Het is warm, dus extra beluchten

Gebruikerswaardering: 0 / 5

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Het is vandaag behoorlijk warm geworden. Volgens Het weer in Boskamp is het vandaag 33,9°c geweest.

Temperatuur op 20-07-2016

Dit is ook van belang voor onze vissen. Voor zowel de vijver als aquarium geldt dan dat je er voor moet zorgen dat er voldoende zuurstof in het water zit. Daarom moet je dus beluchten.

Want warm water zal minder zuurstof bevatten. En omdat de bacteriën in het warme water nu goed werken, zullen ze veel zuurstof verbruiken. Ook de planten verbruiken ´s nachts zuurstof.

Dit zijn allemaal redenen waardoor er minder zuurstof in het water zit. Dus moeten we als verzorgers er voor zorgen dat de gasuitwisseling zo optimaal mogelijk is. Beluchten dus. De fontein staat aan, de waterval of uitstroom van het filter staat boven het waterniveau zodat hier ook belucht wordt, en natuurlijk staat het luchtpompje hard te werken.

En als er dan ook nog snelgroeiende zuurstofplanten in de vijver of het aquarium staan, die maken namelijk overdag veel zuurstof, dan zal het best goed komen. De vissen liggen dan niet zuurstof te happen bij de uitstroom van de waterval of aan het wateroppervlakte. Dit laatste is in de vijver ook niet goed voor ze, ze kunnen zich dan verbranden.   Click to listen highlighted text! Het is vandaag behoorlijk warm geworden. Volgens Het weer in Boskamp is het vandaag 33,9°c geweest. Dit is ook van belang voor onze vissen. Voor zowel de vijver als aquarium geldt dan dat je er voor moet zorgen dat er voldoende zuurstof in het water zit. Daarom moet je dus beluchten. Want warm water zal minder zuurstof bevatten. En omdat de bacteriën in het warme water nu goed werken, zullen ze veel zuurstof verbruiken. Ook de planten verbruiken ´s nachts zuurstof. Dit zijn allemaal redenen waardoor er minder zuurstof in het water zit. Dus moeten we als verzorgers er voor zorgen dat de gasuitwisseling zo optimaal mogelijk is. Beluchten dus. De fontein staat aan, de waterval of uitstroom van het filter staat boven het waterniveau zodat hier ook belucht wordt, en natuurlijk staat het luchtpompje hard te werken. En als er dan ook nog snelgroeiende zuurstofplanten in de vijver of het aquarium staan, die maken namelijk overdag veel zuurstof, dan zal het best goed komen. De vissen liggen dan niet zuurstof te happen bij de uitstroom van de waterval of aan het wateroppervlakte. Dit laatste is in de vijver ook niet goed voor ze, ze kunnen zich dan verbranden. Powered By GSpeech

Hits: 143

Gerelateerde blogs

 • Slib in de vijver

  Afgelopen zaterdag was ik in de vijver. Ja ik stond in de vijver, voetjes in het water. Dit om twee redenen. Ten eerste moest ik bij ons fontein. De kop hiervan was behoorlijk verstopt. Deze moest er dus afgenomen worden en schoongemaakt worden. Ik kan niet bij het fontein zonder de vijver in te gaan... dus dat was al een reden voor natte voeten.Daarnaast moesten er planten gesnoeid worden. De meeste kan ik wel snoeien zonder dat ik nat hoef te worden. Maar sommige leliebladeren... daar kan ik dan alleen bij als ik het water in ga. Maar toen ik in het water was merkte ik iets belangrijks.
 • Stroming in de vijver

  Ook in de vijver is het belangrijk dat het water stroomt en niet stil staat. Dit om diverse redenen:
 • Hoe lang mag een filter uit staan?

  In fora lees ik wel eens de vraag "Help mijn filter heeft 15/20/30/60 minuten uit gestaan. Kan dit kwaad?" Nou... Ik denk dat dit beslist geen kwaad kan. Natuurlijk is het zo dat een filter er is om bacteriën te huisvesten. En deze bacteriën hebben zuurstofrijk water nodig. Daarom moet het water stromen. Hierdoor worden niet alleen afvalstoffen, dus voedingstoffen voor die bacteriën, naar de bacteriën gebracht, maar ook zuurstof.
 • Waarom die kruik nog een belangrijke functie heeft

  Zoals iedereen weet is de kruik bij onze vijver gelijk het filter. Maar doordat dit een biologisch proces is, levert dit een bijproduct op. Want de bacteriën die dit doen, verbranden zuurstof. Hierbij komt dan weer co2 vrij. En dat is dus weer heel mooi voor de waterplanten.
 • Wat te doen met het aquariumwater?

  Elke aquariumhouder doet regelmatig een waterwissel. Dit houdt in dat hij dan een gedeelte van het water uit het aquarium neemt en dit vervangt door schoon leidingwater. 
 • Zorgen voor voldoende zuurstof in de vijver

  Dat zuurstofplanten er voor zorgen dat er geen tekort aan zuurstof in het water op treed lijkt me logisch. Deze planten zetten onder water Co2 om in zuurstof, die weer opgenomen wordt door het water. Met voldoende zuurstofplanten kun je dus bijna nooit een te laag zuurstofgehalte in de vijver hebben. Maar soms zijn er (nog) niet voldoende zuurstofplanten in de vijver. Hoe zorg je er dan voor dat het water voldoende zuurstof bevat? Dit kan op drie manieren:
 • De wisselwerking tussen bacteriën en plantenwortels

  In vijvers en aquaria staan meestal planten. Soms zelfs veel planten. In aquaria staan deze allemaal onderwater. Daar nemen ze met hun bladeren en wortels voedingsstoffen op en geven weer zuurstof af. De zuurstof wordt dan opgenomen in het water.
 • Draadalg in de vijver

  Velen klagen over draadalg in de vijver. Draadalg kan ook een probleem zijn. Het is eigenlijk het onkruid in de vijver. Draadalg kan alleen groeien als het water helder is en er genoeg voedingsstoffen in het water aanwezig is.Die voedingsstoffen komen in het water door of te veel voeren of door afgestorven plantenresten die ontbinden. Dit laatste gebeurd vooral als de planten zelf niet of niet voldoen (meer) groeien. Daardoor is draadalg vooral in het voorjaar en najaar aanwezig.
 • Drijvend hoornblad in de avond.

  [gspeech}Natuurlijk drijft hoornblad,  het kan soms immers een plant die geen wortels heeft en dus niet vanaf de bodem groeit. Maar normaal gesproken is het een plant die onder water groeit. Je ziet hooguit de toppen net onder water. De rest van de plant zit er ongeveer recht onder en zie je dus niet. 
 • Help, het vriest

  Het is weer koud buiten en het heeft behoorlijk gevroren. Dus er ligt een leuk laagje ijs op de vijver. Moeten we nu iets doen?
 • Heldere vijver dankzij planten

  Ik heb het hier al vaker gezegd, de planten in mijn vijver zijn het filter. Ik bedoel dus dat de vijverplanten het water schoon moeten houden. Hier moet je veel planten in de vijver hebben. Dit mogen zowel zuurstofplanten zijn, als moerasplanten. Wij hebben van beiden er veel van in de vijver. Kijk maar eens naar de foto's:
Real time web analytics, Heat map tracking
naar boven

© Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationaal (CC BY-SA 4.0) zie Licentie en rechten

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech