Jonge vissen in de vijver

Gebruikerswaardering: 0 / 5

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Vorig jaar hadden we jonge visjes in de vijver. Ook dit jaar hebben we die weer. 

Gelukkig worden de meeste daarvan opgegeten. Want anders hadden we met een paar jaar een overbevolkte vijver. Maar elk jaar zullen we er wel een paar overhouden. Dat bleek vandaag ook. Ik zag een nog erg jonge goudvis. Nog helemaal zwart, maar het zag er wel gezond uit. Al goed van proportie en erg levendig. Maar nog wel een beetje schuw. Dit is een exemplaar wat vorig jaar geboren is. Het zwom al mooi mee met de groep volwassen dieren.

De jongelingen van dit jaar verschuilen zich meestal nog. Een enkele keer kun je ze goed zien zwemmen in het ondiepste moerasgedeelte. Hier staat altijd een bodempje water. In het iets diepere gedeelte, waar de grotere moerasplanten staan, zullen ze zich waarschijnlijk ook wel verstoppen. Daar hebben ze de meeste kans om te overleven. Voor de grotere vissen is het lastig om daar te zwemmen. Maar zo hou ik elk jaar wel een nieuw visje over.

Foto's heb ik helaas nog niet van deze visjes. De kleinste zijn te klein en te snel. De jongeling van vorig jaar, die is nog te schuw.   Click to listen highlighted text! Vorig jaar hadden we jonge visjes in de vijver. Ook dit jaar hebben we die weer.  Gelukkig worden de meeste daarvan opgegeten. Want anders hadden we met een paar jaar een overbevolkte vijver. Maar elk jaar zullen we er wel een paar overhouden. Dat bleek vandaag ook. Ik zag een nog erg jonge goudvis. Nog helemaal zwart, maar het zag er wel gezond uit. Al goed van proportie en erg levendig. Maar nog wel een beetje schuw. Dit is een exemplaar wat vorig jaar geboren is. Het zwom al mooi mee met de groep volwassen dieren. De jongelingen van dit jaar verschuilen zich meestal nog. Een enkele keer kun je ze goed zien zwemmen in het ondiepste moerasgedeelte. Hier staat altijd een bodempje water. In het iets diepere gedeelte, waar de grotere moerasplanten staan, zullen ze zich waarschijnlijk ook wel verstoppen. Daar hebben ze de meeste kans om te overleven. Voor de grotere vissen is het lastig om daar te zwemmen. Maar zo hou ik elk jaar wel een nieuw visje over. Fotos heb ik helaas nog niet van deze visjes. De kleinste zijn te klein en te snel. De jongeling van vorig jaar, die is nog te schuw. Powered By GSpeech

 

Hits: 144

Gerelateerde blogs

 • Vijverplanten

  Vandaag zijn we even bij een tuincentrum in Raalte geweest.Hier hebben we 4 verschillende planten voor in en aan de vijver gehaald.  Eén is een drijvende waterplant en drie zijn moerasplanten.De drijfplant is Krabbescheer.  Dit is een plant die je gewoon in de vijver kunt gooien. Daar zoekt het zelf een plek die het fijn vind. Dit is de plant:
 • Dotterbloem

  Wanneer de dotterbloem begint te bloeien is het voorjaar begonnen. Want van alle vijverplanten is dit altijd de eerste plant die in bloei zal staan. Het kan al eind maart, begin april, de eerste bloemen laten zien.
 • Onbekende plant

  In de vijver heb ik in het diepere moeras opeens een stengel staan. Daarop staat een knop. Deze stengel groeide in een ruime week tijd heel hoog. Vorige week zondag was deze zo hoog:
 • Vijvervissen voeren

  Het vijverseizoen is begonnen maar dat betekend nog niet dat de vissen ruim gevoerd kunnen worden. Daarvoor is het water nog te koud. Wel kan al beperkt gevoerd worden. Vorige week ben ik er mee begonnen. Toen was het vijverwater ongeveer 10 graden.
 • Vissen in de vijver

  Onze vijver is natuurlijk niet compleet zonder vissen. Die zitten er dan ook in. Maar welke soorten zitten erin?  Ten eerste hebben we er voorntjes in zitten. Deze zijn al van redelijk formaat al denk ik dat ze nog best wat kunnen groeien. Het is een leuke vis die eerst niet te zien was in de vijver.
 • Voorbereidingen

  De voorbereidingen voor de nieuwe vijver zijn in volle gang. Het kleine vijvertje is er al helemaal uit .Deze staat nu in een hoek van de tuin.  Marijke heeft ondertussen de grote vijver helemaal leeg geschept. Er zit geen druppie water meer in. Daar heeft ze natuurlijk wel alle vissen eerst uitgevangen. Daarna had ze al de lelie en wat waterplanten uit de vijver gehaald. En toen... veel emmers water dragen. Knap gedaan van die lieve dame.
 • Welke vissen zitten er nu in de vijver en hoeveel?

  Onze vijver is nu ruim een jaar oud, en ontwikkeld goed. Ook de vissen weten zich voort te planten dus is het eens tijd om te gaan tellen. Welke vissen hebben we er nu in zitten:
 • Draadalg in de vijver

  Velen klagen over draadalg in de vijver. Draadalg kan ook een probleem zijn. Het is eigenlijk het onkruid in de vijver. Draadalg kan alleen groeien als het water helder is en er genoeg voedingsstoffen in het water aanwezig is.Die voedingsstoffen komen in het water door of te veel voeren of door afgestorven plantenresten die ontbinden. Dit laatste gebeurd vooral als de planten zelf niet of niet voldoen (meer) groeien. Daardoor is draadalg vooral in het voorjaar en najaar aanwezig.
 • Jonge vissen

  Goudvissen staan er om bekend. Het zijn af en toe net konijntjes.... ze zorgen voor behoorlijk veel nageslacht.  Vandaag stond ik even bij de vijver en had even alle pompen uitgedaan. Hierdoor kon ik goed overal in de vijver kijken en zag bij de pomp van de fontein 5 jonge visjes zwemmen. Ze waren ongeveer zo groot als guppen. Verder zag ik van de week al een aantal erg jonge visjes, die nog zo groot waren als kikkervisjes, nog een stukje kleiner dus.
 • Insecten bij de vijver

  In een vorig stukje schreef ik al dat insectenlarven jonge visjes kunnen opeten. Dat betekend dus dat er ook insecten in en rond de vijver leven. Dat klopt dan ook. Libelle's zijn daar natuurlijk een bekend voorbeeld van. Maar ook schaatsenrijders en andere insecten zijn er te vinden. Dat betekent dus dat er veel meer leven in en rond de vijver is dan op eerste gezicht lijkt.
Real time web analytics, Heat map tracking
naar boven

© Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationaal (CC BY-SA 4.0) zie Licentie en rechten

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech