Kikkerbeet

Gebruikerswaardering: 0 / 5

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Vorig jaar had ik een aantal drijfplanten in de vijver gezet. De meeste waren niet winter harde soorten maar ik had ook kikkerbeet uitgezet.

Kikkerbeet overwintert met behulp van winterknoppen. Deze zakken in de winter naar de bodem van de vijver en komen in het voorjaar weer op.

Ik had eigenlijk verwacht dat de kikkerbeet bij mij verdwenen was. Ik had verwacht dat deze eerder weer boven zouden komen. Maar ik had het mis. Blijkbaar verschijnt kikkerbeet zo rond mei weer. En dat klopt. Ik heb het eerste plantje weer gezien. Het is nog maar één uitloper van een winterknop maar dat is niet erg. Ik hoop dat er nog meer winterknoppen waren en dat deze binnenkort ook weer openen en dat ik zo weer meer kikkerbeet zal hebben.

20150502_120727

Het plantje kan zich in het groeiseizoen behoorlijk snel vermeerderen. Dan groeien er uitlopers uit de bladoksels.

Het voordeel van kikkerbeet is tweeledig. Ten eerste neemt het veel voedingsstoffen uit het water. Hierdoor blijven er minder voedingsstoffen voor de algen over. En omdat het veel, wel kleine, bladeren maakt, zorgt het voor schaduw in de vijver. Hierdoor krijgen algen minder licht en groeien ze dus minder.

In sommige vijvers en sloten bedekken ze grote delen van het wateroppervlakte. Maar omdat ze makkelijk uit het water te nemen zijn, en hiermee dus in de hand te houden zijn, zijn ze prima geschikt voor een iets grotere vijver.   Click to listen highlighted text! Vorig jaar had ik een aantal drijfplanten in de vijver gezet. De meeste waren niet winter harde soorten maar ik had ook kikkerbeet uitgezet. Kikkerbeet overwintert met behulp van winterknoppen. Deze zakken in de winter naar de bodem van de vijver en komen in het voorjaar weer op. Ik had eigenlijk verwacht dat de kikkerbeet bij mij verdwenen was. Ik had verwacht dat deze eerder weer boven zouden komen. Maar ik had het mis. Blijkbaar verschijnt kikkerbeet zo rond mei weer. En dat klopt. Ik heb het eerste plantje weer gezien. Het is nog maar één uitloper van een winterknop maar dat is niet erg. Ik hoop dat er nog meer winterknoppen waren en dat deze binnenkort ook weer openen en dat ik zo weer meer kikkerbeet zal hebben. Het plantje kan zich in het groeiseizoen behoorlijk snel vermeerderen. Dan groeien er uitlopers uit de bladoksels. Het voordeel van kikkerbeet is tweeledig. Ten eerste neemt het veel voedingsstoffen uit het water. Hierdoor blijven er minder voedingsstoffen voor de algen over. En omdat het veel, wel kleine, bladeren maakt, zorgt het voor schaduw in de vijver. Hierdoor krijgen algen minder licht en groeien ze dus minder. In sommige vijvers en sloten bedekken ze grote delen van het wateroppervlakte. Maar omdat ze makkelijk uit het water te nemen zijn, en hiermee dus in de hand te houden zijn, zijn ze prima geschikt voor een iets grotere vijver. Powered By GSpeech

Hits: 153

Gerelateerde blogs

  • Drijfplanten

    Gelijk na het bouwen van de vijver hebben we begin juni vier verschillende drijfplanten geplaatst. Drie ervan kwamen er uit zo'n bekertje. Van elke soort hadden we één bekertje. De soorten waren:
Real time web analytics, Heat map tracking
naar boven

© Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationaal (CC BY-SA 4.0) zie Licentie en rechten

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech