Kikkers in de vijver

Gebruikerswaardering: 0 / 5

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Op een forum werd gevraagd of kikkers en andere dieren schadelijk voor je vissen in de vijver kunnen zijn. Eén van de forumleden antwoorde dat zijn buurman ook een vijver heeft met kikkers, en als er dan een bij hem in de vijver kwam, hij die dan over de schutting naar de buurman zet. Want ook hij is bang dat anders zijn vissen ziek worden.

Nou... mensen, denk eens normaal na. Je vissen, zelfs je koi-karpers, kunnen best wel iets hebben. Dat moet ook wel, want de vijver krijg je echt niet vrij van muggen, torren, schaatsenrijders, slakken en andere kleine diertjes. En ook die kunnen in principe ziektes overbrengen.

Enkele forumleden gaan zelfs zo ver dat ze hun nieuw gekochte planten eerst ontsmetten, echt dat proberen ze, en dan pas in hun plantenfilter zetten. Dat plantenfilter is bij hen dan ook een aparte bak, want het mag echt niet in de vijver staan. Want ook dan zou het een bron van ziektes kunnen zijn. Ze pompen het water uit de vijver vaak eerst in een filter, laten het dan door het plantenfilter stromen en dan stroomt het water weer de vijver in.

Eh.... en zo zouden er geen ziektebronnen de vijver in kunnen stromen? Menen ze dat serieus? Echt... Beetje nadenken mensen. alle beestjes kunnen zo met het water meestromen, zo de vijver in.

Dit alles vind ik dus onzin. De planten staan bij mij gewoon in de vijver. Dat is gewoon eenvoudiger en ook natuurlijker. En kikkers zijn bij mij gewoon welkom. Ik vind ze heel mooi en ze horen gewoon in een vijver thuis. En ik hoop dat er straks kikkerdril en dus ook kikkervisjes in de vijver komen.

Ik weet zeker, een groot deel van de dril zal opgegeten worden, en ook van de kikkervisjes zullen er niet veel overblijven. Maar dat geeft niet. Als ik volgend jaar maar weer een paar kikkers heb. Die heb ik er nu ook weer in zitten. Ik heb er vier gezien.

En eh... nog even over dat forumlid die de kikker over de schutting zette. Officieel mag dat niet. Je mag niets met een kikker doen, niet vangen, niet verplaatsen, niet verjagen... niets. Maar dat mag ook niet met kikkervisjes en zelfs niet met kikkerdril. Kikkerdril mag alleen uit een sloot of plas gehaald worden voor educatieve doeleinden. Dus een leerkracht mag wel wat kikkerdril in een aquariumpje doen om de kinderen te laten zien hoe de alle ontwikkelingsstadia van een kikker gaan... Van kikkerdril, via kikkervisje naar een volwassen kikker.

Maar als je dus een kikker bij je vijver hebt, ben je eigenlijk verplicht deze daar te laten. En dat doe ik dus ook... Want het is toch genieten van dat gekwaak... en geplons...

20150424_115735

20150424_115756

Maar deze kikker telt niet mee:

20150424_115657   Click to listen highlighted text! Op een forum werd gevraagd of kikkers en andere dieren schadelijk voor je vissen in de vijver kunnen zijn. Eén van de forumleden antwoorde dat zijn buurman ook een vijver heeft met kikkers, en als er dan een bij hem in de vijver kwam, hij die dan over de schutting naar de buurman zet. Want ook hij is bang dat anders zijn vissen ziek worden. Nou... mensen, denk eens normaal na. Je vissen, zelfs je koi-karpers, kunnen best wel iets hebben. Dat moet ook wel, want de vijver krijg je echt niet vrij van muggen, torren, schaatsenrijders, slakken en andere kleine diertjes. En ook die kunnen in principe ziektes overbrengen. Enkele forumleden gaan zelfs zo ver dat ze hun nieuw gekochte planten eerst ontsmetten, echt dat proberen ze, en dan pas in hun plantenfilter zetten. Dat plantenfilter is bij hen dan ook een aparte bak, want het mag echt niet in de vijver staan. Want ook dan zou het een bron van ziektes kunnen zijn. Ze pompen het water uit de vijver vaak eerst in een filter, laten het dan door het plantenfilter stromen en dan stroomt het water weer de vijver in. Eh.... en zo zouden er geen ziektebronnen de vijver in kunnen stromen? Menen ze dat serieus? Echt... Beetje nadenken mensen. alle beestjes kunnen zo met het water meestromen, zo de vijver in. Dit alles vind ik dus onzin. De planten staan bij mij gewoon in de vijver. Dat is gewoon eenvoudiger en ook natuurlijker. En kikkers zijn bij mij gewoon welkom. Ik vind ze heel mooi en ze horen gewoon in een vijver thuis. En ik hoop dat er straks kikkerdril en dus ook kikkervisjes in de vijver komen. Ik weet zeker, een groot deel van de dril zal opgegeten worden, en ook van de kikkervisjes zullen er niet veel overblijven. Maar dat geeft niet. Als ik volgend jaar maar weer een paar kikkers heb. Die heb ik er nu ook weer in zitten. Ik heb er vier gezien. En eh... nog even over dat forumlid die de kikker over de schutting zette. Officieel mag dat niet. Je mag niets met een kikker doen, niet vangen, niet verplaatsen, niet verjagen... niets. Maar dat mag ook niet met kikkervisjes en zelfs niet met kikkerdril. Kikkerdril mag alleen uit een sloot of plas gehaald worden voor educatieve doeleinden. Dus een leerkracht mag wel wat kikkerdril in een aquariumpje doen om de kinderen te laten zien hoe de alle ontwikkelingsstadia van een kikker gaan... Van kikkerdril, via kikkervisje naar een volwassen kikker. Maar als je dus een kikker bij je vijver hebt, ben je eigenlijk verplicht deze daar te laten. En dat doe ik dus ook... Want het is toch genieten van dat gekwaak... en geplons... Maar deze kikker telt niet mee: Powered By GSpeech

Hits: 200

Gerelateerde blogs

  • Vissen in de vijver

    Onze vijver is natuurlijk niet compleet zonder vissen. Die zitten er dan ook in. Maar welke soorten zitten erin?  Ten eerste hebben we er voorntjes in zitten. Deze zijn al van redelijk formaat al denk ik dat ze nog best wat kunnen groeien. Het is een leuke vis die eerst niet te zien was in de vijver.
  • Voorbereidingen

    De voorbereidingen voor de nieuwe vijver zijn in volle gang. Het kleine vijvertje is er al helemaal uit .Deze staat nu in een hoek van de tuin.  Marijke heeft ondertussen de grote vijver helemaal leeg geschept. Er zit geen druppie water meer in. Daar heeft ze natuurlijk wel alle vissen eerst uitgevangen. Daarna had ze al de lelie en wat waterplanten uit de vijver gehaald. En toen... veel emmers water dragen. Knap gedaan van die lieve dame.
Real time web analytics, Heat map tracking
naar boven

© Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationaal (CC BY-SA 4.0) zie Licentie en rechten

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech