Eindelijk een luchtpompje in gebruik bij de vijver

Gebruikerswaardering: 0 / 5

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

In maart vertelde ik al dat een luchtpompje bij de vijver goede diensten kon doen. Toen liet ik ook een eenvoudige tekening zien van een soort interne filter die ik wilde gaan maken. 

Vandaag heb ik eindelijk een pompje gehaald en met behulp van een emmertje (snoep-emmertje) een soort filtertje gebouwd. Maar toch op een andere manier dan dat ik toen uitgelegd heb. Wat heb ik gedaan? Ik heb in de onderkant van het emmertje twee rijtjes gaatjes geboord.

20150530_193915

 

Dit heb ik gedaan met een boortje van 3 mm. Ook heb ik in de deksel een hele boel gaatjes van 3 mm geboord. 

20150530_193927

Bij de bodem heb ik ook twee gaten van 6 mm geboord. Hierin heb ik twee luchtslangen door gestoken. In de emmer heb ik toen aan elke luchtslang een luchtsteen gedaan. Verder heb ik onderin de emmer een klein stukje tegel gedaan. Dit om er voor te zorgen dat de emmer zwaar genoeg is. Anders gaat die, ook door de toegevoegde lucht, drijven.

De emmer heb ik gevuld met netjes. Deze heb ik in de winter opgespaard. Hierin zat eerst brandhout, voor de kachel. Maar het hadden ook sinasappelnetjes of aardappelnetjes kunnen zijn... Deze zijn goed hechtingsmateriaal voor de bacteriën. 

Zo ziet het er uit:

20150530_193933

Hoe werkt dit filtertje:

De lucht die onderin de emmer binnenkomt, wil natuurlijk naar de oppervlakte. Dit trekt letterlijk water mee naar boven. Hierdoor creëert het een stroming vanaf de bodem van het emmertje naar boven toe, daarom ook al die gaatjes boven in de emmer. Omdat het water naar boven wil stromen, stroomt er door de gaatjes onderin de emmer vuil water weer de emmer in. Omdat de netten in het emmertje vrij grof zijn, zal het niet zo goed werken als mechanisch filter. Maar als de kolonie bacteriën zich eenmaal in de netjes nestelen zal het prima als biologisch filter werken. En omdat het functioneert op een luchtpomp, zal het de bacteriën nooit ontbreken aan zuurstof. 

Zonder zuurstof kunnen de belangrijke bacteriën niet. Nog erger, veel koi-houders hebben dure filter installaties maar hangen er ook luchtstenen in, zodat de bacteriën in hun filter altijd van lucht worden voorzien.

En dit zie je aan de oppervlakte:

20150530_194043

 

Het luchtpompje wat ik gebruik is een V-Tech AP 30. Dit is een luchtpomp die traploos regelbaar is en waar twee luchtslangen aan verbonden moeten worden. Hieruit komt een rustige hoeveelheid lucht. Het zorgt dus niet voor een wervelstorm en dus ook geen gigantische stromingen. Maar voldoende voor het doel waar ik het voor gekocht heb.

En zo vijveren we gezellig verder...   Click to listen highlighted text! In maart vertelde ik al dat een luchtpompje bij de vijver goede diensten kon doen. Toen liet ik ook een eenvoudige tekening zien van een soort interne filter die ik wilde gaan maken.  Vandaag heb ik eindelijk een pompje gehaald en met behulp van een emmertje (snoep-emmertje) een soort filtertje gebouwd. Maar toch op een andere manier dan dat ik toen uitgelegd heb. Wat heb ik gedaan? Ik heb in de onderkant van het emmertje twee rijtjes gaatjes geboord.   Dit heb ik gedaan met een boortje van 3 mm. Ook heb ik in de deksel een hele boel gaatjes van 3 mm geboord.  Bij de bodem heb ik ook twee gaten van 6 mm geboord. Hierin heb ik twee luchtslangen door gestoken. In de emmer heb ik toen aan elke luchtslang een luchtsteen gedaan. Verder heb ik onderin de emmer een klein stukje tegel gedaan. Dit om er voor te zorgen dat de emmer zwaar genoeg is. Anders gaat die, ook door de toegevoegde lucht, drijven. De emmer heb ik gevuld met netjes. Deze heb ik in de winter opgespaard. Hierin zat eerst brandhout, voor de kachel. Maar het hadden ook sinasappelnetjes of aardappelnetjes kunnen zijn... Deze zijn goed hechtingsmateriaal voor de bacteriën.  Zo ziet het er uit: Hoe werkt dit filtertje: De lucht die onderin de emmer binnenkomt, wil natuurlijk naar de oppervlakte. Dit trekt letterlijk water mee naar boven. Hierdoor creëert het een stroming vanaf de bodem van het emmertje naar boven toe, daarom ook al die gaatjes boven in de emmer. Omdat het water naar boven wil stromen, stroomt er door de gaatjes onderin de emmer vuil water weer de emmer in. Omdat de netten in het emmertje vrij grof zijn, zal het niet zo goed werken als mechanisch filter. Maar als de kolonie bacteriën zich eenmaal in de netjes nestelen zal het prima als biologisch filter werken. En omdat het functioneert op een luchtpomp, zal het de bacteriën nooit ontbreken aan zuurstof.  Zonder zuurstof kunnen de belangrijke bacteriën niet. Nog erger, veel koi-houders hebben dure filter installaties maar hangen er ook luchtstenen in, zodat de bacteriën in hun filter altijd van lucht worden voorzien. En dit zie je aan de oppervlakte:   Het luchtpompje wat ik gebruik is een V-Tech AP 30. Dit is een luchtpomp die traploos regelbaar is en waar twee luchtslangen aan verbonden moeten worden. Hieruit komt een rustige hoeveelheid lucht. Het zorgt dus niet voor een wervelstorm en dus ook geen gigantische stromingen. Maar voldoende voor het doel waar ik het voor gekocht heb. En zo vijveren we gezellig verder... Powered By GSpeech

Hits: 176

Gerelateerde blogs

 • Slib in de vijver

  Afgelopen zaterdag was ik in de vijver. Ja ik stond in de vijver, voetjes in het water. Dit om twee redenen. Ten eerste moest ik bij ons fontein. De kop hiervan was behoorlijk verstopt. Deze moest er dus afgenomen worden en schoongemaakt worden. Ik kan niet bij het fontein zonder de vijver in te gaan... dus dat was al een reden voor natte voeten.Daarnaast moesten er planten gesnoeid worden. De meeste kan ik wel snoeien zonder dat ik nat hoef te worden. Maar sommige leliebladeren... daar kan ik dan alleen bij als ik het water in ga. Maar toen ik in het water was merkte ik iets belangrijks.
 • Schuim op de vijver

  Vooral in het voorjaar zie je het wel eens. Wit schuim op de vijver. Vaak zie je het dan in de ochtend, vaak bij watervallen, luchtstenen en fonteinen, en verdwijnt het (deels) in de middag. Vijverbezitters kunnen zich daar behoorlijk aan ergeren. Maar is dat ook nodig?
 • Hoe lang mag een filter uit staan?

  In fora lees ik wel eens de vraag "Help mijn filter heeft 15/20/30/60 minuten uit gestaan. Kan dit kwaad?" Nou... Ik denk dat dit beslist geen kwaad kan. Natuurlijk is het zo dat een filter er is om bacteriën te huisvesten. En deze bacteriën hebben zuurstofrijk water nodig. Daarom moet het water stromen. Hierdoor worden niet alleen afvalstoffen, dus voedingstoffen voor die bacteriën, naar de bacteriën gebracht, maar ook zuurstof.
 • Koolzuurgas in de vijver

  Veel mensen met een aquarium hebben een Co2 installatie. Hiermee voegen ze Co2 toe aan het aquariumwater. Dit doen ze als bemesting voor de planten. Die hebben de Co2 hard nodig om te groeien. Maar hoe zit dat bij een vijver? Daar zie je nooit een Co2 installatie staan. Wel worden er Co2 tabletten verkocht maar dat is een redelijk dure grap. En de vijver heeft de vijver beslist niet nodig.
 • Planten als filter

  Ik heb al een paar keer hier gezegd dat in een vijver een filter normaal gesproken niet nodig is. De planten moeten het water filteren. Dit is een natuurlijke manier om water zuiver te maken en te houden. 
 • Plantenfilter

  In een post vertelde ik dat ik het niet nodig vind om een vijverfilter bij de vijver te hebben. Dit klopt deels. Want ik heb een behoorlijk filter, een plantenfilter. Want zo wordt de zone genoemd waarin de oeverplanten staan. De planten filteren immers het water, dus zodoende... Maar hoe plant je dan die planten... Nou zo bloot mogelijk. Dus zonder aarde. 
 • Vijver in de winter

  Wat moet je 's winters met je vijver doen? Dat is de vraag die vaak op fora gesteld wordt. Ik doe 's winters niets aan de vijver. Ja... toch wel... ik heb het filter vervangen door het oude kunststof filter wat ik nog had. De kruik is van steen en ik ben bang dat deze met de vorst kapot vriest. Dat zou zonde zijn. Omdat het oude filter al meerdere winters mee is gegaan, weet ik dat deze goed tegen de vorst kan.
 • Vijverfilter enten

  In het voorjaar moet het filter van een vijver vaak helemaal opnieuw beginnen. Alleen als je het filter niet hebt uitgezet, is dit niet helemaal waar. Maar één ding is zeker. Elk vijverfilter kan in het voorjaar wel wat hulp gebruiken. Dit kun je doen doe het filter te enten. Dat kan op verschillende manieren:
 • Vijverfilter onderhouden

  Soms lees je op het internet dat het filter van de vijver ook onderhoud nodig heeft. En dat klopt vaak ook. Maar dat ligt er aan wat voor filter je hebt.  Een filter wat grof vuil ook opvangt moet regelmatig deels schoongemaakt worden. Want dat grove vuil wil er wel eens voor zorgen dat het filter dichtslibt en dat daardoor het water niet meer door het filter stroomt. Als dit gebeurd is het natuurlijk hoog tijd om het filter wat zorgt voor de opvang van het grove vuil, schoon te maken.
 • Vijvervissen voeren

  Het vijverseizoen is begonnen maar dat betekend nog niet dat de vissen ruim gevoerd kunnen worden. Daarvoor is het water nog te koud. Wel kan al beperkt gevoerd worden. Vorige week ben ik er mee begonnen. Toen was het vijverwater ongeveer 10 graden.
 • Werking kruik

  Al vaker heb ik gezegd dat ik een kruik als filter gebruik. Deze kruik moet de planten ondersteunen bij het filteren van het water. De planten hebben dus de hoofdtaak, het filter ondersteund wanneer het nodig is. Maar hoe werkt deze. In de beginfase, nu er nog geen of onvoldoende bacteriën aanwezig zijn, werkt het als een mechanisch filter. Simpel gezegd, het houd zoveel mogelijk vuildeeltjes tegen.
 • De kruik, een jaar in gebruik....

  De kruik is nu een jaar in gebruik. Het ziet er nog steeds heel leuk uit. De kruik is nog steeds bedoeld als ondersteuning, en niet als hoofdfilter. Daar zijn nog steeds de planten voor.
 • De wisselwerking tussen bacteriën en plantenwortels

  In vijvers en aquaria staan meestal planten. Soms zelfs veel planten. In aquaria staan deze allemaal onderwater. Daar nemen ze met hun bladeren en wortels voedingsstoffen op en geven weer zuurstof af. De zuurstof wordt dan opgenomen in het water.
 • De luchtpomp

  Veel mensen gebruiken een luchtpomp met bruissteen in hun aquarium of vijver. Ja ik zeg bewust luchtpomp, want dat ding pompt lucht, geen zuurstof. Lucht bevat wel zuurstof, zo'n 20% maar dus ook andere stoffen. En deze worden dus ook mee rondgepompt door dit pompje. Zowel in het aquarium als de vijver kan een luchtpomp met bruissteen zijn nut hebben. Niet om meer zuurstof in het water te brengen, want dat doet het niet direct. Het wordt gebruikt om de oppervlakte van het water te vergroten. Hierdoor kan er meer gassen uitgewisseld worden tussen het water en de omringende lucht. Een zuurstofpomp werkt dus eigenlijk indirect.
Real time web analytics, Heat map tracking
naar boven

© Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationaal (CC BY-SA 4.0) zie Licentie en rechten

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech