A Vermogensmeetbereik: 0.23 W - 3680 W Frequentieweergave: 46 - 65 Hz Resolutie: 0.001 W Verbruiksmeting: 0 - 999.999 kWh Broeigasemissies: 0 - 999.999 kg Weergaveduur: tot 9999.59 uur.min Weergaveverbruik 7 dagen resp 7 maanden Meetnauwkeurigheid Frequentie < 15% Meetstroom >= 1,00 A Volt: ± 2% Ampère: ± 2% Arbeidsfactor: ± 2% Energieverbruik: < 1 W Voordat je het apparaat in gebruik neemt kun je een paar gegevens instellen. Zo kun je de tijd instellen. Maar ook de kosten per kWh, zelfs voor een dubbeltariefmeter. En je kunt de kosten van broeigasemissies instellen. De tijd en kosten heb ik natuurlijk ingegeven. Daarna kan het apparaat in het stopkontact. Daarna kan de stekker van het apparaat erin. Nu heb ik voor een testje er twee lampjes op aangesloten. Dit zijn twee 7 Watt lampjes, dus het verbruik zou 14 Watt moeten zijn. De meter geeft gelijk aan dat de lampjes 14,37 Watt verbruiken. Dit klopt dus aardig. Nu kan ik dus het stroomverbruik van allerlei apparaten meten. En het apparaat rekent gelijk de kosten daarvan uit. Makkelijk dus. En het apparaat helpt dus bij het bewust worden van de energiekosten en te kijken waar we eventueel nog iets kunnen besparen op het stroomverbruik. Powered By GSpeech

Hits: 136
Real time web analytics, Heat map tracking
naar boven

© Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationaal (CC BY-SA 4.0) zie Licentie en rechten

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech