Computertje omgebouwd tot mediacentre

Gebruikerswaardering: 0 / 5

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Ik heb een computertje omgebouwd tot een mediacentre. Een mediacentre is eigenlijk een computer die speciaal ingericht is om aangesloten te worden op de TV en om dan media af te spelen.

Met een mediacentre kun je:

1. Foto's bekijken en eventueel ook als slideshow afspelen.

2. Muziek afspelen

3. Films afspelen

4. Soms ook TV kijken

5. Internetstreams en internetfilms (bijvoorbeeld van YouTube) afspelen

Hiervoor heb je behalve een computer een beetje software nodig. Het eenvoudigst is om een programma te nemen die speciaal gemaakt is om van een computer een mediaspeler te maken.

Voor mijn mediacentre heb ik natuurlijk eerst Ubuntu geïnstalleerd. Daarna heb ik het geluid zo ingesteld dat deze niet naar de speaker uitgang gaat maar via HDMI afgespeeld wordt. Hierdoor loopt het geluid over dezelfde boxjes als bij het normaal gebruik van de TV.

Daarna heb ik Ubuntu ook zo ingesteld dat de computer nooit op slaapstand gaat en dat de screensaver niet gebruikt wordt. Ook mag het beeld niet na een bepaalde tijd automatisch uitgezet worden.

Binnen Ubuntu heb ik auto-update aangezet. Hierdoor wordt Ubuntu automatisch geupdate. Ook heb ik de tijd zodanig ingesteld dat het automatisch de goede tijd van het internet haalt. Ook heb ik een FTP-servertje geïnstalleerd. Hierdoor kan ik eenvoudig mijn muziek en filmbestanden overzetten en bijwerken.

Daarna heb ik Kodi geïnstalleerd. Kodi is de software die ik gebruik als mediacentre. Kodi kan alles wat hierboven genoemd is, mits de hardware het ook aan kan. TV kijken kan ik niet via Kodi. Maar echt nodig is dat natuurlijk niet.

Het voordeel van Kodi is, dat het uitbreidbaar is, door middel van plug-ins. Daarvoor hoef je niets extra te downloaden. Als je binnen Kodi een plug-in kiest, wordt deze automatisch gedownload. Makkelijker installeren is er niet.

Ik heb er voor gekozen om deze plug-ins te installeren:

1. Webinterface. Hierdoor kan ik via een andere computer Kodi besturen. Leuk, maar niet de belangrijkste om te installeren.

2. Exodus. Met deze plug-in heb je toegang tot films en series. Hierdoor hoef ik dus geen aflevering meer te missen.

3. Auto-update. Deze zorgt er niet voor dat Kodi en zijn plug-ins altijd up-to-date zijn. Nee het zorgt ervoor dat Kodi altijd alle muziek- en videobestanden kent. De bibliotheek wordt automatisch bijgewerkt.

Verder heb ik natuurlijk Kodi ingesteld dat het gewoon in het Nederlands alle informatie toont. Ook heb ik Kodi zo ingesteld dat het van alle films en video's de Nederlandstalige ondertiteling probeert te downloaden.

Gelijk heb ik natuurlijk binnen Kodi de juiste mappen voor Foto's, Muziek en Video's ingesteld.

Na alles geïnstalleerd te hebben kon ik muziek en films vanaf mijn laptop overzetten op de Mediacentre.

En nu is het genieten van mooie muziek, foto's (ook eventueel tegelijk) en films.

En wil je dit zelf ook, maar zie je er tegenop om Ubuntu te gebruiken. Kodi kan geïnstalleerd worden op veel besturingssystemen waaronder, OS-X, Windows en Linux. Je kunt dus gewoon het besturingssysteem gebruiken wat je gewend bent.   Click to listen highlighted text! Ik heb een computertje omgebouwd tot een mediacentre. Een mediacentre is eigenlijk een computer die speciaal ingericht is om aangesloten te worden op de TV en om dan media af te spelen. Met een mediacentre kun je: 1. Fotos bekijken en eventueel ook als slideshow afspelen. 2. Muziek afspelen 3. Films afspelen 4. Soms ook TV kijken 5. Internetstreams en internetfilms (bijvoorbeeld van YouTube) afspelen Hiervoor heb je behalve een computer een beetje software nodig. Het eenvoudigst is om een programma te nemen die speciaal gemaakt is om van een computer een mediaspeler te maken. Voor mijn mediacentre heb ik natuurlijk eerst Ubuntu geïnstalleerd. Daarna heb ik het geluid zo ingesteld dat deze niet naar de speaker uitgang gaat maar via HDMI afgespeeld wordt. Hierdoor loopt het geluid over dezelfde boxjes als bij het normaal gebruik van de TV. Daarna heb ik Ubuntu ook zo ingesteld dat de computer nooit op slaapstand gaat en dat de screensaver niet gebruikt wordt. Ook mag het beeld niet na een bepaalde tijd automatisch uitgezet worden. Binnen Ubuntu heb ik auto-update aangezet. Hierdoor wordt Ubuntu automatisch geupdate. Ook heb ik de tijd zodanig ingesteld dat het automatisch de goede tijd van het internet haalt. Ook heb ik een FTP-servertje geïnstalleerd. Hierdoor kan ik eenvoudig mijn muziek en filmbestanden overzetten en bijwerken. Daarna heb ik Kodi geïnstalleerd. Kodi is de software die ik gebruik als mediacentre. Kodi kan alles wat hierboven genoemd is, mits de hardware het ook aan kan. TV kijken kan ik niet via Kodi. Maar echt nodig is dat natuurlijk niet. Het voordeel van Kodi is, dat het uitbreidbaar is, door middel van plug-ins. Daarvoor hoef je niets extra te downloaden. Als je binnen Kodi een plug-in kiest, wordt deze automatisch gedownload. Makkelijker installeren is er niet. Ik heb er voor gekozen om deze plug-ins te installeren: 1. Webinterface. Hierdoor kan ik via een andere computer Kodi besturen. Leuk, maar niet de belangrijkste om te installeren. 2. Exodus. Met deze plug-in heb je toegang tot films en series. Hierdoor hoef ik dus geen aflevering meer te missen. 3. Auto-update. Deze zorgt er niet voor dat Kodi en zijn plug-ins altijd up-to-date zijn. Nee het zorgt ervoor dat Kodi altijd alle muziek- en videobestanden kent. De bibliotheek wordt automatisch bijgewerkt. Verder heb ik natuurlijk Kodi ingesteld dat het gewoon in het Nederlands alle informatie toont. Ook heb ik Kodi zo ingesteld dat het van alle films en videos de Nederlandstalige ondertiteling probeert te downloaden. Gelijk heb ik natuurlijk binnen Kodi de juiste mappen voor Fotos, Muziek en Videos ingesteld. Na alles geïnstalleerd te hebben kon ik muziek en films vanaf mijn laptop overzetten op de Mediacentre. En nu is het genieten van mooie muziek, fotos (ook eventueel tegelijk) en films. En wil je dit zelf ook, maar zie je er tegenop om Ubuntu te gebruiken. Kodi kan geïnstalleerd worden op veel besturingssystemen waaronder, OS-X, Windows en Linux. Je kunt dus gewoon het besturingssysteem gebruiken wat je gewend bent. Powered By GSpeech

Hits: 114
Real time web analytics, Heat map tracking
naar boven

© Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationaal (CC BY-SA 4.0) zie Licentie en rechten

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech