Algen... in de vijver

Gebruikerswaardering: 0 / 5

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Het voorjaar begint weer en het eerste wat hard in de vijver groeit is bijna altijd alg. Meestal is het draadalg. Deze alg zie je al snel op de lage terrassen waar maar weinig water op komt. 

Maar is dit erg? Nee hoor. Zolang het niet al te veel is. Want deze voorjaarsalg is eigenlijk een hele lelijke zuurstofplant die zich razendsnel verspreid. En het groeit vaak eerder dan de andere moerasplanten.

Maar omdat het een zuurstofproducent is, die ook behoorlijk wat afvalstoffen wegneemt, kan het eigenlijk geen kwaad in de vijver. Alleen overwoekerd het soms de echte planten die dan geen kans meer krijgen om te groeien. 

Dat is het enige bezwaar algen. Dus als het niet teveel is, laat het lekker zitten. Doe ik ook. Ik zie bij ons dat de alg al wel aanwezig is maar dat er voldoende jonge planten ertussen door groeien. Die jonge planten zullen binnenkort zo hard gaan groeien dat de alg veel minder kans krijgt. Dan winnen de planten het en zal de alg vanzelf wel verdwijnen. 

Hierboven zie je alg tussen de jonge planten. Je ziet heel goed de bellen zuurstof die het produceert.

Hier de dotterbloem die flink groeit. Daardoor is hier bijna geen alg te vinden.

En hier de jonge scheut van snoekkruid. Ondanks de vele dode bladeren erom heen, geen alg. Dit omdat deze plant snel groeit en dus veel afvalstoffen opneemt.   Click to listen highlighted text! Het voorjaar begint weer en het eerste wat hard in de vijver groeit is bijna altijd alg. Meestal is het draadalg. Deze alg zie je al snel op de lage terrassen waar maar weinig water op komt.  Maar is dit erg? Nee hoor. Zolang het niet al te veel is. Want deze voorjaarsalg is eigenlijk een hele lelijke zuurstofplant die zich razendsnel verspreid. En het groeit vaak eerder dan de andere moerasplanten. Maar omdat het een zuurstofproducent is, die ook behoorlijk wat afvalstoffen wegneemt, kan het eigenlijk geen kwaad in de vijver. Alleen overwoekerd het soms de echte planten die dan geen kans meer krijgen om te groeien.  Dat is het enige bezwaar algen. Dus als het niet teveel is, laat het lekker zitten. Doe ik ook. Ik zie bij ons dat de alg al wel aanwezig is maar dat er voldoende jonge planten ertussen door groeien. Die jonge planten zullen binnenkort zo hard gaan groeien dat de alg veel minder kans krijgt. Dan winnen de planten het en zal de alg vanzelf wel verdwijnen.  Hierboven zie je alg tussen de jonge planten. Je ziet heel goed de bellen zuurstof die het produceert. Hier de dotterbloem die flink groeit. Daardoor is hier bijna geen alg te vinden. En hier de jonge scheut van snoekkruid. Ondanks de vele dode bladeren erom heen, geen alg. Dit omdat deze plant snel groeit en dus veel afvalstoffen opneemt. Powered By GSpeech

Hits: 165

Gerelateerde blogs

 • Dotterbloem

  Wanneer de dotterbloem begint te bloeien is het voorjaar begonnen. Want van alle vijverplanten is dit altijd de eerste plant die in bloei zal staan. Het kan al eind maart, begin april, de eerste bloemen laten zien.
 • Nog geen winter

  En als je naar de temperatuur en de voorspellingen kijkt, krijgen we die voorlopig ook nog niet. En dat is te merken bij de vijver. Het lijkt wel voorjaar. Veel planten zijn in de war. Ze maken nog steeds jonge uitlopers aan en geven nog veel groen blad. Sommigen horen eigenlijk nu bijna geheel te zijn verdwenen maar als je naar deze foto's kijkt, dan lijkt het er helemaal niet op:
 • Planten als filter

  Ik heb al een paar keer hier gezegd dat in een vijver een filter normaal gesproken niet nodig is. De planten moeten het water filteren. Dit is een natuurlijke manier om water zuiver te maken en te houden. 
 • Vijver lenteklaar...

  Ik kon het niet meer laten... de vijver moest weer klaar gemaakt worden voor het vijverseizoen. Eerst heb ik wat planten gesnoeid. Of eigenlijk de dode bladeren verwijderd. Dit moest vooral bij de dotterbloem.  Ook heb ik wat drijfplanten verwijderd. Deze zagen er niet zo mooi meer uit, en ik heb nog genoeg.
 • Vijverfilter enten

  In het voorjaar moet het filter van een vijver vaak helemaal opnieuw beginnen. Alleen als je het filter niet hebt uitgezet, is dit niet helemaal waar. Maar één ding is zeker. Elk vijverfilter kan in het voorjaar wel wat hulp gebruiken. Dit kun je doen doe het filter te enten. Dat kan op verschillende manieren:
 • Weer genieten van de vijver

  He he, het mooie weer is weer begonnen, het voorjaar breekt eindelijk door. En het vijverseizoen is echt begonnen. Gisteren heb ik voor het eerst de vissen in de vijver weer gevoerd. Ze waren toen nog niet echt enthousiast. Maar vandaag probeerde ik het weer... en aten ze gretig.
 • Werking kruik

  Al vaker heb ik gezegd dat ik een kruik als filter gebruik. Deze kruik moet de planten ondersteunen bij het filteren van het water. De planten hebben dus de hoofdtaak, het filter ondersteund wanneer het nodig is. Maar hoe werkt deze. In de beginfase, nu er nog geen of onvoldoende bacteriën aanwezig zijn, werkt het als een mechanisch filter. Simpel gezegd, het houd zoveel mogelijk vuildeeltjes tegen.
Real time web analytics, Heat map tracking
naar boven

© Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationaal (CC BY-SA 4.0) zie Licentie en rechten

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech