Help, het vriest

Gebruikerswaardering: 0 / 5

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Het is weer koud buiten en het heeft behoorlijk gevroren. Dus er ligt een leuk laagje ijs op de vijver.

IJs op de vijver

Moeten we nu iets doen?

Nee, nu hoef je nog niets te doen. En als je voldoende moerasplanten hebt, hoef je waarschijnlijk de hele winter niets te doen.

Het ijs kent maar één probleem, via het wateroppervlakte komt er geen zuurstof meer in het water. Maar als je moerasplanten hebt, komt er nog wel zuurstof in het water via de stengels van deze planten. Dan is er minder kans op een zuurstoftekort.

Als je dan ook nog genoeg zuurstofplanten in de vijver hebt, dan is er geen probleem. Deze zuurstofplanten werken in een laag tempo gewoon door, dus zorgen voor een klein beetje zuurstoftoevoer. Maar dan moeten ze wel zonlicht krijgen. Dus als er sneeuw op het ijs ligt, dan moet dat er wel vanaf. Veeg dat dan met een bezem voorzichtig weg. Doe dit zo rustig mogelijk.

Blijft het langer vriezen dan kan het verstandig zijn om toch te zorgen voor een gat in het ijs. Ga nu niet hakken, dat is weer niet goed voor de vissen. Maar zet een pan water op het fornuis en laat deze aan de kook komen. Zet nu de pan op het ijs. Deze zal nu al snel een gat in het ijs smelten. Hierdoor kan er weer een beetje gasuitwisseling ontstaan. Schep eventueel water uit de vijver zodat er een luchtlaag tussen het water en het ijs ontstaat. Hierdoor zal het gat niet zo snel meer dicht vriezen.

Hiermee komt de vijver wel weer de winter door.

Ook hier geldt weer, rust is een must, dus laat je vijver voor de rest gewoon met rust. De vissen, andere dieren en planten zijn nu voor het grootste deel gewoon met rust, dus hoef je ook niets te doen.   Click to listen highlighted text! Het is weer koud buiten en het heeft behoorlijk gevroren. Dus er ligt een leuk laagje ijs op de vijver. Moeten we nu iets doen? Nee, nu hoef je nog niets te doen. En als je voldoende moerasplanten hebt, hoef je waarschijnlijk de hele winter niets te doen. Het ijs kent maar één probleem, via het wateroppervlakte komt er geen zuurstof meer in het water. Maar als je moerasplanten hebt, komt er nog wel zuurstof in het water via de stengels van deze planten. Dan is er minder kans op een zuurstoftekort. Als je dan ook nog genoeg zuurstofplanten in de vijver hebt, dan is er geen probleem. Deze zuurstofplanten werken in een laag tempo gewoon door, dus zorgen voor een klein beetje zuurstoftoevoer. Maar dan moeten ze wel zonlicht krijgen. Dus als er sneeuw op het ijs ligt, dan moet dat er wel vanaf. Veeg dat dan met een bezem voorzichtig weg. Doe dit zo rustig mogelijk. Blijft het langer vriezen dan kan het verstandig zijn om toch te zorgen voor een gat in het ijs. Ga nu niet hakken, dat is weer niet goed voor de vissen. Maar zet een pan water op het fornuis en laat deze aan de kook komen. Zet nu de pan op het ijs. Deze zal nu al snel een gat in het ijs smelten. Hierdoor kan er weer een beetje gasuitwisseling ontstaan. Schep eventueel water uit de vijver zodat er een luchtlaag tussen het water en het ijs ontstaat. Hierdoor zal het gat niet zo snel meer dicht vriezen. Hiermee komt de vijver wel weer de winter door. Ook hier geldt weer, rust is een must, dus laat je vijver voor de rest gewoon met rust. De vissen, andere dieren en planten zijn nu voor het grootste deel gewoon met rust, dus hoef je ook niets te doen. Powered By GSpeech

Hits: 157

Gerelateerde blogs

 • Slib in de vijver

  Afgelopen zaterdag was ik in de vijver. Ja ik stond in de vijver, voetjes in het water. Dit om twee redenen. Ten eerste moest ik bij ons fontein. De kop hiervan was behoorlijk verstopt. Deze moest er dus afgenomen worden en schoongemaakt worden. Ik kan niet bij het fontein zonder de vijver in te gaan... dus dat was al een reden voor natte voeten.Daarnaast moesten er planten gesnoeid worden. De meeste kan ik wel snoeien zonder dat ik nat hoef te worden. Maar sommige leliebladeren... daar kan ik dan alleen bij als ik het water in ga. Maar toen ik in het water was merkte ik iets belangrijks.
 • Stroming in de vijver

  Ook in de vijver is het belangrijk dat het water stroomt en niet stil staat. Dit om diverse redenen:
 • Hoe lang mag een filter uit staan?

  In fora lees ik wel eens de vraag "Help mijn filter heeft 15/20/30/60 minuten uit gestaan. Kan dit kwaad?" Nou... Ik denk dat dit beslist geen kwaad kan. Natuurlijk is het zo dat een filter er is om bacteriën te huisvesten. En deze bacteriën hebben zuurstofrijk water nodig. Daarom moet het water stromen. Hierdoor worden niet alleen afvalstoffen, dus voedingstoffen voor die bacteriën, naar de bacteriën gebracht, maar ook zuurstof.
 • Koolzuurgas in de vijver

  Veel mensen met een aquarium hebben een Co2 installatie. Hiermee voegen ze Co2 toe aan het aquariumwater. Dit doen ze als bemesting voor de planten. Die hebben de Co2 hard nodig om te groeien. Maar hoe zit dat bij een vijver? Daar zie je nooit een Co2 installatie staan. Wel worden er Co2 tabletten verkocht maar dat is een redelijk dure grap. En de vijver heeft de vijver beslist niet nodig.
 • Vijver in de winter

  Wat moet je 's winters met je vijver doen? Dat is de vraag die vaak op fora gesteld wordt. Ik doe 's winters niets aan de vijver. Ja... toch wel... ik heb het filter vervangen door het oude kunststof filter wat ik nog had. De kruik is van steen en ik ben bang dat deze met de vorst kapot vriest. Dat zou zonde zijn. Omdat het oude filter al meerdere winters mee is gegaan, weet ik dat deze goed tegen de vorst kan.
 • Waarom die kruik nog een belangrijke functie heeft

  Zoals iedereen weet is de kruik bij onze vijver gelijk het filter. Maar doordat dit een biologisch proces is, levert dit een bijproduct op. Want de bacteriën die dit doen, verbranden zuurstof. Hierbij komt dan weer co2 vrij. En dat is dus weer heel mooi voor de waterplanten.
 • Zorgen voor voldoende zuurstof in de vijver

  Dat zuurstofplanten er voor zorgen dat er geen tekort aan zuurstof in het water op treed lijkt me logisch. Deze planten zetten onder water Co2 om in zuurstof, die weer opgenomen wordt door het water. Met voldoende zuurstofplanten kun je dus bijna nooit een te laag zuurstofgehalte in de vijver hebben. Maar soms zijn er (nog) niet voldoende zuurstofplanten in de vijver. Hoe zorg je er dan voor dat het water voldoende zuurstof bevat? Dit kan op drie manieren:
 • De wisselwerking tussen bacteriën en plantenwortels

  In vijvers en aquaria staan meestal planten. Soms zelfs veel planten. In aquaria staan deze allemaal onderwater. Daar nemen ze met hun bladeren en wortels voedingsstoffen op en geven weer zuurstof af. De zuurstof wordt dan opgenomen in het water.
 • Draadalg in de vijver

  Velen klagen over draadalg in de vijver. Draadalg kan ook een probleem zijn. Het is eigenlijk het onkruid in de vijver. Draadalg kan alleen groeien als het water helder is en er genoeg voedingsstoffen in het water aanwezig is.Die voedingsstoffen komen in het water door of te veel voeren of door afgestorven plantenresten die ontbinden. Dit laatste gebeurd vooral als de planten zelf niet of niet voldoen (meer) groeien. Daardoor is draadalg vooral in het voorjaar en najaar aanwezig.
 • Drijvend hoornblad in de avond.

  [gspeech}Natuurlijk drijft hoornblad,  het kan soms immers een plant die geen wortels heeft en dus niet vanaf de bodem groeit. Maar normaal gesproken is het een plant die onder water groeit. Je ziet hooguit de toppen net onder water. De rest van de plant zit er ongeveer recht onder en zie je dus niet. 
 • Het is warm, dus extra beluchten

  Het is vandaag behoorlijk warm geworden. Volgens Het weer in Boskamp is het vandaag 33,9°c geweest.
Real time web analytics, Heat map tracking
naar boven

© Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationaal (CC BY-SA 4.0) zie Licentie en rechten

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech