Hoornblad

Gebruikerswaardering: 0 / 5

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Vandaag zijn we weer bij Aquaria Veldhuis in Enschede geweest. Hier heb ik ondermeer een flinke bos Hoornblad gekocht.

Hiervan heb ik een klein beetje in het aquarium gezet. De rest ging de vijver in.

Hoornblad is een hele goede zuurstofplant. En nog een snelgroeier ook. De plant kan tot 10 cm per dag (!) groeien. Daarvoor neemt het natuurlijk heel veel voedingsstoffen op. En ook mooi, het produceert een stofje wat helpt tegen algen. 

En doordat het zo verschrikkelijk snel kan groeien, is het dus een hele goede concurrent voor de algen. Het snoept de voedingsstoffen voor de algen weg.

Het hoornblad in het aquarium staat er niet om algen te bestrijden. Nee, want die zitten er amper in. Maar wel om te groeien. Want dan kan ik er altijd weer stekken uithalen en die in de vijver plaatsen. 

Ondanks dat ik het hoornblad in het substraat (grind) heb gezet, heeft dat voor de plant geen waarde. Het vormt namelijk geen wortels. In het aquarium vind ik dat gewoon mooier. In de vijver zorgt het ervoor dat het nu op een ondiep gedeelte blijft. Daardoor ligt het in een iets warmer water en daardoor hoop ik dat het, ondanks dat het nog erg vroeg is voor hoornblad, toch wil groeien. Want eigenlijk hoort Hoornblad los in de vijver te drijven. Dit heb ik dus bewust niet gedaan. Wel ondiep geplant, zodat het grootste deel wel drijft.

Hoornblad wordt in aquaria veel ingezet in startende aquariums. Juist omdat deze zo goed groeit. Hierdoor is het een plant die helpt om het opstartende aquarium snel stabiel te krijgen. 

In de vijver is het ook een populaire plant. Het is er eentje die eigenlijk niet makkelijk dood gaat en lang doorgaat met groeien. Zoals gezegd is het ook een hele goede zuurstofleverancier. Volgens velen onmisbaar in de vijver.

Hier mijn hoornblad in het aquarium:

En hier in de vijver:

  Click to listen highlighted text! Vandaag zijn we weer bij Aquaria Veldhuis in Enschede geweest. Hier heb ik ondermeer een flinke bos Hoornblad gekocht. Hiervan heb ik een klein beetje in het aquarium gezet. De rest ging de vijver in. Hoornblad is een hele goede zuurstofplant. En nog een snelgroeier ook. De plant kan tot 10 cm per dag (!) groeien. Daarvoor neemt het natuurlijk heel veel voedingsstoffen op. En ook mooi, het produceert een stofje wat helpt tegen algen.  En doordat het zo verschrikkelijk snel kan groeien, is het dus een hele goede concurrent voor de algen. Het snoept de voedingsstoffen voor de algen weg. Het hoornblad in het aquarium staat er niet om algen te bestrijden. Nee, want die zitten er amper in. Maar wel om te groeien. Want dan kan ik er altijd weer stekken uithalen en die in de vijver plaatsen.  Ondanks dat ik het hoornblad in het substraat (grind) heb gezet, heeft dat voor de plant geen waarde. Het vormt namelijk geen wortels. In het aquarium vind ik dat gewoon mooier. In de vijver zorgt het ervoor dat het nu op een ondiep gedeelte blijft. Daardoor ligt het in een iets warmer water en daardoor hoop ik dat het, ondanks dat het nog erg vroeg is voor hoornblad, toch wil groeien. Want eigenlijk hoort Hoornblad los in de vijver te drijven. Dit heb ik dus bewust niet gedaan. Wel ondiep geplant, zodat het grootste deel wel drijft. Hoornblad wordt in aquaria veel ingezet in startende aquariums. Juist omdat deze zo goed groeit. Hierdoor is het een plant die helpt om het opstartende aquarium snel stabiel te krijgen.  In de vijver is het ook een populaire plant. Het is er eentje die eigenlijk niet makkelijk dood gaat en lang doorgaat met groeien. Zoals gezegd is het ook een hele goede zuurstofleverancier. Volgens velen onmisbaar in de vijver. Hier mijn hoornblad in het aquarium: En hier in de vijver: Powered By GSpeech

Hits: 177

Gerelateerde blogs

 • Dotterbloem

  Wanneer de dotterbloem begint te bloeien is het voorjaar begonnen. Want van alle vijverplanten is dit altijd de eerste plant die in bloei zal staan. Het kan al eind maart, begin april, de eerste bloemen laten zien.
 • Lidsteng, een apart plantje voor in de vijver

  Lidsteng is een plantje wat regelmatig voor de oevers van een vijver gebruikt wordt. Het is dan een laag blijvend plantje. Wel groeit het al heel vroeg in het voorjaar en kan het zich aardig vermenigvuldigen. Het is dus wel een plantje wat een beetje woekerd. Doordat het zich zo vermenigvuldigd kan er een leuk groepje van deze plantjes ontstaan. En doordat het al vroeg in het voorjaar groeit begint al vroeg de opname van afvalstoffen waardoor de kans op alg beperkt wordt.
 • Onbekende plant

  In de vijver heb ik in het diepere moeras opeens een stengel staan. Daarop staat een knop. Deze stengel groeide in een ruime week tijd heel hoog. Vorige week zondag was deze zo hoog:
 • Sommige zuurstofplanten lijken erg op elkaar

  Cabomba, Aarvederkruid en Hoornblad lijken erg op elkaar. Ze hebben hele fijne bladeren die meer op naalden lijken. Het zijn alle drie ook nog eens snelgroeiende planten die het water mooi helder kunnen maken en houden. Doordat ze zo snel kunnen groeien nemen ze veel afvalstoffen op en leveren veel zuurstof. Daarom zijn het fantastische planten voor in een vijver.
 • Watermunt

  Watermunt is een heel leuk plantje voor in/aan de vijver. Het is een plant die goed in het moeras past. Daar staat ie bij mij ook. Het is een plantje dat tussen de 20 en 100 cm hoog wordt. Dat zijn nogal uitersten. Maar in de praktijk klopt dat wel. Ik zie dat deze plant hier en daar heel laag blijft, maar soms ook heel hoog wordt.  Verder is het een plant wat zich makkelijk vermenigvuldigd. Een beetje te makkelijk soms.
 • Aarvederkruid

  Aarvederkruid is een echte waterplant. Het is ook een hele goede zuurstofleverancier. De plant roze, bruine of groene stengels die heel lang kunnen worden. Over de hele stengel verspreid zitten takken met bladeren. Al lijken de bladeren meer op naalden. Heel fijntjes.
 • Geduld is een schone zaak...

  Wat lijken mensen tegenwoordig een haast te hebben. Overal... dus ook in hun hobby's. Zo ook dus bij het houden van aquaria en vijvers.  Alleen het opstarten van een aquarium duurt normaal gesproken een paar maanden. Dit omdat het filter eerst haar bacterie kolonie moet opbouwen. En tja... dat duurt ff. 
 • Drijvend hoornblad in de avond.

  [gspeech}Natuurlijk drijft hoornblad,  het kan soms immers een plant die geen wortels heeft en dus niet vanaf de bodem groeit. Maar normaal gesproken is het een plant die onder water groeit. Je ziet hooguit de toppen net onder water. De rest van de plant zit er ongeveer recht onder en zie je dus niet. 
Real time web analytics, Heat map tracking
naar boven

© Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationaal (CC BY-SA 4.0) zie Licentie en rechten

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech