Insecten bij de vijver

Gebruikerswaardering: 0 / 5

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

In een vorig stukje schreef ik al dat insectenlarven jonge visjes kunnen opeten. Dat betekend dus dat er ook insecten in en rond de vijver leven. Dat klopt dan ook. Libelle's zijn daar natuurlijk een bekend voorbeeld van. Maar ook schaatsenrijders en andere insecten zijn er te vinden. Dat betekent dus dat er veel meer leven in en rond de vijver is dan op eerste gezicht lijkt.

Zo op eerste gezicht vallen de insecten vaak niet op. Gelukkig, want kijken naar een grote wolk muggen bijvoorbeeld, is misschien niet het mooiste wat je ooit gezien hebt. Maar ook muggen en kleine vliegjes komen rond de vijver voor. 

Gelukkig zijn die insecten en hun larven lang niet altijd schadelijk. Zoals eerder gemeld helpen ze er voor te zorgen dat het vissenbestand niet al te groot wordt. En de larven van de muggen helpen bijvoorbeeld soms het water helder te houden. Dit doen ze dan door zweefalgen te eten.

Maar de insecten zijn ook belangrijk voor de voortplanting van sommige planten en zijn voer voor de vissen. Dus die helpen, samen met de kikkers, grote getallen van insecten te voorkomen. 

Maar af en toe kijken naar alles wat rondvliegt bij de vijver kan best leuk zijn. Zo kun je bijvoorbeeld de onderstaande situaties makkelijk bij een vijver waarnemen:

 

20150831_171015

 

 

20150831_171203

 

20150904_112646

 

20150904_112745   Click to listen highlighted text! In een vorig stukje schreef ik al dat insectenlarven jonge visjes kunnen opeten. Dat betekend dus dat er ook insecten in en rond de vijver leven. Dat klopt dan ook. Libelles zijn daar natuurlijk een bekend voorbeeld van. Maar ook schaatsenrijders en andere insecten zijn er te vinden. Dat betekent dus dat er veel meer leven in en rond de vijver is dan op eerste gezicht lijkt. Zo op eerste gezicht vallen de insecten vaak niet op. Gelukkig, want kijken naar een grote wolk muggen bijvoorbeeld, is misschien niet het mooiste wat je ooit gezien hebt. Maar ook muggen en kleine vliegjes komen rond de vijver voor.  Gelukkig zijn die insecten en hun larven lang niet altijd schadelijk. Zoals eerder gemeld helpen ze er voor te zorgen dat het vissenbestand niet al te groot wordt. En de larven van de muggen helpen bijvoorbeeld soms het water helder te houden. Dit doen ze dan door zweefalgen te eten. Maar de insecten zijn ook belangrijk voor de voortplanting van sommige planten en zijn voer voor de vissen. Dus die helpen, samen met de kikkers, grote getallen van insecten te voorkomen.  Maar af en toe kijken naar alles wat rondvliegt bij de vijver kan best leuk zijn. Zo kun je bijvoorbeeld de onderstaande situaties makkelijk bij een vijver waarnemen:           Powered By GSpeech

Hits: 160

Gerelateerde blogs

 • Schuim op de vijver

  Vooral in het voorjaar zie je het wel eens. Wit schuim op de vijver. Vaak zie je het dan in de ochtend, vaak bij watervallen, luchtstenen en fonteinen, en verdwijnt het (deels) in de middag. Vijverbezitters kunnen zich daar behoorlijk aan ergeren. Maar is dat ook nodig?
 • Vijvervissen voeren

  Het vijverseizoen is begonnen maar dat betekend nog niet dat de vissen ruim gevoerd kunnen worden. Daarvoor is het water nog te koud. Wel kan al beperkt gevoerd worden. Vorige week ben ik er mee begonnen. Toen was het vijverwater ongeveer 10 graden.
 • Vissen in de vijver

  Onze vijver is natuurlijk niet compleet zonder vissen. Die zitten er dan ook in. Maar welke soorten zitten erin?  Ten eerste hebben we er voorntjes in zitten. Deze zijn al van redelijk formaat al denk ik dat ze nog best wat kunnen groeien. Het is een leuke vis die eerst niet te zien was in de vijver.
 • Voorbereidingen

  De voorbereidingen voor de nieuwe vijver zijn in volle gang. Het kleine vijvertje is er al helemaal uit .Deze staat nu in een hoek van de tuin.  Marijke heeft ondertussen de grote vijver helemaal leeg geschept. Er zit geen druppie water meer in. Daar heeft ze natuurlijk wel alle vissen eerst uitgevangen. Daarna had ze al de lelie en wat waterplanten uit de vijver gehaald. En toen... veel emmers water dragen. Knap gedaan van die lieve dame.
 • Welke vissen zitten er nu in de vijver en hoeveel?

  Onze vijver is nu ruim een jaar oud, en ontwikkeld goed. Ook de vissen weten zich voort te planten dus is het eens tijd om te gaan tellen. Welke vissen hebben we er nu in zitten:
 • Jonge vissen in de vijver

  Vorig jaar hadden we jonge visjes in de vijver. Ook dit jaar hebben we die weer. 
Real time web analytics, Heat map tracking
naar boven

© Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationaal (CC BY-SA 4.0) zie Licentie en rechten

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech