'Natuurlijk' water

Gebruikerswaardering: 0 / 5

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Als ik de hond uit laat komt ik langs een aantal watertjes. De eerste is een sloot, de tweede de Wetering en de laatste weer een sloot.

Als ik nu naar die watertjes kijk, zie ik twee problemen.

Het eerste probleem is alg. Voornamelijk drijvend alg. Ziet er uit als grote groene of bruine vlokken die op het water drijven. Dit zie ik vooral in de Wetering. Dat is stromend water, maar nu niet erg schoon. Verder zijn alle planten die er in staan of mechanisch gesnoeid of gewoon in winterrust. Dus er groeit nu bijna niets in de Wetering. Dit geeft de algen een kans. En dat zie je dus aan die vlokken.

algenvlokken

Maar als je dan langs de rand verder kijkt, en je ziet groeineuzen van jonge planten, dan blijkt dat daar juist minder algen zijn.

Groeineuzen dus minder alg

Maar als je dan langs een sloot loopt, zie je veeel minder alg, maar wel iets anders. In de sloten stroomt het water niet of nauwelijks. Maar dat is juist iets wat eendenkroos heerlijk vindt. Ze drijft hierdoor niet zo snel van haar plek weg.

Veel eendekroos op de sloot

Dit betekend wel dat de kans dat hieronder nog zuurstofplanten groeien minimaal is. Dit omdat deze nu geen licht krijgen. Gelukkig dat een aantal moerasplanten het wel lukt om door het dek van eendenkroos heen te breken.

Maar verder is het prachtig om langs deze watertjes te lopen.

Overzicht Wetering

Overzicht langs de sloot

Gelukkig hoeft dit bij een vijver niet te gebeuren. Maar een paar lesjes is hieruit wel te trekken. Koop dus nooit eendenkroos voor in je vijver. Het vermeerderd zich snel en zorgt dan voor een dikke deken over de vijver. En heb je het er toch in gekregen, schep het er dan zo veel mogelijk uit. En dat helaas wekelijks....

Zorg er verder voor dat je altijd wat planten in de vijver hebt staan die de voedingsstoffen op kunnen nemen. Snoei niet alles weg. Hiermee zorg je ervoor dat dikke plakkaten alg niet kunnen ontstaan. En drijft er toch wat alg op de vijver, schep het dan zoveel mogelijk weg. Gewoon omdat het lelijk is. Schadelijk is het over het algemeen niet.

Zorg voor stroming bij je planten. Hierdoor krijgen ze snel alle voedingsstoffen die in de vijver zit. Hierdoor krijgt de alg veel minder kans.   Click to listen highlighted text! Als ik de hond uit laat komt ik langs een aantal watertjes. De eerste is een sloot, de tweede de Wetering en de laatste weer een sloot. Als ik nu naar die watertjes kijk, zie ik twee problemen. Het eerste probleem is alg. Voornamelijk drijvend alg. Ziet er uit als grote groene of bruine vlokken die op het water drijven. Dit zie ik vooral in de Wetering. Dat is stromend water, maar nu niet erg schoon. Verder zijn alle planten die er in staan of mechanisch gesnoeid of gewoon in winterrust. Dus er groeit nu bijna niets in de Wetering. Dit geeft de algen een kans. En dat zie je dus aan die vlokken. Maar als je dan langs de rand verder kijkt, en je ziet groeineuzen van jonge planten, dan blijkt dat daar juist minder algen zijn. Maar als je dan langs een sloot loopt, zie je veeel minder alg, maar wel iets anders. In de sloten stroomt het water niet of nauwelijks. Maar dat is juist iets wat eendenkroos heerlijk vindt. Ze drijft hierdoor niet zo snel van haar plek weg. Dit betekend wel dat de kans dat hieronder nog zuurstofplanten groeien minimaal is. Dit omdat deze nu geen licht krijgen. Gelukkig dat een aantal moerasplanten het wel lukt om door het dek van eendenkroos heen te breken. Maar verder is het prachtig om langs deze watertjes te lopen. Gelukkig hoeft dit bij een vijver niet te gebeuren. Maar een paar lesjes is hieruit wel te trekken. Koop dus nooit eendenkroos voor in je vijver. Het vermeerderd zich snel en zorgt dan voor een dikke deken over de vijver. En heb je het er toch in gekregen, schep het er dan zo veel mogelijk uit. En dat helaas wekelijks.... Zorg er verder voor dat je altijd wat planten in de vijver hebt staan die de voedingsstoffen op kunnen nemen. Snoei niet alles weg. Hiermee zorg je ervoor dat dikke plakkaten alg niet kunnen ontstaan. En drijft er toch wat alg op de vijver, schep het dan zoveel mogelijk weg. Gewoon omdat het lelijk is. Schadelijk is het over het algemeen niet. Zorg voor stroming bij je planten. Hierdoor krijgen ze snel alle voedingsstoffen die in de vijver zit. Hierdoor krijgt de alg veel minder kans. Powered By GSpeech

Hits: 1742

Gerelateerde blogs

 • Laat er chaos zijn

  Meestal wordt geadviseerd dat geadviseerd om planten in mandjes in de vijver te zetten. Dit wordt voornamelijk gedaan om er voor te zorgen dat planten niet gaan woekeren en makkelijk in onderhoud zijn. Dit kan goed in een strakke vijver met daarbij een plantenfilter.
 • 21 planten

  Ik heb even geteld... er staan 21 soorten planten in de vijver. Op deze collage zijn ze bijna allemaal te zien.
 • Vijverplanten

  Vandaag zijn we even bij een tuincentrum in Raalte geweest.Hier hebben we 4 verschillende planten voor in en aan de vijver gehaald.  Eén is een drijvende waterplant en drie zijn moerasplanten.De drijfplant is Krabbescheer.  Dit is een plant die je gewoon in de vijver kunt gooien. Daar zoekt het zelf een plek die het fijn vind. Dit is de plant:
 • Zoals elk jaar, de kruik weer in gebruik

  Elk jaar gebruik de kruik als klein filter. Dit ter ondersteuning van alle planten die eigenlijk het ultieme filter zijn voor deze vijver.
 • Lelie-Watergentiaan-Kikkerbeet

  De lelie, watergentiaan en kikkerbeet lijken op eerste zicht wel een beetje op elkaar. Het blad is alleen steeds kleiner. De lelie kan afhankelijk van het soort behoorlijk grote bladeren krijgen. De watergentiaan heeft bladeren die al een stuk kleiner zijn en die van kikkerbeet zijn helemaal klein, zo groot als een muntje ongeveer.
 • Nieuwe vijverplanten poten

  Vrijdag heb ik nieuwe planten voor in de vijver gekocht. Deze heb ik gisteren gepoot. Hoe heb ik dat gedaan?
 • Planten als filter

  Ik heb al een paar keer hier gezegd dat in een vijver een filter normaal gesproken niet nodig is. De planten moeten het water filteren. Dit is een natuurlijke manier om water zuiver te maken en te houden. 
 • Van groen naar bruin naar hopelijk helder...

  Onze vijver had tot voor kort een groenige kleur. Dit kwam door de zweefalg. Gelukkig was het niet zo groen als erwtensoep maar toch was het water niet helder...
 • Vijverplanten gekocht

  Vanavond nog snel even bij Tuincentrum Groot Koerkamp geweest. Daar hebben we drie planten voor in de vijver gekocht.
 • Welke vijverplanten heb ik allemaal

  Nou, dat zijn er heel wat. We zullen ze even op een rijtje zetten: Moerasvergeetmijnietje
 • Heldere vijver, èèn nadeel

  Ik zeg het hier zo vaak. Een vijver helder krijgen is heel eenvoudig. Laat planten het werk doen. Dan krijg je een vijver zoals deze: Tja en dan zie je het nadeel. Daar staan veel planten in. Daardoor zie je de vissen wat minder goed. Niet erg. Maar een klein nadeel. Je denkt dan vaak dat er niet zoveel vis in zit. Op de bovenstaande foto is er maar èèn te zien. Toch zitten er meer dan 30 in. Door de hoeveelheid planten zie je ze niet zo snel. Maar ze zijn er echt.
 • Ik kon het niet laten...

  Nee... ik kon het echt niet meer laten. Ik heb de kruik weer aangesloten. Twee maand geleden had ik hem ontkoppeld en schoongemaakt. En nu vond ik dat die weer aangesloten kon worden. De kruik is, als ik alle adviseurs moet geloven, en zoals de specificatie zegt, veel te klein als filter voor deze vijver. Maar omdat deze alleen de planten als filter moet ondersteunen vind ik dat helemaal niet erg.
Real time web analytics, Heat map tracking
naar boven

© Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationaal (CC BY-SA 4.0) zie Licentie en rechten

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech