Lelie-Watergentiaan-Kikkerbeet

Gebruikerswaardering: 0 / 5

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

De lelie, watergentiaan en kikkerbeet lijken op eerste zicht wel een beetje op elkaar. Het blad is alleen steeds kleiner. De lelie kan afhankelijk van het soort behoorlijk grote bladeren krijgen. De watergentiaan heeft bladeren die al een stuk kleiner zijn en die van kikkerbeet zijn helemaal klein, zo groot als een muntje ongeveer.

Het blad van de verschillende planten:

Waterlelie

Het blad van de waterlelie

Watergentiaan

Het blad van de watergentiaan.

Kikkerbeet

 

Kikkerbeet.

 

Verder zijn het drie heel verschillende planten, die geen familie van elkaar zijn. De overeenkomsten zijn dat de bladeren op het water drijven. Maar kikkerbeet is een echte drijfplant, die niet met wortels in de grond staan. Dat doen de watergentiaan en de lelie wel.  Ook de bloemen van de planten zijn verschillend. De lelie heeft de welbekende bloem die op het water drijft:

Waterlelie

 

De watergentiaan heeft hele andere bloempjes die iets boven het water staan:

"NymphoidesPeltata-flower1". Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons - http://commons.wikimedia.org/wiki/File:NymphoidesPeltata-flower1.jpg#/media/File:NymphoidesPeltata-flower1.jpg

 

Bron: Wikipedia.nl "NymphoidesPeltata-flower1". Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons

Kikkerbeet heeft daar in tegen weer witte bloempjes:

"HydrocharisMorsus-ranae2" by Christian Fischer. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons - http://commons.wikimedia.org/wiki/File:HydrocharisMorsus-ranae2.jpg#/media/File:HydrocharisMorsus-ranae2.jpg

 

Bron: wikipedia.nl "HydrocharisMorsus-ranae2" by Christian Fischer. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons 

Hierdoor hebben we straks een kleurrijke vijver....   Click to listen highlighted text! De lelie, watergentiaan en kikkerbeet lijken op eerste zicht wel een beetje op elkaar. Het blad is alleen steeds kleiner. De lelie kan afhankelijk van het soort behoorlijk grote bladeren krijgen. De watergentiaan heeft bladeren die al een stuk kleiner zijn en die van kikkerbeet zijn helemaal klein, zo groot als een muntje ongeveer. Het blad van de verschillende planten: Het blad van de waterlelie Het blad van de watergentiaan.   Kikkerbeet.   Verder zijn het drie heel verschillende planten, die geen familie van elkaar zijn. De overeenkomsten zijn dat de bladeren op het water drijven. Maar kikkerbeet is een echte drijfplant, die niet met wortels in de grond staan. Dat doen de watergentiaan en de lelie wel.  Ook de bloemen van de planten zijn verschillend. De lelie heeft de welbekende bloem die op het water drijft:   De watergentiaan heeft hele andere bloempjes die iets boven het water staan:   Bron: Wikipedia.nl NymphoidesPeltata-flower1. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons Kikkerbeet heeft daar in tegen weer witte bloempjes:   Bron: wikipedia.nl HydrocharisMorsus-ranae2 by Christian Fischer. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons  Hierdoor hebben we straks een kleurrijke vijver.... Powered By GSpeech

Hits: 157

Gerelateerde blogs

 • Laat er chaos zijn

  Meestal wordt geadviseerd dat geadviseerd om planten in mandjes in de vijver te zetten. Dit wordt voornamelijk gedaan om er voor te zorgen dat planten niet gaan woekeren en makkelijk in onderhoud zijn. Dit kan goed in een strakke vijver met daarbij een plantenfilter.
 • 21 planten

  Ik heb even geteld... er staan 21 soorten planten in de vijver. Op deze collage zijn ze bijna allemaal te zien.
 • Vijverplanten

  Vandaag zijn we even bij een tuincentrum in Raalte geweest.Hier hebben we 4 verschillende planten voor in en aan de vijver gehaald.  Eén is een drijvende waterplant en drie zijn moerasplanten.De drijfplant is Krabbescheer.  Dit is een plant die je gewoon in de vijver kunt gooien. Daar zoekt het zelf een plek die het fijn vind. Dit is de plant:
 • Zoals elk jaar, de kruik weer in gebruik

  Elk jaar gebruik de kruik als klein filter. Dit ter ondersteuning van alle planten die eigenlijk het ultieme filter zijn voor deze vijver.
 • Lelie, het nut ervan

  Volgens sommige mensen op vijverfora zijn lelies niet van belang voor het zuiveren van het vijverwater. Dit is natuurlijk grote onzin. De plant groeit namelijk behoorlijk hard en geeft vaak veel bladeren en bloemen. Nu is elke plant in de vijver die groeit een waterzuiveraar. Hierboven de bladeren van de twee lelies in onze vijver
 • Nieuwe vijverplanten poten

  Vrijdag heb ik nieuwe planten voor in de vijver gekocht. Deze heb ik gisteren gepoot. Hoe heb ik dat gedaan?
 • Planten als filter

  Ik heb al een paar keer hier gezegd dat in een vijver een filter normaal gesproken niet nodig is. De planten moeten het water filteren. Dit is een natuurlijke manier om water zuiver te maken en te houden. 
 • Van groen naar bruin naar hopelijk helder...

  Onze vijver had tot voor kort een groenige kleur. Dit kwam door de zweefalg. Gelukkig was het niet zo groen als erwtensoep maar toch was het water niet helder...
 • Vijverplanten gekocht

  Vanavond nog snel even bij Tuincentrum Groot Koerkamp geweest. Daar hebben we drie planten voor in de vijver gekocht.
 • Welke vijverplanten heb ik allemaal

  Nou, dat zijn er heel wat. We zullen ze even op een rijtje zetten: Moerasvergeetmijnietje
 • 'Natuurlijk' water

  Als ik de hond uit laat komt ik langs een aantal watertjes. De eerste is een sloot, de tweede de Wetering en de laatste weer een sloot. Als ik nu naar die watertjes kijk, zie ik twee problemen.
 • Heldere vijver, èèn nadeel

  Ik zeg het hier zo vaak. Een vijver helder krijgen is heel eenvoudig. Laat planten het werk doen. Dan krijg je een vijver zoals deze: Tja en dan zie je het nadeel. Daar staan veel planten in. Daardoor zie je de vissen wat minder goed. Niet erg. Maar een klein nadeel. Je denkt dan vaak dat er niet zoveel vis in zit. Op de bovenstaande foto is er maar èèn te zien. Toch zitten er meer dan 30 in. Door de hoeveelheid planten zie je ze niet zo snel. Maar ze zijn er echt.
 • Ik kon het niet laten...

  Nee... ik kon het echt niet meer laten. Ik heb de kruik weer aangesloten. Twee maand geleden had ik hem ontkoppeld en schoongemaakt. En nu vond ik dat die weer aangesloten kon worden. De kruik is, als ik alle adviseurs moet geloven, en zoals de specificatie zegt, veel te klein als filter voor deze vijver. Maar omdat deze alleen de planten als filter moet ondersteunen vind ik dat helemaal niet erg.
Real time web analytics, Heat map tracking
naar boven

© Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationaal (CC BY-SA 4.0) zie Licentie en rechten

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech