Nieuwe vijverplanten poten

Gebruikerswaardering: 0 / 5

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Vrijdag heb ik nieuwe planten voor in de vijver gekocht. Deze heb ik gisteren gepoot. Hoe heb ik dat gedaan?

Heel simpel. Daar heb ik een eenvoudig stappenplan voor.

 1. Haal de plant uit de pot of mand. Is het een grote(re) mand dan kan deze hergebruikt worden.
 2. Spoel de wortelen schoon. Ik doe dat gewoon in een emmer met water. Zoveel mogelijk aarde moet tussen de wortelen weg.
 3. Als de plant in een mand geplaatst moet worden, vul deze dan met substraat of grind. Als de plant op de lange ondiepe oever komt is dit niet nodig. Ik zorg er dan voor dat er gewoon plek voor deze plant is.
 4. Poot de plant in het substraat of grind. Bij ons in de vijver, bij de lange ondiepe oever wordt de plant dus gelijk in het grind geplant.
 5. De eventuele mand kan nu gewoon op zijn plek geplaatst worden.

Hier zie je dat de plant in vers grind geplaatst is:

20150502_135009

De reden waarom ik de planten altijd bloot in het grind plaats, is dat hierdoor de plant gedwongen wordt zijn voedsel uit het water te halen. Verder is het grind natuurlijk een ideale plek voor bacteriën. Ook deze zijn nodig voor het gezond houden van de vijver. Plant en bacteriën werken dus perfect met elkaar samen.

20150503_184107

Ook hierboven staan de planten in grind.   Click to listen highlighted text! Vrijdag heb ik nieuwe planten voor in de vijver gekocht. Deze heb ik gisteren gepoot. Hoe heb ik dat gedaan? Heel simpel. Daar heb ik een eenvoudig stappenplan voor. Haal de plant uit de pot of mand. Is het een grote(re) mand dan kan deze hergebruikt worden. Spoel de wortelen schoon. Ik doe dat gewoon in een emmer met water. Zoveel mogelijk aarde moet tussen de wortelen weg. Als de plant in een mand geplaatst moet worden, vul deze dan met substraat of grind. Als de plant op de lange ondiepe oever komt is dit niet nodig. Ik zorg er dan voor dat er gewoon plek voor deze plant is. Poot de plant in het substraat of grind. Bij ons in de vijver, bij de lange ondiepe oever wordt de plant dus gelijk in het grind geplant. De eventuele mand kan nu gewoon op zijn plek geplaatst worden. Hier zie je dat de plant in vers grind geplaatst is: De reden waarom ik de planten altijd bloot in het grind plaats, is dat hierdoor de plant gedwongen wordt zijn voedsel uit het water te halen. Verder is het grind natuurlijk een ideale plek voor bacteriën. Ook deze zijn nodig voor het gezond houden van de vijver. Plant en bacteriën werken dus perfect met elkaar samen. Ook hierboven staan de planten in grind. Powered By GSpeech

Hits: 167

Gerelateerde blogs

 • Laat er chaos zijn

  Meestal wordt geadviseerd dat geadviseerd om planten in mandjes in de vijver te zetten. Dit wordt voornamelijk gedaan om er voor te zorgen dat planten niet gaan woekeren en makkelijk in onderhoud zijn. Dit kan goed in een strakke vijver met daarbij een plantenfilter.
 • 21 planten

  Ik heb even geteld... er staan 21 soorten planten in de vijver. Op deze collage zijn ze bijna allemaal te zien.
 • Vijverplanten

  Vandaag zijn we even bij een tuincentrum in Raalte geweest.Hier hebben we 4 verschillende planten voor in en aan de vijver gehaald.  Eén is een drijvende waterplant en drie zijn moerasplanten.De drijfplant is Krabbescheer.  Dit is een plant die je gewoon in de vijver kunt gooien. Daar zoekt het zelf een plek die het fijn vind. Dit is de plant:
 • Zoals elk jaar, de kruik weer in gebruik

  Elk jaar gebruik de kruik als klein filter. Dit ter ondersteuning van alle planten die eigenlijk het ultieme filter zijn voor deze vijver.
 • Lelie-Watergentiaan-Kikkerbeet

  De lelie, watergentiaan en kikkerbeet lijken op eerste zicht wel een beetje op elkaar. Het blad is alleen steeds kleiner. De lelie kan afhankelijk van het soort behoorlijk grote bladeren krijgen. De watergentiaan heeft bladeren die al een stuk kleiner zijn en die van kikkerbeet zijn helemaal klein, zo groot als een muntje ongeveer.
 • Planten als filter

  Ik heb al een paar keer hier gezegd dat in een vijver een filter normaal gesproken niet nodig is. De planten moeten het water filteren. Dit is een natuurlijke manier om water zuiver te maken en te houden. 
 • Plantenfilter

  In een post vertelde ik dat ik het niet nodig vind om een vijverfilter bij de vijver te hebben. Dit klopt deels. Want ik heb een behoorlijk filter, een plantenfilter. Want zo wordt de zone genoemd waarin de oeverplanten staan. De planten filteren immers het water, dus zodoende... Maar hoe plant je dan die planten... Nou zo bloot mogelijk. Dus zonder aarde. 
 • Van groen naar bruin naar hopelijk helder...

  Onze vijver had tot voor kort een groenige kleur. Dit kwam door de zweefalg. Gelukkig was het niet zo groen als erwtensoep maar toch was het water niet helder...
 • Vijverplanten gekocht

  Vanavond nog snel even bij Tuincentrum Groot Koerkamp geweest. Daar hebben we drie planten voor in de vijver gekocht.
 • Welke vijverplanten heb ik allemaal

  Nou, dat zijn er heel wat. We zullen ze even op een rijtje zetten: Moerasvergeetmijnietje
 • 'Natuurlijk' water

  Als ik de hond uit laat komt ik langs een aantal watertjes. De eerste is een sloot, de tweede de Wetering en de laatste weer een sloot. Als ik nu naar die watertjes kijk, zie ik twee problemen.
 • Heldere vijver, èèn nadeel

  Ik zeg het hier zo vaak. Een vijver helder krijgen is heel eenvoudig. Laat planten het werk doen. Dan krijg je een vijver zoals deze: Tja en dan zie je het nadeel. Daar staan veel planten in. Daardoor zie je de vissen wat minder goed. Niet erg. Maar een klein nadeel. Je denkt dan vaak dat er niet zoveel vis in zit. Op de bovenstaande foto is er maar èèn te zien. Toch zitten er meer dan 30 in. Door de hoeveelheid planten zie je ze niet zo snel. Maar ze zijn er echt.
 • Ik kon het niet laten...

  Nee... ik kon het echt niet meer laten. Ik heb de kruik weer aangesloten. Twee maand geleden had ik hem ontkoppeld en schoongemaakt. En nu vond ik dat die weer aangesloten kon worden. De kruik is, als ik alle adviseurs moet geloven, en zoals de specificatie zegt, veel te klein als filter voor deze vijver. Maar omdat deze alleen de planten als filter moet ondersteunen vind ik dat helemaal niet erg.
 • De wisselwerking tussen bacteriën en plantenwortels

  In vijvers en aquaria staan meestal planten. Soms zelfs veel planten. In aquaria staan deze allemaal onderwater. Daar nemen ze met hun bladeren en wortels voedingsstoffen op en geven weer zuurstof af. De zuurstof wordt dan opgenomen in het water.
 • Drijfplanten

  Gelijk na het bouwen van de vijver hebben we begin juni vier verschillende drijfplanten geplaatst. Drie ervan kwamen er uit zo'n bekertje. Van elke soort hadden we één bekertje. De soorten waren:
Real time web analytics, Heat map tracking
naar boven

© Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationaal (CC BY-SA 4.0) zie Licentie en rechten

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech