Lelie, het nut ervan

Gebruikerswaardering: 0 / 5

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Volgens sommige mensen op vijverfora zijn lelies niet van belang voor het zuiveren van het vijverwater. Dit is natuurlijk grote onzin. De plant groeit namelijk behoorlijk hard en geeft vaak veel bladeren en bloemen. Nu is elke plant in de vijver die groeit een waterzuiveraar.

Drijvende leliebladeren

Drijvende leliebladeren

Hierboven de bladeren van de twee lelies in onze vijver

De lelie is natuurlijk niet zo´n zuiveraar als bijvoorbeeld hoornblad of de Iris. Dit omdat deze veel harder groeien dan de lelie.

Verder is het natuurlijk zo dat de drijvende bladeren zorgen voor schaduw in het water. Hierdoor is het wat koeler onder deze bladeren. Deze schaduw zorgt ervoor dat het water iets minder snel opwarmt en verdampt.  Ook zorgen de bladeren ervoor dat zweefalgen minder licht krijgen waardoor deze niet zo hard groeien.

Onder deze bladeren schuilen vissen graag als ze zich bedreigt voelen.

Als laatste zijn de bloemen natuurlijk prachtig. Deze trekken veel insecten aan. Die dan eventueel weer voor vissenvoer dienen. Maar als ze niet opgegeten worden dan is het in elk geval een mooi gezicht, die insecten bij de vijver.

Bloem van een lelie

Bloem van een lelie

Bloemen van de beide lelies (fotos van vorig jaar)

En zo zie je... de lelie heeft meer dan alleen sierwaarde in een vijver.   Click to listen highlighted text! Volgens sommige mensen op vijverfora zijn lelies niet van belang voor het zuiveren van het vijverwater. Dit is natuurlijk grote onzin. De plant groeit namelijk behoorlijk hard en geeft vaak veel bladeren en bloemen. Nu is elke plant in de vijver die groeit een waterzuiveraar. Hierboven de bladeren van de twee lelies in onze vijver De lelie is natuurlijk niet zo´n zuiveraar als bijvoorbeeld hoornblad of de Iris. Dit omdat deze veel harder groeien dan de lelie. Verder is het natuurlijk zo dat de drijvende bladeren zorgen voor schaduw in het water. Hierdoor is het wat koeler onder deze bladeren. Deze schaduw zorgt ervoor dat het water iets minder snel opwarmt en verdampt.  Ook zorgen de bladeren ervoor dat zweefalgen minder licht krijgen waardoor deze niet zo hard groeien. Onder deze bladeren schuilen vissen graag als ze zich bedreigt voelen. Als laatste zijn de bloemen natuurlijk prachtig. Deze trekken veel insecten aan. Die dan eventueel weer voor vissenvoer dienen. Maar als ze niet opgegeten worden dan is het in elk geval een mooi gezicht, die insecten bij de vijver. Bloemen van de beide lelies (fotos van vorig jaar) En zo zie je... de lelie heeft meer dan alleen sierwaarde in een vijver. Powered By GSpeech

Hits: 162

Gerelateerde blogs

  • Lelie-Watergentiaan-Kikkerbeet

    De lelie, watergentiaan en kikkerbeet lijken op eerste zicht wel een beetje op elkaar. Het blad is alleen steeds kleiner. De lelie kan afhankelijk van het soort behoorlijk grote bladeren krijgen. De watergentiaan heeft bladeren die al een stuk kleiner zijn en die van kikkerbeet zijn helemaal klein, zo groot als een muntje ongeveer.
Real time web analytics, Heat map tracking
naar boven

© Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationaal (CC BY-SA 4.0) zie Licentie en rechten

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech