Heldere vijver, èèn nadeel

Gebruikerswaardering: 0 / 5

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Ik zeg het hier zo vaak. Een vijver helder krijgen is heel eenvoudig. Laat planten het werk doen. Dan krijg je een vijver zoals deze:

20160703_133506

Tja en dan zie je het nadeel. Daar staan veel planten in. Daardoor zie je de vissen wat minder goed. Niet erg. Maar een klein nadeel. Je denkt dan vaak dat er niet zoveel vis in zit. Op de bovenstaande foto is er maar èèn te zien. Toch zitten er meer dan 30 in. Door de hoeveelheid planten zie je ze niet zo snel. Maar ze zijn er echt.

Het grote voordeel is natuurlijk dat dit water wel erg gezond is voor de vissen. En, het bied genoeg bescherming. Doordat de vissen zich goed kunnen verstoppen, zijn ze ook geen voer voor de reigers of katten...

20160703_133055

Maar je ziet op de bovenste foto wel hoe helder het water is. Een grote bos Hoornblad, een gigantische bos Aarvederkruid en èèn lelie op de voorgrond zorgen ervoor dat er voldoende schuil mogelijkheden zijn voor de vissen.

Hieronder nog een overzichtsfoto:

20160703_133104

En om het af te leren... hier een puzzeltje, waar is een andere medebewoner?

20160703_133207   Click to listen highlighted text! Ik zeg het hier zo vaak. Een vijver helder krijgen is heel eenvoudig. Laat planten het werk doen. Dan krijg je een vijver zoals deze: Tja en dan zie je het nadeel. Daar staan veel planten in. Daardoor zie je de vissen wat minder goed. Niet erg. Maar een klein nadeel. Je denkt dan vaak dat er niet zoveel vis in zit. Op de bovenstaande foto is er maar èèn te zien. Toch zitten er meer dan 30 in. Door de hoeveelheid planten zie je ze niet zo snel. Maar ze zijn er echt. Het grote voordeel is natuurlijk dat dit water wel erg gezond is voor de vissen. En, het bied genoeg bescherming. Doordat de vissen zich goed kunnen verstoppen, zijn ze ook geen voer voor de reigers of katten... Maar je ziet op de bovenste foto wel hoe helder het water is. Een grote bos Hoornblad, een gigantische bos Aarvederkruid en èèn lelie op de voorgrond zorgen ervoor dat er voldoende schuil mogelijkheden zijn voor de vissen. Hieronder nog een overzichtsfoto: En om het af te leren... hier een puzzeltje, waar is een andere medebewoner? Powered By GSpeech

Hits: 372

Gerelateerde blogs

 • Laat er chaos zijn

  Meestal wordt geadviseerd dat geadviseerd om planten in mandjes in de vijver te zetten. Dit wordt voornamelijk gedaan om er voor te zorgen dat planten niet gaan woekeren en makkelijk in onderhoud zijn. Dit kan goed in een strakke vijver met daarbij een plantenfilter.
 • 21 planten

  Ik heb even geteld... er staan 21 soorten planten in de vijver. Op deze collage zijn ze bijna allemaal te zien.
 • Vijverplanten

  Vandaag zijn we even bij een tuincentrum in Raalte geweest.Hier hebben we 4 verschillende planten voor in en aan de vijver gehaald.  Eén is een drijvende waterplant en drie zijn moerasplanten.De drijfplant is Krabbescheer.  Dit is een plant die je gewoon in de vijver kunt gooien. Daar zoekt het zelf een plek die het fijn vind. Dit is de plant:
 • Zoals elk jaar, de kruik weer in gebruik

  Elk jaar gebruik de kruik als klein filter. Dit ter ondersteuning van alle planten die eigenlijk het ultieme filter zijn voor deze vijver.
 • Lelie-Watergentiaan-Kikkerbeet

  De lelie, watergentiaan en kikkerbeet lijken op eerste zicht wel een beetje op elkaar. Het blad is alleen steeds kleiner. De lelie kan afhankelijk van het soort behoorlijk grote bladeren krijgen. De watergentiaan heeft bladeren die al een stuk kleiner zijn en die van kikkerbeet zijn helemaal klein, zo groot als een muntje ongeveer.
 • Nieuwe vijverplanten poten

  Vrijdag heb ik nieuwe planten voor in de vijver gekocht. Deze heb ik gisteren gepoot. Hoe heb ik dat gedaan?
 • Planten als filter

  Ik heb al een paar keer hier gezegd dat in een vijver een filter normaal gesproken niet nodig is. De planten moeten het water filteren. Dit is een natuurlijke manier om water zuiver te maken en te houden. 
 • Van groen naar bruin naar hopelijk helder...

  Onze vijver had tot voor kort een groenige kleur. Dit kwam door de zweefalg. Gelukkig was het niet zo groen als erwtensoep maar toch was het water niet helder...
 • Vijverplanten gekocht

  Vanavond nog snel even bij Tuincentrum Groot Koerkamp geweest. Daar hebben we drie planten voor in de vijver gekocht.
 • Welke vijverplanten heb ik allemaal

  Nou, dat zijn er heel wat. We zullen ze even op een rijtje zetten: Moerasvergeetmijnietje
 • 'Natuurlijk' water

  Als ik de hond uit laat komt ik langs een aantal watertjes. De eerste is een sloot, de tweede de Wetering en de laatste weer een sloot. Als ik nu naar die watertjes kijk, zie ik twee problemen.
 • Ik kon het niet laten...

  Nee... ik kon het echt niet meer laten. Ik heb de kruik weer aangesloten. Twee maand geleden had ik hem ontkoppeld en schoongemaakt. En nu vond ik dat die weer aangesloten kon worden. De kruik is, als ik alle adviseurs moet geloven, en zoals de specificatie zegt, veel te klein als filter voor deze vijver. Maar omdat deze alleen de planten als filter moet ondersteunen vind ik dat helemaal niet erg.
 • Heldere vijver dankzij planten

  Ik heb het hier al vaker gezegd, de planten in mijn vijver zijn het filter. Ik bedoel dus dat de vijverplanten het water schoon moeten houden. Hier moet je veel planten in de vijver hebben. Dit mogen zowel zuurstofplanten zijn, als moerasplanten. Wij hebben van beiden er veel van in de vijver. Kijk maar eens naar de foto's:
Real time web analytics, Heat map tracking
naar boven

© Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationaal (CC BY-SA 4.0) zie Licentie en rechten

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech