Knutselen met Drupal

Gebruikerswaardering: 0 / 5

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Net zoals Joomla heeft Drupal ook veel mogelijkheden. Omdat ik een reserveringssysteem wilde maken voor het werk, ben ik dit keer met Drupal aan de slag gegaan.

Ik zag namelijk op het internet een heel interressant stuk over een reserveringssysteem wat gemaakt is in Drupal. Zoiets had ik voor Joomla nog niet gevonden. Dus werd het Drupal.

Eerst moest ik de standaard Drupal downloaden en installeren. Daarnaast had ik een berg Modules nodig. Modules zijn een soort van extenties voor Drupal. Hiermee geef je het CMS extra mogelijkheden. De belangrijkste zijn Calendar, Date en Entityforms.

Module lijst

Maar deze modules hebben weer andere modules nodig. Maar gelukkig wordt dat aangegeven in de lijst van alle geinstalleerde modules.

Na het installeren en activeren van de benodigde modules kon ik het systeem bouwen. Eerst heel eenvoudig twee soorten inhoud maken. In de eerste soort kwamen alle namen van de ruimtes die gereserveerd kunnen worden. De tweede met alle namen van de gebruikers.

Daarna kon het formulier voor het reserveren gemaakt worden. Dit deed ik dus met behulp van Entityforms.

De velden

Heel mooi is dat het automatisch mogelijk is geworden om een begin en eindtijd in te vullen, en om herhalingen aan te geven. De herhalingen kunnen per dag, week, maand of zelfs jaar. En daarbij kun je ook nog een interval aangeven. Dus bijvoorbeeld elke 4e week, of 2e maand.

Deel invulformulier

Daarna was het eenvoudig om de kalender te maken. Hier moest alleen aangegeven worden welke velden in de agenda getoont moesten worden. Ook heb ik het zo ingesteld dat velden (die normaal getoond worden) verborgen worden als er in deze reservering niets is ingesteld.

De kalender

Daarna nog een goede Theme installeren, voor een goed uiterlijk en vooral ook om er voor te zorgen dat de toegankelijkheid ook behoorlijk gewaarborgd is.

Een leuk werkje in totaal, maar wel even een puzzeltje. Ook omdat de bovengenoemde website helaas niet alle benodigde plugins noemde. En ik moest wel even wennen aan hoe Drupal werkt. Behoorlijk anders als Joomla kan ik je wel zeggen. Maar beslist niet moeilijker.

En... Ik heb bewust niet de hele handleiding opnieuw geschreven. Als je de link volgt en bij het activeren van de modules goed oplet, redt je het beslist.   Click to listen highlighted text! Net zoals Joomla heeft Drupal ook veel mogelijkheden. Omdat ik een reserveringssysteem wilde maken voor het werk, ben ik dit keer met Drupal aan de slag gegaan. Ik zag namelijk op het internet een heel interressant stuk over een reserveringssysteem wat gemaakt is in Drupal. Zoiets had ik voor Joomla nog niet gevonden. Dus werd het Drupal. Eerst moest ik de standaard Drupal downloaden en installeren. Daarnaast had ik een berg Modules nodig. Modules zijn een soort van extenties voor Drupal. Hiermee geef je het CMS extra mogelijkheden. De belangrijkste zijn Calendar, Date en Entityforms. Maar deze modules hebben weer andere modules nodig. Maar gelukkig wordt dat aangegeven in de lijst van alle geinstalleerde modules. Na het installeren en activeren van de benodigde modules kon ik het systeem bouwen. Eerst heel eenvoudig twee soorten inhoud maken. In de eerste soort kwamen alle namen van de ruimtes die gereserveerd kunnen worden. De tweede met alle namen van de gebruikers. Daarna kon het formulier voor het reserveren gemaakt worden. Dit deed ik dus met behulp van Entityforms. Heel mooi is dat het automatisch mogelijk is geworden om een begin en eindtijd in te vullen, en om herhalingen aan te geven. De herhalingen kunnen per dag, week, maand of zelfs jaar. En daarbij kun je ook nog een interval aangeven. Dus bijvoorbeeld elke 4e week, of 2e maand. Daarna was het eenvoudig om de kalender te maken. Hier moest alleen aangegeven worden welke velden in de agenda getoont moesten worden. Ook heb ik het zo ingesteld dat velden (die normaal getoond worden) verborgen worden als er in deze reservering niets is ingesteld. Daarna nog een goede Theme installeren, voor een goed uiterlijk en vooral ook om er voor te zorgen dat de toegankelijkheid ook behoorlijk gewaarborgd is. Een leuk werkje in totaal, maar wel even een puzzeltje. Ook omdat de bovengenoemde website helaas niet alle benodigde plugins noemde. En ik moest wel even wennen aan hoe Drupal werkt. Behoorlijk anders als Joomla kan ik je wel zeggen. Maar beslist niet moeilijker. En... Ik heb bewust niet de hele handleiding opnieuw geschreven. Als je de link volgt en bij het activeren van de modules goed oplet, redt je het beslist. Powered By GSpeech

Hits: 145
Real time web analytics, Heat map tracking
naar boven

© Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationaal (CC BY-SA 4.0) zie Licentie en rechten

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech