Nog geen winter

Gebruikerswaardering: 0 / 5

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

En als je naar de temperatuur en de voorspellingen kijkt, krijgen we die voorlopig ook nog niet.

En dat is te merken bij de vijver. Het lijkt wel voorjaar. Veel planten zijn in de war. Ze maken nog steeds jonge uitlopers aan en geven nog veel groen blad. Sommigen horen eigenlijk nu bijna geheel te zijn verdwenen maar als je naar deze foto's kijkt, dan lijkt het er helemaal niet op:

Zelfs de dotterbloem heeft jong blad aangemaakt:

Ook onderwater gaat het plantenleven gewoon door. Het hoornblad is wel in rust en ligt op de bodem. Maar het aarvederkruid staat er nog in volle bossen bij:

Dit is trouwens wel gunstig. Hierdoor blijven de planten, zowel de randbeplanting als het aarvederkruid, voedingsstoffen opnemen. Die zijn voor de planten dan wel voedingsstoffen maar voor de vissen en andere levende dieren juist afvalstoffen.

Doordat ze dit doen blijft de vijver straks helder. De planten zijn nu een goede concurrent voor de algen geworden.

Dat de vijver nu helder is, is helemaal logisch. In de winter zijn de zweefalgen doorzichtig. Ze zijn niet actief en daardoor niet groen.

Ook de kruik, het filter, draait nog gewoon door. Ook dit is gunstig. Hierdoor behouden we de bacteriën die hierin leven. En dat betekent weer dat we van het voorjaar een voorsprong hebben. Het filter zit dan al vol met bacteriën die gelijk verder kunnen met hun werk. Nu doen ze dat veel minder, door de watertemperatuur van net geen 10°C.

Dus voor mij mag het zo wel door gaan... Geeft straks met het voorjaar een goede voorsprong en dus ook veel sneller een vol beplante vijver.... die nog eens helder blijft ook.

En hier nog een overzichtje, waarbij je nogmaals goed kunt zien dat de beplanting redelijk groen blijft:

  Click to listen highlighted text! En als je naar de temperatuur en de voorspellingen kijkt, krijgen we die voorlopig ook nog niet. En dat is te merken bij de vijver. Het lijkt wel voorjaar. Veel planten zijn in de war. Ze maken nog steeds jonge uitlopers aan en geven nog veel groen blad. Sommigen horen eigenlijk nu bijna geheel te zijn verdwenen maar als je naar deze fotos kijkt, dan lijkt het er helemaal niet op: Zelfs de dotterbloem heeft jong blad aangemaakt: Ook onderwater gaat het plantenleven gewoon door. Het hoornblad is wel in rust en ligt op de bodem. Maar het aarvederkruid staat er nog in volle bossen bij: Dit is trouwens wel gunstig. Hierdoor blijven de planten, zowel de randbeplanting als het aarvederkruid, voedingsstoffen opnemen. Die zijn voor de planten dan wel voedingsstoffen maar voor de vissen en andere levende dieren juist afvalstoffen. Doordat ze dit doen blijft de vijver straks helder. De planten zijn nu een goede concurrent voor de algen geworden. Dat de vijver nu helder is, is helemaal logisch. In de winter zijn de zweefalgen doorzichtig. Ze zijn niet actief en daardoor niet groen. Ook de kruik, het filter, draait nog gewoon door. Ook dit is gunstig. Hierdoor behouden we de bacteriën die hierin leven. En dat betekent weer dat we van het voorjaar een voorsprong hebben. Het filter zit dan al vol met bacteriën die gelijk verder kunnen met hun werk. Nu doen ze dat veel minder, door de watertemperatuur van net geen 10°C. Dus voor mij mag het zo wel door gaan... Geeft straks met het voorjaar een goede voorsprong en dus ook veel sneller een vol beplante vijver.... die nog eens helder blijft ook. En hier nog een overzichtje, waarbij je nogmaals goed kunt zien dat de beplanting redelijk groen blijft: Powered By GSpeech

Hits: 147

Gerelateerde blogs

 • Nog veel aarvederkruid

  De vijver toont de eerste tekenen van de lente. De moerasvergeetmenietjes en de dotterbloem zijn al aardig in de groei. Dat laat gelukkig het eerste groen in de vijver zien.
 • Planten als filter

  Ik heb al een paar keer hier gezegd dat in een vijver een filter normaal gesproken niet nodig is. De planten moeten het water filteren. Dit is een natuurlijke manier om water zuiver te maken en te houden. 
 • Vijver in de winter

  Wat moet je 's winters met je vijver doen? Dat is de vraag die vaak op fora gesteld wordt. Ik doe 's winters niets aan de vijver. Ja... toch wel... ik heb het filter vervangen door het oude kunststof filter wat ik nog had. De kruik is van steen en ik ben bang dat deze met de vorst kapot vriest. Dat zou zonde zijn. Omdat het oude filter al meerdere winters mee is gegaan, weet ik dat deze goed tegen de vorst kan.
 • Werking kruik

  Al vaker heb ik gezegd dat ik een kruik als filter gebruik. Deze kruik moet de planten ondersteunen bij het filteren van het water. De planten hebben dus de hoofdtaak, het filter ondersteund wanneer het nodig is. Maar hoe werkt deze. In de beginfase, nu er nog geen of onvoldoende bacteriën aanwezig zijn, werkt het als een mechanisch filter. Simpel gezegd, het houd zoveel mogelijk vuildeeltjes tegen.
 • Algen... in de vijver

  Het voorjaar begint weer en het eerste wat hard in de vijver groeit is bijna altijd alg. Meestal is het draadalg. Deze alg zie je al snel op de lage terrassen waar maar weinig water op komt.  Maar is dit erg? Nee hoor. Zolang het niet al te veel is. Want deze voorjaarsalg is eigenlijk een hele lelijke zuurstofplant die zich razendsnel verspreid. En het groeit vaak eerder dan de andere moerasplanten.
 • Aarvederkruid

  Aarvederkruid is een echte waterplant. Het is ook een hele goede zuurstofleverancier. De plant roze, bruine of groene stengels die heel lang kunnen worden. Over de hele stengel verspreid zitten takken met bladeren. Al lijken de bladeren meer op naalden. Heel fijntjes.
Real time web analytics, Heat map tracking
naar boven

© Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationaal (CC BY-SA 4.0) zie Licentie en rechten

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech